pojačalo sa 6p3s-e

Re: pojačalo sa 6p3s-e

PostPostao/la Edison » Pet lip 21, 2013 10:43 pm

audio kutak napisao:Evo, kada si već spomenuo EL34 cijevke, mogao bih i nešto sa njima raditi, dakako, nemoraju biti ruskinje, uzati ću slovakinje JJ,,,, samo da ima nekih 20 ili više wata jer bih ganjao male Wharfedale ili kasnije širokopojasne kada ih napravim... ne bih koristio zvučnike tipa Dynaudio i slične koji su jako slabo osjetljivi i gladni snage...

molim neku dobru i provjerenu shemu sa EL34 pa ćemo dalje

Ova ne bi trebala biti losa...

http://www.drtube.com/schematics/jolida/sj-502a.gif

no problem bi mogli biti izlazni trafoi. Za originalne ces tesko dobiti podatke, ali ima tu ljudi koji bi ih mogli proracunati...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la audio kutak » Pet lip 21, 2013 10:47 pm

ćek, pa to je integrirano pojačalo! a vidim da ima dijelova... uh.... a još ima i kinesko ime.... jel valja ta marka?

pošto završavam cijevni preamp a radi se i na ss-preampu onda mi treba izlazno pojačalo sa cijevima....

može i sa par KT88 po kanalu, i slične cijevi... KT88EH.... nađe se 4 uparene za 100 zelenih a i manje.....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Pet lip 21, 2013 11:01 pm

Edison napisao:
audio kutak napisao:ja sam mislio uzeti ove ruske 6p3s-e (koje duže traju) umjesto babuški koje su meni preskupe a kao ulaz uzeti 6sn7

Audio kutak, cijena cijevi u projektu cijevnog pojacala u kategoriji koja tebe zanima nije toliko bitna, tj. marginalana je. Puno skuplji dijelovi su transformatori, kondenzatori, potenciometar, prikljucci... ako zelis napraviti dobro pojacalo.

Ruskih 6SN7 ima i dobrih i mikrofonicnih. Jedina prednost je sto su jeftine. Ali dok proberes dobre, ne moraju biti ni jeftine...

Oko izbora shema: zanemari sheme koje vise po internetu. Tu ima svasta, i moras biti veliki strucnjak da izaberes dobru. Radi nesto provjerenao, sto je napravilo vise samograditelja koji su se pozitivno izjasnili o gradnji. Inace nemoj ni pocinjati, jer ces brzo zaci u slijepu ulicu, a projekt nikad nece biti zavrsen, i ostat ces i bez novca i razocaran.

U knjizi Nikole Vukusica je par dobrih shema koje bi mogao iskoristiti. Ili uzmi tubemanov projekt, taj sigurno radi... Ili neki s naseg foruma. Nemoj glavom kroz internet... razbit ces glavu...

Vec po izboru cijevi se vidi da pokusavas ustedjeti, a to nije dobro kad radis projekt za sebe, i koji mislis koristiti vise godina. Recimo malo skuplja EL34 je ipak bolja cijev od te ruskinje. Jasno je meni da ne radis i da novac ne raste na grani... ali ipak, negdje se moze stedjeti, a negdje bas i nije pametno. Radje napravi mrvicu skromiji projekt, ali kako treba, s postenim dijelovima, i bit ces na kraju zadovoljniji.

Znaci, nadji pouzdanu shemu koju ce ti odobriti ljudi s foruma koji se u to razumiju. Malo po malo skupljaj dijelove, i pomalo gradi. Kroz neko vrijeme, niknut ce pojacalo na koje ces biti ponosan.

Edisone kao i obično mudro zboriš. Ne mogu se ne složiti sa napisanim. :handgestures-thumbupleft:
@ audio kutak - stavi na papir spisak dijelova i cijene za par pojačala koja si predložio i zbroji pa vidi koliko ima smisla ušteda na cijevima, odnosno koji je udio cijevi u ukupnoj cijeni.
joe dalton

PostPostao/la Dean » Pet lip 21, 2013 11:23 pm

Da ti ne tražiš " cevni saund"? :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Edison » Pet lip 21, 2013 11:37 pm

audio kutak napisao:ćek, pa to je integrirano pojačalo! a vidim da ima dijelova... uh.... a još ima i kinesko ime.... jel valja ta marka?

pošto završavam cijevni preamp a radi se i na ss-preampu onda mi treba izlazno pojačalo sa cijevima....

može i sa par KT88 po kanalu, i slične cijevi... KT88EH.... nađe se 4 uparene za 100 zelenih a i manje.....

Pa obje sheme koje si ti okacio na pocetku su isto integrirana pojacala... :think:

Trebao si na pocetku definirati da zelis izlazno pojacalo, snagu, ustroj, neku okvirnu cijenu, na koje ce zvucnike to ici...

Ako ti je dovoljno 13W (nema ni DAH-2 vise), imas davorinovo pojacalo s PCL805. Napravis ga bez ulaznog dijela kako je na pocetnoj shemi, i mozes ispred staviti svoje pretpojacalo... Te PCL 805 nisu skupe, a dobre su cijevi. Postoji proracun transformatora koji je izradio davorin, a Branko iz Odeona je vec napravio nekoliko takvih transformatora...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Sub lip 22, 2013 12:02 am

Mali broj elektronki može dati 20-ak čistih vati u protufaznom triodnom spoju jednog para, a da im to nije maksimum (ili blizu njega). Za punu pobudu triodnog spoja KT88, 6550, i uvjetno EL34, treba imati nisko-impedantnu pobudu koja ujedno može u širokom frekventnom dijapazonu (barem jednu oktavu ispod i iznad slušnog dijela spektra) osigurati i velike pobudne napone. Za uzvrat se dobije relativno jednostavan izlazni trafo, odlične karakteristike pojačala i mogućnost potpunog odsustva negativne povratne veze.

U ultra-linearnom protufaznom spoju sa samo jednim parom elektronki se može puno lakše dobiti 20 i više vati, naponska pobuda je jednaka (ili vrlo slična) kao kod pubuđivanja triodnog spoja, ali pobuda ne mora imati nužno nisku impedanciju kao kod izlaznog triodnog spoja. Problem je što je za UL-protufazni izlazni transformator kompliciraniji, skuplji i problematičniji za namotavanje. Zbog nešto višeg unutrašnjeg otpora UL-spoja, nužna je i upotreba negativne povratne veze (što u razumnim okvirima i nije tako strašno!).

Protufazni pentodni spoj lako, i uz puno manje kritičnu pobudu postiže kod većine elektronki dovoljno vati izlazne snage, ali zbog vrlo visokog unutrašnjeg otpora i većih izobličenja se mora koristiti puno jača negativna reakcija. To uzrokuje upotrebu vrlo kompliciranih, skupih i jako teških za namotavanje izlaznih transformatora (u nekim slučajevima se niti ne mogu namotati na uobičajenim, nama dobavljivim, tipovima jezgri!).

Moguće je koristiti veći broj paralelno spojenih izlaznih elektronki u triodnom spoju, a koje, iako traže nisko-impedantnu pobudu, ne trebaju i velike pobudne napone. Tako bi se izborom elektronki s malim unutrašnjim otporom i dovoljnim brojem parova vrlo nisko spustila primarna impedancija izlaznog trafa pa bi ga bilo lako namotati.

Kako se radi o pojačalu koje treba napraviti početnik u ovom hobiju, neću spominjati egzotične spojeve, za audio relativno nepoznate elektronke, niti hibridne vrste pobuda, a kamoli korištenje protufaznih pobudnih transformatora.
davorin

PostPostao/la audio kutak » Sub lip 22, 2013 12:21 am

a što onda da radim? dah-1 mi je preslab a dah-2 su mi skupe babuške... da dam više od 800 kn za 4 babuške to mi je puno
jer za te novce dobijem 4 komada uparenih kt88 bez problema..

nisam početnik jer iza sebe imam dosta pojačala u tranzistorskoj i integriranoj tehnici, ali, da, početnik u cijevnoj
tehnici jesam jer sam je izbjegavao zbog visokih napona koji tamo vladaju....

meni nije problem po shemi spojiti dijelove, to mi nikad nije bio problem, problem mi je konstruirati pojačalo a za to nemam znanja
pa samo želim napraviti neko dobro i provjereno pojačalo

kao što rekoh, ne mora to biti 10W u A klasi, može biti 20, 30 W u AB klasi.... da su izlazne cijevi recimo 100E za stereo i da je trafo jednostavan za napraviti ili ga napravimo od već prije projektiranih....

cijevi: EL34, KT88 i slične tomu, mogu ruskinje, slovakinje.... mogu cijevi biti "jeftinije"... kupim obavezno još 1 komplet....

može i ovakvo pojačalo:
http://www.jolida.com/product/powerpre/jd502p#" target="_blank
jel to kao ono što je Edison predložio u postu prije? Ako je (valjda je) onda može i to pojačalo samo ako mi netko
pomogne sa transformatorom!
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Sub lip 22, 2013 12:29 am

To je dobro pojačalo od 60W u ultra-linearnom spoju u AB klasi, napomenuo bih samo jedan detalj:
"...Custom Wound Audio Transformers with a core of German grain oriented silicon steel. 15th generation proprietary design. ..."
Taj trafo je srce toga pojačala, a bez njega (ili od drugog proizvođača, ali jednakih specifikacija i kvalitete!) nije moguće jednostavno iskopirati šemu i izradu, a da se dobije jednaki zvuk.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Sub lip 22, 2013 9:26 am

Kutak, reko sam ti DEFINIRAJ TI što TOČNO želiš i tako će se probati napraviti. Kod mojeg GM-70 projekta, morao sam TOČNO specificirati svoje želje i onda se krenulo u izradu šemi itd. A prije nego što sam uopće pomislio na GM-70, bila je tu i F3A (RS1003 koji je i davorin već radio), pa KT-88 PSE, pa 6C33 PSE itd itd itd. Znači, isto sam se lovio uokolo i nisam mogao odlučiti. Dok točno nećeš znati što hoćeš, mislim da ćeš 100 puta promijeniti mišljenje.

A možeš, bome i RS1003 (već sam ju naveo) probati. Ta cijev bi ti mogla biti jako zanimljiva, a Davorin je već radio s njom. A rezultat se mogao čuti na TF-u Bjelovar.
tom_hifi

PostPostao/la joe dalton » Sub lip 22, 2013 10:29 am

tom_hifi napisao:A možeš, bome i RS1003 (već sam ju naveo) probati. Ta cijev bi ti mogla biti jako zanimljiva, a Davorin je već radio s njom. A rezultat se mogao čuti na TF-u Bjelovar.

Babuske skupe , a RS1003 cijena sitnica......
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika