EAR 834p MM Phono

Re: EAR 834p MM Phono

PostPostao/la davorin » Sri srp 27, 2022 10:52 am

Napon od 11,4V je jedva dovoljan da bi se smatrao da je unutar tolerancija koje su propisane od strane proizvođača za ispravan rad elektronki (i njihov normalan radni vijek i deklariranu karakteristiku!). Nominalno se napon grijanja treba kretati unutar +/-10% od nominalnog, a preporučeni je +/-5%. Dakle nominalni napon je 12,6V i dozvoljene su vrijednosti između 11,34V i 13,86V, a preporučeni bi bio između 12V i 13,2V.
Uz neke varijacije napona mreže na niže, siguran sam da taj napon od 11,4V pada i na niže vrijednosti.
Ukoliko je na pločici standardni GRAETZ od uobičajenih Si-dioada, onda bi se njegovom zamjenom sa 4 Schottky-diode dobio manji pad napona u prousnom smijeru i time smanjio ukupni pad napona te i veći izlazni DC-napon.
Bez obzira na to cijeli taj sklop radi na rubu svojih mogućnosti stabilizacije i svakako bi trebalo težiti da dovedeni izmjenični napon bude viši (~17-18V) čime bi se i bez zamijene GRAETZ-a osigurala stabilizacija i izlazni napon od DC-12V i kada dođe do varijacija mreže.
davorin

PostPostao/la dredder » Sri srp 27, 2022 11:04 am

Ja sam odmah sinoć naručio novu pločicu na koju ću umjesto greca staviti 4 diode mislim da znam kako ali zašto mi sada dolazi do potpunog prestanka grijanja, je li to zbog napona ili su ovi regulatori nevaljale. Koje diode da naručim za graetz i koje regulatore da su dobri i da će obaviti posao.

Dobro davorin, to ću sam hvala nešto moram i ja trafo mogao bih probati drugačije spojiti jedino pošto ima 2 izvoda 4 žice za 6,3 da vidim može li se tu nešto dobiti, 2 regulatora idu nova a diode za greca 5A schottky tip možda neka preporuka, imam dovoljno informacija za dalje.
Zadnja izmjena: dredder; Sri srp 27, 2022 11:14 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
dredder

PostPostao/la daluka » Sri srp 27, 2022 11:06 am

dredder napisao: u grijanju ima jedan graetz i 2 diode i 2 male 1n4xxx nešto mislim tu će lako izaći krivac

Za taj (te) elemente što ti kažeš da su dvije diode to ti je stabilizator napona na njegovom izlazu (na P3) trebao bi ti biti 12 V.
daluka

PostPostao/la dredder » Sri srp 27, 2022 11:10 am

Znam, hvala ti na ispravci ispravio sam se u tekstu dva su regulatora 7812 ne znam zašto pišem diode, možda oni rade na preniskom naponu što je napisao davorin pa ne rade dobro. I njih ću zamijeniti.
dredder

PostPostao/la davorin » Sri srp 27, 2022 11:14 am

daluka napisao:
dredder napisao: u grijanju ima jedan graetz i 2 diode i 2 male 1n4xxx nešto mislim tu će lako izaći krivac

Za taj (te) elemente što ti kažeš da su dvije diode to ti je stabilizator napona na njegovom izlazu (na P3) trebao bi ti biti 12 V.

Da, te tiode služe za spajanje stabiliziranih izlaza svakog stabilizatora u zajednički izlaz, a na njima se ostvaruje pad napona od 0,6V (vjerojatno?).
One bi trebale služiti da na neki način izjedanače razlike u izlaznim naponima 2 stabilizatora, odnosno ujednače njihovo grijanje. Ukloni te diode i stavi umjesto njih kratkospojnike (ili ih samo premosti sa žičicama) pa izmjeri izlazni napon.
davorin

PostPostao/la davorin » Sri srp 27, 2022 11:16 am

dredder napisao:Znam, hvala ti na ispravci ispravio sam se u tekstu dva su regulatora 7812 ne znam zašto pišem diode, možda oni rade na preniskom naponu što je napisao davorin pa ne rade dobro. I njih ću zamijeniti.

Postoje te diode, a na jednoj slici su označene sa L1 i L2 (ako dobro vidim?) i nalaze se pokraj hladnjaka za stabilizatore na strani prema izlazu napona.
davorin

PostPostao/la dredder » Sri srp 27, 2022 11:19 am

Da one postoje nego sam se ja ispravio jer sam u tekstu pisao da su mi užarene diode a to su bili stabilizatori na hladnjacima koji se griju. Idem ja sad premostiti male diode ali ne vjerujem da će to riješiti moj prestanak grijanja, koji padne na nulu. Svakako ću napraviti, hvala.
dredder

PostPostao/la daluka » Sri srp 27, 2022 12:09 pm

dredder napisao: ne vjerujem da će to riješiti moj prestanak grijanja, koji padne na nulu. .

Sad se vrati na radnje koje si napravio kad ti se to počelo događati, tvoj početni problem je bio brum i zujanje.
Koliki ti je napon na prvoj nožici stabilizatora?
daluka

PostPostao/la SasaKC83 » Sri srp 27, 2022 12:14 pm

Imao je i krivo spojen napon od HV ispravljaca na GND od heater ispravljaca umjesto na plus vod, kako su na to reagirali stabilizatori i lampe?

Mozda dredder da das to nekome da sve precekira...
SasaKC83

PostPostao/la dredder » Sri srp 27, 2022 12:31 pm

Kome moj dobri saša. Spakirat ću sve u kutiju i poslat dobrovoljcu edison je u penziji ima vremena :)
Stavio kratkospojnike umjesto l1 i l2 dioda, napon grijanja se popeo na 12,03-12,04. Nemam više vremena čekati da padne popodne ću tek :( opet sam malo povećao zujanje ali samo malo. Moram ići baš sad kvragu.
dredder

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika