Cjevni phono 834P

Re: Cjevni phono 834P

PostPostao/la Edison » Ned tra 27, 2014 12:42 pm

davorin napisao:Što nedostaje mome pojačalu sa daske?! :?: :eusa-think: :confusion-questionmarks: :confusion-scratchheadyellow:

Koje je to tvoje na daski? Toliko si ih napravio da je tesko pratiti... Da nije na onoj dasci za rezanje mesa? Tome nista ne fali.
Ali ja nemam viska takvu dasku. Ja imam kojekakve ruzne dascurine, ono sto ostane nakon salovanja... :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » Ned tra 27, 2014 1:00 pm

Khadgar2007 napisao:Bome lijepa kutija, nije nikako mala, jel mi se čini ili je to duže od 40cm?

Duzina standardne komponente, 430mm, sirina 184mm.

Khadgar2007 napisao:Što se tiče plexija ovako, do sada nisam nikada radio sa time da bi stavio kao neki poklopac kroz koji bi gurnuo cijevi ili ih montirao na to tako da ne znam točno koliko dobro podnaša temperature oko 100°C ili koji stupanj više koliko već cijevi razvijaju. Ja mislim da je netko već na forumu montirao lampe nakomad plexija pa neka se on javi.
Što se tiče mehaničke izvedbe poklopca kako si to mislio? Da li da prekrije kompletnu gornju ploču pa se onda po dužim stranicama savije da ostane nekih 1-2cm i onda to prišarafi za šasiju ili nešto drugo?

Nije problem s grijanjem cijevi. Sve skupa se to malo grije.

Mislio sam nesto slicno kao poklopac na gramofonu. Bocne stranice za sad zanemarimo. Prekrio bih ovo pleksijem koji bi se naslanajo na prednju i straznju strancu (montazu bih vec smislio) i nadvisivao sve cijevi. Nesto kao tunel od pleksija sirok 180mm, dugacak 430mm, a visok 50-60mm. Nesto ovako u presjeku: |_____|. Bocne stranice bih takodjer sam rijesio, naknadno. No, ako bi se na takav savijeni pleksi zaljepili komadi pleksija koji zatvaraju i bocne streanice, onda bi se to lako dalo montirati vijcma za bocne stranice. Tad bi to izgledalo kao uzak poklopac za gramofon, no tu je komplikacija oko lijepljenja pleksija...
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned tra 27, 2014 1:12 pm

Aha sada kužim. Zalijepiti bočne stranice u taj profil od pleksija nije neka sreća, više radi estetike nego radi čvrstoće jer pravo ljepilo za pleksi se stopi sa materijalom. Bolje bi bilo lijepo zašarafiti sa nekim lijepim šarafima i to nije problem jer se u pleksiju lako nareže m3 navoj(ako je pleksi od 6mm).
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Ned tra 27, 2014 1:37 pm

Moglo bi i tako, psihodelicni sine cvijeca. :)

Dok ja to sredim, i dok zasvira vidjet cu sto s poklopcem, ili raditi komplet novo kuciste. Ako se odlucim na postojecu verziju, donesam ja ovo u Fuzine i objasnim ti sto zelim pa ti uzmes sa sobom i napravis poklopac kad stignes...
Edison

PostPostao/la Edison » Čet svi 01, 2014 10:56 pm

Radilo se malo i na Praznik rada. :)
Nekad bi se reklo da je proslavljen radno...

Stigli transformatori pa ih je trebalo oziciti i smjestiti u "kutiju"...

834p-2999.jpg

Prostora taman pa je sad kompletirano napajanje. Ostalo je jos spojiti zicama ulaz, izlaz i vijak mase. No to sam ostavio za kraj dok sve ne ispitam i izmjerim. Staticka mjerenja obavljena i sve se ponasa tocno kako treba. B+ je 296V. Grijanje sam postavio na 12,2V, nadam se da ce i to malo smanjiti shum...

834p-3006.jpg

Jos malo i moci ce se obaviti i slusanje. Ako se prototip pokaze kako treba, ici cu u izradu finalnog uredjaja.

834p-3003.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Edison » Ned svi 04, 2014 9:02 pm

Malo po malo i ovaj je prototip dosao svome kraju. Danas sam spojio ulaze i izlaze, te masu kucista.

834p-3009.jpg

Nema druge nego probati. Dovukao gramofon na radni stol, i spojio phono na gramofon i pretpojacalo. Dobro je, nema shuma ni ostalih nepodopstina. Pustim plocu i... svira. Ali nekako lose, sve nagruvano, sve na hrpi, mutno... srecom potrajalo je samo minut, dva. Dotle sam se cesao po glavi... Novi transformatori, novo napajanje, nove stabilizatorke... ma sve novo... Ali uskoro se zvuk upristojio. Nazire se i nekava pozornica u prostoru. Upravo sam na sestoj ploci i zvuk je bas pristojan. Sigurno ce se ovo jos otvoriti dok se malo razrade napajanja, no i ovako je vrlo dobro.

Zvuk je brz i zivahan. Ovo je treci po redu isparavljac/napajanje na ovom prototipu, i ovaj mi se cini do sad najboljim. Zvuk ima neku mirnocu, nigdje nervoze, napetosti, a nije nimalo spor ili dosadan, zivahan je i vuce na slusanje. A ta mirnoca i potpuno tiha pozadina daju dodatnu kvalitetu pri slusanju. Je, mora se ovo jos usvirati, ali svidja mi se ovo sto sad cujem. Morat cu ovo odnijeti kod prijatelja koji ima nekoliko gramofona i puno bolje/skuplje zvucnice nego sto je moja.

Sve sam prekontrolirao i nista se ne grije previse. Transformatori su predimenzionirani i jedva da su mlaki. Isto je i s hladnjakom za stabilizator grijanja. Cijevi i stabilizatorice se takodjer ne griju pravise. U biti struje koje teku kroz cijevi su vrlo male. Sve je kako treba, ali nema poklopca. Mislim da cu phono ovakav kakav je ponijeti u Fuzine na TF. Valjda ce biti koji gramofon da ga mozemo isprobati.

834p-3012.jpg

Zahvaljujem Les Faulu na stabilizatorkama i Deanu na cinchevima. Ovo je prototip i posluzio je za razvoj cjevnog phono stupnja. Napravljen je tako da neko vrijeme moze posluziti i u ovakvom stanju. Originalna shema je dobra, doradjena je jos bolja. Svako poboljsanje u napajanjeu se primjetilo. Sad ovo treba usvirati i dobro poslusati u par sistema. Moguce su i eventualne manje dorade, ako se ukaze potreba. Nakon toga ide gradnja finalnog uredjaja koji bi trebao imati i odgovarajuce kuciste. Dok ovo pisem, phono sve bolje i bolje svira... :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned svi 04, 2014 9:08 pm

Možeš računati na moj gramofon jer ga mislim ponesti.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Ned svi 25, 2014 8:36 am

Moje phono pretpojacalo je bilo na TF, ali tamo nije puno sviralo. Htio ga je poslusati zuzi, ali je na kraju radio Svetin phono. U subotu navecer smo Khadgarov Dual dovukli u moj sistem i prikljucili phono. Sviralo je jako kratko jer je rezultat bio vrlo los. Pitao sam Khadgara kad je mijenjao zvucnicu na Dualu, ali rece mi da nije nikad mijenjana, da je vjerojatno originalna od pocetka. I jos je dometnuo da mu gramofon nije hi-fi, nego lo-fi... ;-)

Sinoc se pruzila prilika provjeriti kako radi phono u dobrom sistemu. Odnio sam ga kod prijatelja gdje se ima na cemu isprobati, i sto se tice gramofona, i sto se tice ploca. Sistem se sastoji od Mark Levinson (dalje ML) pretpojacala, ML monoblokova i B&W 801D zvucnika. Prvi na redu je bio Avid Diva II gramofon s Ortofon OM-2 Black zvucnicom. To je kvalitetna MM zvucnica, jedna od boljih tog tipa uopce. Prvo samo pustili preko phona iz ML pretpojacala, cisto da steknemo neku referencu. Nakon toga je spojen moj phono. Razlike gotovo da i nema, karakter zvuka je neznatno drugaciji, i tesko je reci koji nam se vise svidja. Odlicno.

Moje pretpojacalo ima visoki gain od 59dB. To je sasvim dovoljno za MM zvucnice, za vecinu ni ne treba toliko pojacanja, ali je nedostatno za MC zvucnice. Prijatelj predlaze da ipak probamo i tu kombinaciju. Mijenjamo gramofon, sada je u pogonu Linn Sondek LP12 s Vivid (najjacim ) upgradeom. Zvucnica je Koetsu Rosewood Reference (oko 3.000$) ciji je izlazni napon 0,4mV. Ostatk pojacanja cemo pokusati nadokanditi u linijskom stupnju ML pretpojacala. I krenemo... U startu, dok ne svira ima malo shuma, ali dosta manje nego li sam ocekivao. Kada svira shum se ne cuje i ne smeta. Medjutim, phono povremeno hvata prijavljivanje mobitela na mrezu (ono thu-tump, thu-tump, thu-tump...) Dok svira i to ne smeta, tek se tu i tamo cuje kao da je nesto u pozadini. Treba uzeti u obzir da je moje pretpojacao bez kucista, i da su cijevi prakticno "gole". Pojacanje je jako veliko, a signal vrlo mali, i nijie cudo sto "hvata" ovakve stvari iz okoline. Otvaramo ML do kraja da bi dobili dovoljnu glasnocu. I dovoljna je, premda jos malo ne bi skodilo kad bi se moglo izvuci. Posto je sistem na granici pojacanja, osjeti se da je nesto smanjena dinamika. Medjutim, Koetsu zvucnica je vrlo kvalitetna i osjeti se da posao odradjuje fino, njezno, prozracno. Iako sam mislio da je ovaj test uzaludan, pokazalo se da ipak moze svirati, i to prilicno dobro. Vise sam nego zadovoljan.

Medjutim, prijatelj ima i ML pre-pre za MC zvucnice, u biti pretpojacalo u posebno kutiji koje se prikljuci na ulaz MM phona i digne mu osjetljivost. Tocno ono sto nam treba, i zamolim ga da spoji i tu kutiju izmedju gramofona i phonoa. Spojimo mi to, i sistem prosvira punim plucima. Tek sad se vidi kvaliteta Koetsu zvucnice. Prvih 10 minuta je sviralo malo tvrdje dok se taj pre-pre nije malo zagrijao. Nakon toga samo muzika... Sljedeci test je izbaciti iz sisteama pre-pre i moj phono, i koristiti phono iz ML pretpojacala. Probamo, i to svira jako dobro (sto nije cudno), ali ne i znacajno bolje od sistema pre-pre + cjevni phono. Karakter zvuka je malo drugaciji, ML phono je malo ugladjeniji, dok je moj phono nesto zivahniji. Razlike su male, i sve ovisi sto slusac vise preferira. I s ovim testom sam vise nego zadovoljan.

Posto je testiranje obavljeno, odlucujemo ostatak veceri provesti tako da poslusamo jos koju plocu. Opet mijenajmo gramofon, sad je na redu SME (onaj sto ima nosace kao Golden Gate) i Ortofon Cadenza Bronze zvucnica (oko 2.000$). I ovo svira odlicno. Preslusali nekoliko ploca uzivajuci uz dobru gazbu i odlican zvuk.

Evo i zakljucaka. Ovaj moj phono s trecom verzijom napajanja radi jako dobro. Zadovoljan sam. Treba ga oklopiti u neko kuciste, a i ulaznim cijevima bi dobro dosli zastitni oklopi. Nije potrebno napajanje stavljati u odvojenu kutiju, no onda ce phono biti prilicno velik. S kutijom (kutijama) mi je problem, i jos ne znam kako ce to zavrsiti. Ne bi bilo lose nabaviti step-up trafoe za MC zvucnicu. A trebao bih napraviti i tranzoistorski pre-pre, i vidjeti sto od to dvoje bolje svira. Znaci, bit ce jos posla, no u svakom slucaju ovo ima veliki potencijal pa se isplati kako treba privesti projekt kraju.
Edison

PostPostao/la deleted user » Ned svi 25, 2014 8:47 am

U to ime poklanjam potreban broj podnozja s oklopima, original ruski NOS, keramika i srebro.

PostPostao/la Edison » Ned svi 25, 2014 9:10 am

LesFaul napisao:U to ime poklanjam potreban broj podnozja s oklopima, original ruski NOS, keramika i srebro.

:D

Potreban broj je tri.
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika