El84SE Savijeti i Pomoć pri gradnji lampaškog pojačala

Re: El84SE Savijeti i Pomoć pri gradnji lampaškog pojačala

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2016 3:28 pm

Za EL84 preporučujem trafo primarne impedancije od Ra~4,5kOhma. Maksimalna izlazna snaga je jednaka onoj koja se dobije sa trafom od Ra~5,2kOhma (uz izobličenja od 10%), ali je struktura harmonika povoljnija. Udio 2. harmonika je sa trafom od Ra~4,5kOhma dominantan (ugodnije za slušanje), dok kod pojačala sa trafom od Ra~5,2kOhma prevladava 3. harmonik. Osim toga trafo od ra~4,5 kOhma traži za jednaku donju graničnu frekvenciju manji broj zavoja, a to znači da su manji gubitci zbog rasipnih induktiviteta, manji parazitni kapaciteti, viša gornja granična frekvencija i manji odnos broja zavoja primar-sekundar. Manji broj zavoja traži i manji prostor pri namotavanju, pa se može upotrijebiti i deblja zica što znači manji Ohmski otpor, manji pad napona kroz zavojnicu i manje grijanje.
davorin

PostPostao/la EL84SE » Pon vel 15, 2016 3:38 pm

Da bas sam je pronasao i tamo je dao link na stranicu gdje ima svakakvih tablica....

Proucavajuci malo tematiku shvatio sam da mi je pristup idem nesto napraviti da radi kriv....ne radi se bas o solid-state pojacalu....
Nisam se zapitao na cemu i s cim da radi....

bitni su mnogi parametri koje sam iz vlastitog neznanja izostavio, ako idem nesto vise uloziti u pojacalo mislim dami je taj pristup idem nesto sloziti krivi.....a nakraju se moguivise razocarati....

Edison sto si ganjao stim se el84 pojacalom,mislim kakve zvucnike,koliko to pojacalo moze sa 5w ganjati neke jace zvucnike?

Mislio sam eksperimentirati sa zvucnicima i pronaci neke sa kojima bi to radilo ali bojim se razocaranja, raditih tih cca5w,
dosao sam do zakljucka (slobodno me ispravite ako grijesim) recimo kada bih htio ganjati zvucnike koje imam:

Nominal impedance: 8 ohms
Amplifier Requirements: 15-150W
Frequency response: 30Hz to 40kHz +/-3.0dB
Sensitivity: 90dB at 1m for 2.83V
Maximum output: 111dB

pretpostavljam da tih 5W i ne bi bilo dovoljno za neko slusanje.

Znaci ili promjeniti dizajn ili promjeniti zvucnike....!?
EL84SE

PostPostao/la Edison » Pon vel 15, 2016 3:56 pm

5W ces dobiti u pentodnom spoju, ako... u triodnom oko 2W. Nisu to velike snage, ali da se lijepo slusati i s time. Puno zavisi koji tip glazbe slusas i koliko glasno. Za normalno slusanje radija, recimo da je ovo dovoljno, ali za slusanje simfonijskog orkestra ili zesceg rocka, sigurno nije. Ja sam slusao na zvucnicima slicnih karakteristika kao sto su tvoji. No ja imam vise pojacala, i lako se prebacim na jaca kad treba. Vec s oko 8W dobrog pojacala u SE ustroju da se sasvim lijepo slusati.

Sastavi pojacalo s tim sto imas, nemoj odmah narucivati izlazne trafoe. Na taj nacin vidjet ces sto moze takvo pojacalo, a neces puno potrositi. Ako ti se svidi, onda nabavi bolje izlazne trafoe i zvuk ce skociti stepenicu, dvije vise...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la EL84SE » Pon vel 15, 2016 9:38 pm

Eh,sad tek mi nista nije jasno i ne mogu donjeti odluku.

Znaci sa ~4.5k na primaru imati cu vise izoblicenja(10%) nego sa 5.2k,ako sam dobro shvatio?
Sa pentodnim spojem mogu dobiti najvise sage?

Edison nisam vidio da si testirao svoje pojacalo u pentodnom spoju,samo vidim da si u ultralinearnom cupao vise snage....
EL84SE

PostPostao/la Edison » Pon vel 15, 2016 10:20 pm

EL84SE napisao:Edison nisam vidio da si testirao svoje pojacalo u pentodnom spoju,samo vidim da si u ultralinearnom cupao vise snage....

Ma jesam, spajao sam i u pentodu... ali ako ima UL izvod , vise volim UL.
Nije mi to jedino EL84 SE pojacalo, napravio sam ih i testirao nekoliko.
Trebalo je jos nekoliko eksperimenata napraviti na toj probnoj platformi, ali priblizavao se Triode fetival u Sisku, i izlazni transformatori su otisli u pojacalo s compactron cijevima (one debeljuskaste). I tako je eksperimentiranje prestalo...
Edison

PostPostao/la Edison » Pon vel 15, 2016 10:26 pm

EL84SE napisao:Eh,sad tek mi nista nije jasno i ne mogu donjeti odluku.

Znaci sa ~4.5k na primaru imati cu vise izoblicenja(10%) nego sa 5.2k,ako sam dobro shvatio?
Sa pentodnim spojem mogu dobiti najvise sage?

Ma pusti sad na stranu impedancije i izoblicenja. Imas trafoe koje imas, napravi s njima. Najvise snage ces dobiti u pentodnom spoju.
Kad napravis, malo usviras i poslusas. Onda mozes eksperimentirati dalje, a i znanje ce pomalo doci...

Potrazi na netu RH84 projekt. To je dobro pojacalo koje ce iz jedne EL84 izvuci prilicno snage (koliko se moze).
Projekt nije kompliciran, i to svira dobro. Vecinu dijelova vec imas...
Edison

PostPostao/la EL84SE » Pon vel 15, 2016 11:36 pm

da sad vidim da si ih napravio nekoliko i po drugim forumima...Ako si ti isti taj edison...

da vidio sam vec tu RH84 verziju golotinja u pentodnom spoju sa Schade negativnom povratnom vezom s jednim otporom,cinilo mi se malo pre jednostavno.........
Neznam malo cu promisliti, i vjerojatno sloziti plocicu sa preklopnikom ili preklopnicima nadam se bez thumpova...

hvala ti na podrsci....
EL84SE

PostPostao/la joe dalton » Pon vel 15, 2016 11:38 pm

EL84SE napisao:Da bas sam je pronasao i tamo je dao link na stranicu gdje ima svakakvih tablica....

Proucavajuci malo tematiku shvatio sam da mi je pristup idem nesto napraviti da radi kriv....ne radi se bas o solid-state pojacalu....
Nisam se zapitao na cemu i s cim da radi....

bitni su mnogi parametri koje sam iz vlastitog neznanja izostavio, ako idem nesto vise uloziti u pojacalo mislim dami je taj pristup idem nesto sloziti krivi.....a nakraju se moguivise razocarati....

Edison sto si ganjao stim se el84 pojacalom,mislim kakve zvucnike,koliko to pojacalo moze sa 5w ganjati neke jace zvucnike?

Mislio sam eksperimentirati sa zvucnicima i pronaci neke sa kojima bi to radilo ali bojim se razocaranja, raditih tih cca5w,
dosao sam do zakljucka (slobodno me ispravite ako grijesim) recimo kada bih htio ganjati zvucnike koje imam:

Nominal impedance: 8 ohms
Amplifier Requirements: 15-150W
Frequency response: 30Hz to 40kHz +/-3.0dB
Sensitivity: 90dB at 1m for 2.83V
Maximum output: 111dB

pretpostavljam da tih 5W i ne bi bilo dovoljno za neko slusanje.

Znaci ili promjeniti dizajn ili promjeniti zvucnike....!?

Pisalo se vec dosta o tome sto cini zvucnike pogodnima za cijevna pojacala. Nije sve u efikasnosti mada je ona bitan paramear. Igra i stabilna krivulja impedancije po amplitudi i fazi, masa kretnog sustava drajvera, itd. A nije ni kod pojacala bitna samo snaga. A i soba igra veliku ulogu.
Izlazni trafoi su vrlo bitna komponenta cijevnih ponacala. Nemoj birati pojacalo zbog toga sto imas cijevi. One su u konacnici samo manji dio investicije.
joe dalton

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2016 11:44 pm

Edison napisao:
EL84SE napisao:...Znaci sa ~4.5k na primaru imati cu vise izoblicenja(10%) nego sa 5.2k,ako sam dobro shvatio...
...

Sa transformatorima primarne impedancije od 4,5kOhma i 5,2kOhma se dobije jednaka izlazna snaga od 5,7W uz jednaka izobličenja od 10%, ali se kod trafa od 4,5kOhma izobličenja sastoje uglavnom od drugog harmonika, a kod trafa od 5,2kOhma od trećeg harmonika. Ljudskom uhu su puno ugodnija izobličenja kojima dominira drugi harmonik, a svi ostali harmonici djeluju neugodno.
davorin

PostPostao/la davorin » Uto vel 16, 2016 12:18 am

Prvi parni harmonik je ustvari oktava osnovnog tona (dvostruka frekvencija) i unatoč tome što je u stvari izobličenje, djeluje ugodno kao "suzvuk" i čini reprodukciju "mekšom".
Podaci o strukturi harmonika se odnose na maksimalnu snagu uz 10% izobličenja (total). ali pri nižim nivoima je sa trafom od Ra~4,5kOhma situacija još povoljnija.
Uz kvalitetan izlazni trafo od Ra~4,5kOhma mi je najbolje radila kombinacija sa pobudnom elektronkom EF184 i globalnom povratnom vezom (12dB) uz lokalnu povratnu vezu (6dB) između anoda elektronki (Schade-feedback). Elektronka EL84 ima relativno veliki unutrašnji otpor, pa se kontrola iztitravanja zvučnika na niskim frekvencijama teško postiže bez globalne povratne veze.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika