6AS7 vs. 2 X 6C19..

Re: 6AS7 vs. 2 X 6C19..

PostPostao/la ilimzn » Čet sij 30, 2014 1:08 pm

Ma, to je najjednostavniji ulazni modul za mikser, otprilike 10% cijele price, ne racunajuci ispravljace. Pa ko hoce kopirat, slobodno. Al ajmo nazad na temu, OK?

Negdje sam imao tablicu usporedbe raznih vecih ruskih trioda, ne mogu je naci ali otprilike koliko se sjecam:
Za potrebe OTL-a:
1x 6S33S = 2x 6AS7 = 3x 6S41S = 5x 6S19P sto se tice struje koja se moze tjerati kroz njih (tu ne racunam probleme s balansiranjem)
No, puno je zanimljivija situacija strujom grijanja, 6AS7 i 6S19P imaju po tom pitanju svojih prednosti. Opcenito ima svojih prednosti sto se topline tice, razdioba na vise podnozja (manje topline po jedinici povrsine, moze se rasporediti po sasiji) ali nastaju potencijalni problemi s duljinama zica i sto se tice gubitaka u vodovima grijanja, i sto se tice potencijalnih VF nestabilnosti.
ilimzn

PostPostao/la Alex Kitic » Pet sij 31, 2014 12:53 pm

ilimzn napisao:
1) Nemam nista protiv niti jedne cijevi, pa ni ECC81. Ako netko ima nesto protiv neke cijevi, eto slobodno mi je moze dati pa cu je ja cuvati.
2) Potrudio sam objasniti da mi se cini da ECC81 nije idealna cijev za RH pojacalo, nazalost ne znaci da ce tu poantu svi shvatiti. S druge strane ne znaci da ECC81 tamo ne treba rabiti. Nema svatko veliki izbor cijevi.
3) Mozak vise nije sto je nekad bio ali sam itekako siguran da se nisam nikad proglasio ekspertom. Ako se to ikad dogodi, zahtijevam da me se eutanazira.
4) Evo ti na pa kritiziraj:
VTM_diffin_modyle.JPG

A sad mozemo nazad na temu.

Dužan sam kratku repliku:

1) Lepo rečeno, ali samo sa kolekcionarske tačke gledišta. U stvarnosti, bilo je tu mnogo priče o "nepodesnoj prirodi" "nelinearnoj prirodi" itd. dotične ECC81.
2) "Potrudio", definitivno, bilo je toga dosta... meni je žao što se kratica IMHO (In My Humble Opinion) nije provlačila kroz sve te postove da naglasi ono "mi se čini"... mnogima se čini, nekima pričinjava... a pre retko ko "prvo razmisli pa onda izrekne". Pogotovo kada treba uskočiti u "haters bandwagon". Zapravo sam samo hteo da se zahvalim na uloženi trud u objašnjavanju nepodesnosti ECC81 za rad u sklopu o kome se (očigledno) nije dovoljno razmislilo.
3) Svakako je nezakonito (eutanazirati ljude) a uz to je najobičnija cinična izjava (sem ako neko nema suicidne namere).

4) Ja sam mislio na "objavljeni rad" kao, evo onaj kit... ili na mom sajtu to i to... ili nešto slično tome.
ilimzn napisao:Ma, to je najjednostavniji ulazni modul za mikser, otprilike 10% cijele price, ne racunajuci ispravljace. Pa ko hoce kopirat, slobodno.

Predložiti takvu šemu za kritiku je cinično, sasvim u duhu 1) i 2).

A što se tiče nastavka teme... plašim se da je ona uveliko umrla. Originalni pokretač teme je odlepršao na sledeću temu kada je dobio dovoljne odgovore za ono što ga je interesovalo (kada bih ja postavljao po jednu temu za svaku ideju koja mi padne na pamet tokom dana, samo bih se time i bavio - postavljanjem novih tema). To me ponekad podseća na malu decu koja pitaju "mama, mama" ili "tata, tata", pa onda "a zašto?" "a kako?" pa 100x isto pitanje (normalna faza odrastanja). Samo se mi matore budale nađemo pametni da "savetujemo" i "objašnjavamo" i sporimo čija je brada duža... dok "dečica" otrče dalje da se loptaju ;)

Naravno, biće tu još postova, kako ono kažu "čega se pametan stidi, time se lud ponosi"... ali na žalost, ne na temu nekog pojačala sa 6AS7 i inim cevkama koje toliko volimo.
rh-amps.blogspot.com
Alex Kitic

PostPostao/la Schultz » Pet sij 31, 2014 1:36 pm

Aleksa, IMHO, omašio si ceo fudbal, NHF.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Klokan » Pet sij 31, 2014 3:03 pm

Mislim da bi trebalo smiriti tenzije, pogotovo gospodin Aleksa. Mogu vam sigurno sin biti ali ovo ne govorim iz lose namjere. Stvarno nema smisla da se odnos na forumu pretvara u to da se netko natjece u tome "ciji je veci". Ne osporavam niti vase znanje a pogotovo ilimznovo ali stvarno nema smisla da se itko ikome tu dokazuje ili da se od nekoga trazi da daje neke sheme ili radove u tom smislu kako bi se dokazao da on nesto zna ili ne... Tu smo svi u prijateljskoj atmosferi, razlicite dobi (ja pogotovo), razlicitih uvjerenja, razlicitog nivoa znanja, razlicitih interesa i da ne nabrajam dalje, ali kako sam rekao svi smo prijatelji i nitko se s nikim ne natjece. Jedini smisao ovog foruma je djeljenje svojih radova s drugima (bez ikakvog dokazivanja bilo kome!!!!! ), druzenje u ugodnoj atmosferi i pokoja zajebancija a za sve drugo mislim da bi trebalo naci drugi forum ili bilo kakvo okupljaliste.

Na moj post se nitko ne mora truditi odgovarati jer ne mislim sudjelovati u raspravama ovoga tipa samo sam osjetio potrebu reci svoje misljenje. A kako ljudi kazu, misljenje je ko supak, svatko ga ima.
Klokan

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 31, 2014 3:08 pm

Originalni pokretač teme je, normalno, odlepršao na druge teme, ali takav sam, ko leptirić. Nemogu si pomoći kad sam znatiželjam, ne držim se jedne opcije ko pijan plota.
Odlepršao sam po netu i po časopisima i knjigama koje su mi na raspolaganju da potražim najzgodniju soluciju za ono što imam želju raditi. Nisam toliko originalan da izmislim SE pojačalce sa dvije lampice i dva transformatora (i jednom plavom ledicom) pa se stoga trudim naći nešto što bi možda bilo zgodno realizirati. A i bilo bi u skladu s ovom temom.
A tema nije umrla, naprotiv, naučio sam neke stvari koje nisam znao o 6AS7 lampama, koje me, uostalom, kao takve baš i ne interesiraju. Ali mi je veliko zadovoljstvo saznati nešto novo.
A još nešto je novo, a to je da je TEMA OVOG TOPIC-a SUPSTITUCIJA LAMPE 6AS7 DVJEMA 6C19. To sam odmah spomenuo u samom startu, kao i pitanje iskusnijima i boljima o izvedivosti iste.
I bit će još pitanja, i to mnogo. I odgovora od onih koji imaju štogod suvislo i konstruktivno odgovoriti i maloj dječici koja po 100 puta pitaju: a zašto? Pa ako neznaš, ili si matori namćor, vrdaš s odgovorima i skrećeš s teme.
Usput, pametni se nemaju čega stidjeti, pametni ne rade gluparije da bi ih se stidjeli.
I to s dječicom, s pravom me tamo svrstavaš jer sam sa 60 zima iza sebe lagano zašao u te vode gdje se pomalo podjetinji. I možda malo više serem, al barem ne jedem govna.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 31, 2014 4:16 pm

Da krenemo dalje, koliko god tražim i pretražujem, uvijek se nekako vraćam na dvije sheme OTL-a sa 6AS7, jedna je Rozenblitova iz 1990 (GA 2/90), druga je Futterman style Tima Williamsa. Kako su obadvije sheme prisutne na mreži na više lokacija ja ću ih ovdje prikačiti, kao i linkove gdje su objavljene. Rozenblitov članak imam pred sobom, to je u procesu proučavanja, on vrlo detaljno opisuje zašto i kako i to mi se sviđa kod njega (iako se stječe dojam da je najpametniji i da je njegovo rješenje ono to - na kog li me to podsjeća?). PS mu je malčice kompliciran, što je očekivano od njega, ali su neki grci dali jednostavniju varijantu, vrijedi razmisliti.
Ova druga shema, Tim Williams, se čini jednostavnijom, ovako na papiru, a i sviđa mi se što u izlazu ima +-60V za razliku od rozenblita koji ima +-150V, a da o drajverskom djelu i ne govorim. Ali ova T. Williams varijanta nema nikakvog popratnog teksta i pojašenja, i nisam siguran jel to uopće netko realizirao ili je samo na nivou lamentacije.
I sad, malo djete u meni postavlja po stoti put jedno te isto pitanje, jel u ovim varijacijama na temu OTL moguće zamijeniti 6AS7 sa 6C19 lampadinama, i opet dječije kako i još djetinjastije zašto?
Prije nego li odlepršam na neke druge teme, prikačit ću ovdje sličice i linkove, tek toliko da ovo nebude samo tekst, dječica više vole 'crtane romane'.
1-Rozenblit -6as7_2a.gif

2-Rozenblt-6as7_2pb.gif

3-Rozenblit-6as7_2pp.gif

1-Rozenblit -6as7_2a.gif

Evo link na malo bolju rezoluciju:
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/6as7_2.htm" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

T je grčka varijanta s jednostavnijim napajanjem:
Rozenblit-jednostavnije.png

I pripadajući link:
http://sagoselectronics.gr/%CE%9A%CE%A5 ... %CE%91.htm" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

I na kraju Futterman
6AS7_Futterman_OTL.gif

Futterman_PS.gif

http://www.solaris.no/electronics/power ... e-amp.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la ilimzn » Pet sij 31, 2014 4:22 pm

Alex Kitic napisao:...
Dužan sam kratku repliku:
...

Da ne duljim puno: valjda jasno da se na forumima iznose osobna iskustva i misljenja, nadajmo se uz argumente koji ih podkrepljuju. Tzv RH pojacalo je topologija izmisljena prije 50-ak godina, pa re-izmisljena valjda jos 4-5 puta tokom tog vremena do danas, princip je toliko notoran da se uci kao standardno gradivo u poglavlju 'povratne veze' i ima svoj naziv. Prednosti i mane istog nisu nepoznanica.
Isto tako postojanje ili nepostojanje, kao i objavljivanje ili neobjavljivanje radova nisu garancija kvalitete tih radova. Kao ni primjerice, postojanja patenta (sto je tema prilicno vezana za OTL). Nadalje, svaki inzenjer (za razliku od 'gurua') je svjestan prednosti i NEDOSTATAKA svega sto je uzivotu napravio, jer je posao dobrog inzenjera (pri cemu nota bene ne tvrdim da mora ispred imena pisati dipl. ing, elektrotehnike, inzenjer je stanje uma) da odreze najbolje sto moze tu liniju razgranicenja, a ne da porice ocigledne nedostatke. Onaj tko ima vise iskustva, bit ce sposoban izvlaciti zakljucke iz drugih projekata, koji su relevantni za analizu sponemutih prednosti i nedostataka - primjerice, nije bas ocigledno ali Pass Aleph u svojoj topologiji sadrzi 'RH pojacalo' i jos jedan topoloski trik koji je jos puno zanimljiviji. Svaki j eprojekt kompromis. Praviti se da je zadnja rijec, jasno pokazuje da je poanta promasena.
Konretno sto se tice ECC81 - ima porednosti i mana kao i svaka druga cijev, sve ovisi gdje se koristi. Koliko je pentoda probano kao driver u 'RH pojacalu'? Mozda koja od ruskih tetroda? Broj cijevi koje su mi na raspolaganju u zadnjih 15-ak godina popeo se s 2000 na oko 60000, sto znaci da imam 20 zivota, ne bi mogao isprobati sve opcije. A gdje su jos poluvodici, pa sve hibridne kombinacije. To sto ih nema na nekoj web stranici posvecenoj mojem liku i djelu ne znaci da ih nisam isprobao i da nemam iskustva. Koliko se sjecam, samo se jedna osoba bunila po pitanju tematike ECC81 i RH pojacalo, ostali su mi ukazali na neke detalj eok okonstrukcije ECC81 uz prilicno dobru razmjenu iskustava.
Na kraju, data je shema, sto je tocno isto sto ja vidim kad pogledam sheme RH pojacala. To sto 'si mislio 'objavljeni rad' ' ja ne mogu znati jer ne mogu citat misli (nit bi to zelio moci). U svakom slucaju, dato je isto sto je i meni dato. Shema je u toku objavljivanja u proizvodu (jer trenutno od projektiranja i izrade audio uredjaja zivim) koji je, koliko mi je poznato, jos uvijek jedinstven na svijetu, na ovom forumu postoje ljudi koji su vidjeli demo verziju, kao i neke druge proizvode. Dakle, molim - ja sam svoje kritike dao na osnovu sheme, ocekujem isto.

Sto se teme tice, post prije onog kojeg je ovaj rezultat, jasno je dato do znanja zasto je pokretac teme pitao sto je pitao. Pitanje se stovise ne odnosi uopce na 6AS7/6080 iako su neke karakteristike iste, relevantne za temu. Konkretna aplikacija je OTL. Ima li ISTA u vasim postovima u ovoj temi, gosp. Kitic, relevantno za tu temu, pocevsi od recenice '6S19 nisam do sad koristio' ? NAdalje, imate li iskustva s 6AS7 u OTLu? U ovoj temi ima barem 3 osobe koje imaju.
Buduci da cini se uspijevate pronaci taj sve manji broj foruma na koje se jos mozete registrirati, pronadjite onaj drugi HR diy forum, i potrazite temu o SE OTL-u s 6S19. U tom sam projektu i sam sudjelovao, iako je idejno rijesenje doslo od, koliko j emeni poznato, jedine osobe koja je uspjesno realizirala SE OTL uopce, koju sam dugo poznavao i koja je sad na zalost pokojna. Na istom forumu cete naci detaljnu analizu ideje circlotron OTL-a s pentodama uz razradu prednosti i mana cijevi koje se u OTL-u koriste. Indirektno, postoji i tema u poluvodickom dijelu gdje je isto to implementirano s SIT-ovima. Moj cete nick tamo lako naci. Automatksi bias sa strujnim izvorom je jedino relevantan za takve topologije OTL-a, kad ste se vec osvrnuli na moj komentar po tom pitanju. A kad se jednom maknete s RH topologije na koju se svaka temu u kojoj sudjelujete nekako svede, i odprototipirate 3 razne verzije 300+ W PP pojacala, naucit cete i koliko dobro ili lose automatski bias radi u AB i B klasi, da ne velim A2 ili AB2.

Toliko o tome od mene, hvala na paznji. Daljnji postovi od mene nece biti OT.
ilimzn

PostPostao/la ilimzn » Pet sij 31, 2014 4:37 pm

Zmajz, procesljaj malo po netu, ili DIYaudio.com-u, Ralph Carsten je dao svoj Atmasphere M60 (originalnu verziju) u public domain. Postoji nekoliko verizija, ima i manja M30 koja se bazira na istoj shemi, manja snaga, po 5x 5AS7 po kanalu. Na koju snagu ciljas? Williams ti ima niza napajanja ali i puno manju snagu (po nekoj procjeni, oko 4-5W, ali moze raditi u klasi A.
NE vidim nekog razloga zasto se tu cak direktno ne bi moglo raditi s 6S19P osim sto je ovaj Rozenbilt s 150V napajanjem JAKO nategnut, no on inace rabi takve konstrukcije (vise klasa B nego AB) ali sjetiti ces se te diskusije, Karstenov M30 bi imao 10 6S19P po kanalu po sistemu direktne zamjene, ako ti je dovoljna manja snaga, tim bolje.
ilimzn

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 31, 2014 4:47 pm

OK, bacam se na daljnja istraživanja. Što se tiče snage, zadovoljava me sve u rasponu 12-15W, nešto što je izvedivo sa po 8 do max 10 komada 6C19 lampi. Kako se veli, slijep pored očiju, Atmasphere sam načisto smetnuo s uma.
Zmajz

PostPostao/la deleted user » Pet sij 31, 2014 5:03 pm

Kad nadjes shemu, zakaci link na istu, meni vec pola sata ne ide za rukom...

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika