Bojanje medijapana (MDF-a)

Bojanje medijapana (MDF-a)

PostPostao/la Edison » Pet vel 14, 2025 1:52 pm

Trebao bih obojati (lakirati) par medijapan ploca. Ne treba mi visoki sjaj i glatkoca kao kod fronti na kuhinjama. Znam da samo lakiranje nece dati dobar rezultat jer kasnije povrsina zna ispucati. Vjerojatno treba nekakva impregnacija, temelj... pa tek onda lakirati.

Pomoglo bi mi da netko opise postupak i materijale koji se koriste. I sam naziv sredstava, dovoljna mi je kolicina od litre ili kilograma. Ako mi napisete spric-kit, nece pomoci, ne znam sto je to tocno, ni kako se nanosi. Trgovacki naziv bi vec pomogao...

Najradje bi tih par ploca odnio profesionalcu da ih opitura, ali ne znam ni jednog koji to radi, a da nije u Zagrebu...
Edison

Re: Bojanje medijapana (MDF-a)

PostPostao/la vifaton » Pet vel 14, 2025 2:35 pm

MDF kao i svi drugi materijali i općenito bojenje, je stvar tehnologije.

Hoću reći, ako planiraš ručno sa četkicom ili valjkom, ostaće ti površinska tekstura vidljiva.

Ako imaš Kompresor i špricu imaš mogućnost da uradiš najbolje, i to koristeći PU boje.

Ako je mala kvadratura, moguće je i Kupiti boju u spreju, Tamo gdje mješaju za aute mogu ti neki od njih prodati u velikom spreju do 1 litar.

Ja Uglavnom radim samo s valjkom i najobičnijim bojama, bilo kojeg sastava, najbolje na bazi vode da možeš prati alat. Ruke svejedno moraš benzinom ili razrijeđivačem.

Još mi nigdje nije bilo pucanja boje.
Bez ikakvoga temelja direktno boja na mdf. Tri sloja minimum.
Rezultat nije kao boja na autu ali ja odradim posao i meni dobro.

Ovo je sve uopćeno, jer se postupak inače maksimalno komplicira, ako hoćeš najbolje.
Ide šmirglanje, sušenje... i tako do u nedogled, nije vrijednop truda za nekoga ko nema profesionalnu radionu.

Moj savjet je kupi najjeftijiju boju i uzmi valjak 10cm. velur sa kratkim dlačicama. Sve drugo mora majstor.
vifaton

PostPostao/la SasaKC83 » Pet vel 14, 2025 3:06 pm

Ekipa koja radi i lakira kuhinje biti to trebala obaviti bez ikakvih problema.

Problem kod medijapana je što rubovi upijaju boju beskonačno u odnosu na velike površine pa ih treba prvo zatvoriti.

Ja to radim sa Chromoden tekućinom za kitanje. To je viskozna tekućina koja se može nanositi kistom, a ako dodaš prašinu od brušenja može biti kremasto pa se nanosi špahtlom. Brzo se suši i brzo možeš nanijeti nekoliko slojeva. To je teška kemija, jako smrdi, treba ti maska i moraš raditi vani...Ali se može bojati s bilo čim na to, ni nitro lakovi je ne otapaju kad se dobro osuši.

KLIK

Ako hoćeš cijeli auto komplet vidi Mobihel - tu ima sve što treba od špric kita ili epoksija za zatvaranje površine, baze i završnog laka. Cijena za 1 litru svega bit će oko 200 EUR...

KLIK
SasaKC83

PostPostao/la Fantocci » Pet vel 14, 2025 3:50 pm

Jednom sam si spremio ovo:
Watch on youtube.com
Fantocci

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub vel 15, 2025 12:41 am

Kao sto kaze sasa rubovima se treba pozabavit
Ali ako si radis neku kutiju i u mogucnosti si , spajaj si daske tako da ih rezes po 45°

Ako ne , rubove prvo zapuni necime , ja sam znao koristiti auto kit , spric kit ( špricanjem ili kistom ) i poliuretansku smolu ( stakloplastika ) , . A cesto i kombinaciju tih stvari.
Ako nemas puno kupis si spric kit u spreju.
Među ruke smirglas i tako u krug
Ugl na rubove ce ti ici 3-4 x više nego na ravnu plohu dok ne zapunis sve.
Kasnije se da mediapan fino pofarbat , bitno je podlogu dobru napraviti
Pao Pepeo

PostPostao/la Bepone » Sub vel 15, 2025 9:25 am

ja sam uzeo u bauhausu swingcolor na bazi vode, 2u1 ne treba temelj samo maze, i nanosio s valjkom,par slojeva svaki dan po jedan i brusenje, do zeljenog rezultata ,
ispada ok, i najbrze je gotovo, na bazi vode je pa ne smrdi nic
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub vel 15, 2025 9:25 am

ja sam uzeo u bauhausu swingcolor na bazi vode, 2u1 ne treba temelj samo maze, i nanosio s valjkom,par slojeva svaki dan po jedan i brusenje, do zeljenog rezultata ,
ispada ok, i najbrze je gotovo, na bazi vode je pa ne smrdi nic
Bepone

PostPostao/la Phil » Sub vel 15, 2025 10:32 am

Medijapan je najboitnije prvo dobro zatvorit da ne upija boju/lak.
Rubove je svakako poželjno prekitat i obrusit prije lakiranja. Dobar je i kit za drvo, autokit je bolji.
Nakon toga treba nanjeti (špricanjem) sloj temeljnog PU laka, počekati da se osuši (min 5h, najbolje kroz noć) i pobrusiti (P280 otprilike).
Nakon toga drugi sloj temelja i ponovo obrusiti.
Zatim špricaš PU bojom (u trgovini ti mogu izmiksat koji RAL želiš).
Ostaviti da se osuši kroz noć.
Ako te zadovoljava završna obrada možeš ostaviti tako.
Ako želiš dodatno, obrusi se finijim papirom (P320+) i nanese se završni PU lak (mat, sjaj).
Ostaviti da se osuši kroz noć.

Ovo ti je postupak ako možeš sa špricom. Ili odnjeti nekom stolaru koji to radi, koji ima lakirnicu.

Bez šprice ne možeš kvalitetno polakirat nažalost.

Možeš si i skratiti malo proces temeljnog nanosa i kupiti MDF ploče koje su pripremljene za lakiranje (grundirane), ako još nisi rezao/pripremao to što misliš lakirat. U tom slučaju samo rješit rubove i možeš odmah nanosit PU boju.
Phil

Vrati se na: Zvučnici