cappucino napisao:Evo i mog prvog opaljenja i naravno ćorak...
Trafo ima 2x330v i tako je i nakon ispravljačice 5u4gb .,330v dc. Filtracija je kond-prigusnica kond otpor kond otpor =480v...
Da ne skurim nesto jer ne znam di je pad napona pri opterećenju,za pocetak sam zaobisao filtraciju i sa 330v dc spoji se na amp. Prva mjerenja sam obavio bez cijevi i na izlaznim trafoima izmjerio 480v.??? Ta voltaza je i na anodi ulazne i izlazne cijevi.
E to me sad zbunilo.Normalno cijevi ne uguravam u postolje ni u ludilu. Moze koji savjet na što bi trebao pripazit-skrenuti paznju?
Nesto nisi dobro opisao. Ne mozes na ispravljacici imati 330V DC, a iza filtracije 480V DC... Filtracija smanjuje napon.
Ako ne ubodes cijevi u pojacalo, nemas sto ni mjeriti, samo nepotereceni napon napajanja. Da bi potekla struja, moraju cijevi biti u pojacalu. Nije ti ni dobro mjeriti tako na prazno, jer imas oko 480V, a kondenzatori su ti za koliko? Mozda za 450V pa im je to puno. Nece im nista biti jer malo vise ce izdrzati ako su dobri, a nema ni neke potrosnje, ali opet... Prvo pusti samo grijanje i provjeri je li s tim sve u redu. Ispitaj kako ti radi jedan kanal, pa ako je sve u redu probaj i drugi. Jedan kanal odspojis od napajanja, a u drugi stavis izlaznu cijev i mjeris. Onda stavis i ulaznu cijev(i). Kad je sve u redu, spojis i drugi kanal pa izmjeris i njega.
Budi spreman na hitno gasenje ako vidis da se javlja dim ili slicno... Ne prckaj prstima unutar pojacala i kad ga iskljucis. Provjeri napone instrumentom jer kondenzatori ostaju napunjeni ako nema opterecenja. Samo polako i stalozeno... uvijek se koncentriraj na to sto radis i ne bi smjelo biti problema.