Moje phono pretpojacalo je bilo na TF, ali tamo nije puno sviralo. Htio ga je poslusati zuzi, ali je na kraju radio Svetin phono. U subotu navecer smo Khadgarov Dual dovukli u moj sistem i prikljucili phono. Sviralo je jako kratko jer je rezultat bio vrlo los. Pitao sam Khadgara kad je mijenjao zvucnicu na Dualu, ali rece mi da nije nikad mijenjana, da je vjerojatno originalna od pocetka. I jos je dometnuo da mu gramofon nije hi-fi, nego lo-fi...

Sinoc se pruzila prilika provjeriti kako radi phono u dobrom sistemu. Odnio sam ga kod prijatelja gdje se ima na cemu isprobati, i sto se tice gramofona, i sto se tice ploca. Sistem se sastoji od Mark Levinson (dalje ML) pretpojacala, ML monoblokova i B&W 801D zvucnika. Prvi na redu je bio Avid Diva II gramofon s Ortofon OM-2 Black zvucnicom. To je kvalitetna MM zvucnica, jedna od boljih tog tipa uopce. Prvo samo pustili preko phona iz ML pretpojacala, cisto da steknemo neku referencu. Nakon toga je spojen moj phono. Razlike gotovo da i nema, karakter zvuka je neznatno drugaciji, i tesko je reci koji nam se vise svidja. Odlicno.
Moje pretpojacalo ima visoki gain od 59dB. To je sasvim dovoljno za MM zvucnice, za vecinu ni ne treba toliko pojacanja, ali je nedostatno za MC zvucnice. Prijatelj predlaze da ipak probamo i tu kombinaciju. Mijenjamo gramofon, sada je u pogonu Linn Sondek LP12 s Vivid (najjacim ) upgradeom. Zvucnica je Koetsu Rosewood Reference (oko 3.000$) ciji je izlazni napon 0,4mV. Ostatk pojacanja cemo pokusati nadokanditi u linijskom stupnju ML pretpojacala. I krenemo... U startu, dok ne svira ima malo shuma, ali dosta manje nego li sam ocekivao. Kada svira shum se ne cuje i ne smeta. Medjutim, phono povremeno hvata prijavljivanje mobitela na mrezu (ono thu-tump, thu-tump, thu-tump...) Dok svira i to ne smeta, tek se tu i tamo cuje kao da je nesto u pozadini. Treba uzeti u obzir da je moje pretpojacao bez kucista, i da su cijevi prakticno "gole". Pojacanje je jako veliko, a signal vrlo mali, i nijie cudo sto "hvata" ovakve stvari iz okoline. Otvaramo ML do kraja da bi dobili dovoljnu glasnocu. I dovoljna je, premda jos malo ne bi skodilo kad bi se moglo izvuci. Posto je sistem na granici pojacanja, osjeti se da je nesto smanjena dinamika. Medjutim, Koetsu zvucnica je vrlo kvalitetna i osjeti se da posao odradjuje fino, njezno, prozracno. Iako sam mislio da je ovaj test uzaludan, pokazalo se da ipak moze svirati, i to prilicno dobro. Vise sam nego zadovoljan.
Medjutim, prijatelj ima i ML pre-pre za MC zvucnice, u biti pretpojacalo u posebno kutiji koje se prikljuci na ulaz MM phona i digne mu osjetljivost. Tocno ono sto nam treba, i zamolim ga da spoji i tu kutiju izmedju gramofona i phonoa. Spojimo mi to, i sistem prosvira punim plucima. Tek sad se vidi kvaliteta Koetsu zvucnice. Prvih 10 minuta je sviralo malo tvrdje dok se taj pre-pre nije malo zagrijao. Nakon toga samo muzika... Sljedeci test je izbaciti iz sisteama pre-pre i moj phono, i koristiti phono iz ML pretpojacala. Probamo, i to svira jako dobro (sto nije cudno), ali ne i znacajno bolje od sistema pre-pre + cjevni phono. Karakter zvuka je malo drugaciji, ML phono je malo ugladjeniji, dok je moj phono nesto zivahniji. Razlike su male, i sve ovisi sto slusac vise preferira. I s ovim testom sam vise nego zadovoljan.
Posto je testiranje obavljeno, odlucujemo ostatak veceri provesti tako da poslusamo jos koju plocu. Opet mijenajmo gramofon, sad je na redu SME (onaj sto ima nosace kao Golden Gate) i Ortofon Cadenza Bronze zvucnica (oko 2.000$). I ovo svira odlicno. Preslusali nekoliko ploca uzivajuci uz dobru gazbu i odlican zvuk.
Evo i zakljucaka. Ovaj moj phono s trecom verzijom napajanja radi jako dobro. Zadovoljan sam. Treba ga oklopiti u neko kuciste, a i ulaznim cijevima bi dobro dosli zastitni oklopi. Nije potrebno napajanje stavljati u odvojenu kutiju, no onda ce phono biti prilicno velik. S kutijom (kutijama) mi je problem, i jos ne znam kako ce to zavrsiti. Ne bi bilo lose nabaviti step-up trafoe za MC zvucnicu. A trebao bih napraviti i tranzoistorski pre-pre, i vidjeti sto od to dvoje bolje svira. Znaci, bit ce jos posla, no u svakom slucaju ovo ima veliki potencijal pa se isplati kako treba privesti projekt kraju.