6AS7 vs. 2 X 6C19..

Re: 6AS7 vs. 2 X 6C19..

PostPostao/la ilimzn » Sri ožu 05, 2014 2:30 pm

Ma, to je jasno, s obzirom da generalno bias napon nije opterecen nicim osim dijelilom s potenciometrom, kondenzator ce ostati napunjen nakon gasenja napajanja, tako da ce po ukljucenju odmah nakon toga jos krace trebati za njegovo punjenje.
Pitanje se zapravo odnosilo za slucaj gdje bias nije stabiliziran, radi cega generalno treba kondenzator nesto povecati kako bi se bolje filtrirao taj napon. No mislim da ni onda to ne bi trebao biti problem - bitno je da filter ima vremensku konstantu znatno dulju od veznih kondenzatora. Ostaje problem prenosa 'njihanja' mreznog napona (infrasonicni rezidual filtriranja) u DC offset izlaza... ali mislim da tu zapravo nema neke bitne razlike, vecina toga se prenosi direktno iz napajanja izlaza (+-140V). Srecom, izlaz je PP tako da se uz simetricno izveden ispravljac to ponistava, a i za ocekivati je da ce se radi pitanja simetrije generalno odabrati cijevi tako da je gornja i donja banka izlaza 'tu negdje' po prednaponima.

Nesto ovakvo:
(Vrijednosti otpora su samo primjera radi, ovako je bias podesiv od -46 do -70V aproksimativno)

OTL_6S19P_BIAS.gif

Ovakav spoj ima malu prednost da kompenzira offset, jer DC komponenta biasa za gornju polovicu izlaza nije referencirana na katodu gornje polovice (samo AC komponenta je referencirana na katodu, primijetiti spoj 100u na izlaz). Ako izlaz ode iznad nule (povecanje struje u gornjem dijelu izlaznog stupnja u odnosu na donji), DC komponenta biasa se pomice vise u negativno cime se struja u gornjem dijelu izlaza smanjuje, dakle NPV za DC komponentu. Obrnuto se dogadja za suprotan predznak promjene. Uticaj je relativno malen radi vrlo malog efektivnog pojacanja izlaznog stupnja, ali je dobro dosao i kosta nula.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: ilimzn; Sri ožu 05, 2014 5:43 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
ilimzn

PostPostao/la Zmajz » Sri ožu 05, 2014 3:40 pm

A ako bismo koristili dvostruki pot za regulaciju, spojen antiparalelno (da jedan pri okretanju klizača povećava otpor a drugi smanjuje) onda bi mogli balansirati gornji i donji bias? Naravno, u tom slučaju bi trebalo umjesto fiksnih otpora (10K naprimjer) staviti trimer za osnovno podešavanje gornjeg i donjeg biasa. Tako bi imali u ravnoteži gornju i donju stranu.
Neznam jesam li ovo gore dobro sročio...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la ilimzn » Sri ožu 05, 2014 5:40 pm

Zmajz napisao:A ako bismo koristili dvostruki pot za regulaciju, spojen antiparalelno (da jedan pri okretanju klizača povećava otpor a drugi smanjuje) onda bi mogli balansirati gornji i donji bias? Naravno, u tom slučaju bi trebalo umjesto fiksnih otpora (10K naprimjer) staviti trimer za osnovno podešavanje gornjeg i donjeg biasa. Tako bi imali u ravnoteži gornju i donju stranu.
Neznam jesam li ovo gore dobro sročio...

Sroceno je dobro ali na zalost ne i lako izvedivo jer se bias gornje i donje grane ne dobiva iz istog napajanja, pa bi i taj zajednicki bias pot morao biti dvostruk, spojen tako da regulacija njime ide u istom smjeru. Dakle, npr. na shemi gore, umjesto jednog pota po grani, bila bi dva spojena u seriju. Jedan, vece vrijednosti, bi bio ukupni bias, i bio bi spojen tako da okretanje u jednom smjeru regulira bias jednako za gornju i donju banku. Drugi, nesto manje vrijednosti, za balans, bio bi spojen tako da okretanje smanjuje vrijednost u jednoj a povecava u drugoj banci. Nesto tipa npr. 10k za osnovnu vrijednost biasa, i recimo 2k za balans. Dakle, u principu rijesivo, samo dosta kompliciranije.
Primijeti da su potovi spojeni tako da ako prekine klizac, bias postaje maksimalno negativan (najmanja struja). Ako se to dogodi samo na jednoj strani, nastat ce visok DC offset na izlazu, ali za to sluzi DC zastita.
ilimzn

PostPostao/la Zmajz » Sri ožu 05, 2014 11:05 pm

Mislio sam ovako nekako:
Bias V2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la ilimzn » Čet ožu 06, 2014 3:44 am

Slicno samo trimere ili potove nadomjestis s dva u seriju na onoj mojoj shemi. NE izbacivati 10k otpore, oni su tu da daju limit minimalnom biasu tj. maksimalnoj struju. Ovako kako si ti nacrtao, kad sve potenciometre postavis u nula ohma, bias (Vgk) je 0V!
Medjutim, ako ti i ovi trimeri nisu zapravo dvostruki pot onda nema smisla jer se balans moze podesiti i njima s obzirom da su varijabilni svaki za sebe. Ako zelis imati potove posebno za bias a posebno za (bias) balans, onda i trimeri na tvojoj shemi moraju biti dupli pot samo tako spojeni da se okretanjem na oba otpor jednako mijenja (ili povecava ili smanjuje) a ovo sto ti je nacrtano kao pot je za balans, i to je spojeno tako da se okretanjem vrijednot jednog povecava, drugog raste (ili obrnuto). Uz to, bias pot bi trebao biti vece vrijednosti od balans pota, cca 5:1 (cak moguce i 10:1). Nema smisla imati podesavanje balansa s kojim je opseg ono... +-3V jer ce jako tesko biti podesiti nulu, s obzirom da to zelimo s tocnoscu od 100mV pa na nize!
ilimzn

PostPostao/la Zmajz » Sub tra 05, 2014 11:23 am

Skupljaju se dijelovi i imam par pitanja, poglavito vezano uz kondiće: što mi preporučate za vezne kondiće, naročito ove od 10uF?
Kako će to biti modularno složeno, drajverski i ulazni dio će biti složen na testnoj pločici (ali P2P) a izlazi na limu. pa me interesira mogu li se razdvojiti napajanja? Meni bi to olakšalo što se tiče materijala, ali neznam jel to glupav stav. Malo će otpori biti predimenzionirani što se tiče snage (1W, 2w itd), ali takve imam i nadam se da to neće smetati.
Pitanje potenciometra na ulazu: meni ne treba jer imam pasivu od 100k posebno pa me interesira kako kompenzirati istog ako ga izbacim, a u planu je jedna nova pasiva sa 10K (ili 20K, moram provjeriti), a i posebno predpojačalo (cijevno, a i Daniel od Curcia čeka na dovršetak) ako bih to koristio. Znači da pojačalo u konačnici bude čisto izlazno.
Inače ću imati nekoliko pitanja vezanih uz regulaciju glasnoće navezano s ovom temom, pa ću danas sutra otvoriti novu temu (mislim da bi svima moglo dobro doći da se neke stvari pojasne)
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Sub tra 05, 2014 11:51 am

Pitanje grijanja: Za 6c19 podaci kažu da se mogu grijati sa minimalo 5,7V i Max 6,9V pa me interesira preporuka: Imam svičer koji mi daje 5,74V i 48A (u lošijoj varijanti 32A) pa sam mislio to iskoristiti. Dosta sam po netu proučavao negativne strane nižeg napona grijanja ali me interesiraju vaša iskustva (i mišljenja) ako ih imate.
Druga varijanta je za izlazni dio koristiti trafo od 13V (5A), AC, po dvije lampe u seriji. Preporuku molim?
Hoćeli 6j6WA (Thompson) moći uredno raditi sa grijanjem od 5,74V ili da tu idem na DC grijanje (12,6V, 0,5A, dvije u seriji), dijelovi nisu problem ali je dodatni posao.?
Zasad toliko, ali će biti još....
Zmajz

PostPostao/la ilimzn » Sub tra 05, 2014 12:47 pm

Za ulaz (potenciometar) jednostavno izmedju prvog grida i mase otpor (100k... idealno 50k ili 47k jer je to kao neksi standard ali onda nije za 100k pasivu!), i grid stopper u seriju s gridom i to je to.
Grijanje: smanjen napon grijanja za OTL izlaz je nesto sto treba izbjegavati jer smanjuje maksimum struje iz katode, sto j eovdje sve samo ne pozeljno. Moj predlog je da bez puno filozovije uzmes 13V (halogeni trafo?) i spajas u seriju, i to po jednu iz gornje i po jednu iz donje banke (ako jedna ispadne, da ostane simetrija). Ista prica s 6J6. Iako... postoji i 12J6 (pitaj Nika)
ilimzn

PostPostao/la Zmajz » Sub tra 05, 2014 1:11 pm

Onda bolje trafo 13v (nije za halogenu rasvjetu, izvađeni su iz napajanja za neke uređaje, solidno urađeni, naoko kvalitetniji od ovih što se prodaju po dućanima). 6j6WA već imam.
Zmajz

PostPostao/la davorin » Ned tra 06, 2014 12:33 pm

Pitanje koje sam dobio kroz PM, a dobio dozvolu da zajedno s odgovorom i objavim na uvid ostalim zainteresiranima:
...Brinu me kondići od 10uF/400V koji idu s drajverskog dijela na izlaz (povratne veze za gornju i donju banku cijevi). To bi trebali biti folijski (u svakom slučaju nepolarizirani ako sam dobro skužio) a takvih vrijednosti među "normalnima" nema lako dobavljivima, ima samo ovih za motore i za lampe (lamp discharge) i bipolarnih ponešto. Interesira me što je tu pametno upotrebiti. jesu li ti kondići uopće upotrebljivi na tom mjestu (iako su polipropilenski)....

Svi navedeni kondenzatori su uglavnom dobri, a moguće je i upotrijebiti kvalitetne elektrolitske kondenzatore na tim pozicijama (nekoliko puta većeg kapaciteta sa paralelno spojenim folijskim kondenzatorom od 1-2uF). Folijski kondenzatori koji se koriste za motore moraju biti oni koji se koriste za trajni rad motora (motor-run), a ne samo prilikom starta (motor-start) motora.
U bilo kojem slučaju treba voditi računa o radnom naponu, koji mora biti predviđen za rad na trajnoj razlici istosmjernih potencijala uvećanoj za drugi korijen iz 2 (Unom=1,41xUdc).
Kod korištenja elektrolitskih kondenzatora se traže oni sa što manjim ESR i parazitnim internim induktivitetom, a zbog toga su pogodniji oni većeg kapaciteta (veći od 33uF) i predviđeni za dvostruki trajni radni napon od stvarne razlike istosmjernih potencijala u uređaju.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika