El84SE Savijeti i Pomoć pri gradnji lampaškog pojačala

Re: El84SE Savijeti i Pomoć pri gradnji lampaškog pojačala

PostPostao/la EL84SE » Uto vel 16, 2016 2:23 am

Hvala ti Davorine,poznato mi je bilo to sa harmonicima,ali tocno kako koji zvuci ne,hvala ti na detaljnijem objasnjenju.

Hm..e sad kako bi trebala izgledati ta globalna povratna veza,jel to ova na shemi?

Ideja mi je sloziti jumper ili prekidac za selektiranje trioda ili pentoda moda kao na izmjenjenoj shemi, sa otporom Ub+ na drugu resetku od 2.2K jel to ok?
Ima li smisla na ovu shemu dodati i taj Schade-feedback i zadrzati orginalnu povratn uvezu u pentoda modu?

pretpostavljam da bi prilikom saltanja u trioda mod tada trebalo odspojiti Schade-feedback....?

Ipak cu se raspitati o cijeni trafoa 4.5K - 6Ohm,to bi onda moglo fino leci ako ti tako kazes.... :dance:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
EL84SE

PostPostao/la EL84SE » Čet vel 18, 2016 1:27 am

Odlucio sam se za nabavku transformatora iz Odeona,

Ima li smisla na ovu shemu dodati i taj Schade-feedback, zadrzati orginalnu povratn uvezu i spojiti u pentodni spoj preko 2.2K?

Bi li to hodalo?

???? :(
EL84SE

PostPostao/la EL84SE » Pet vel 19, 2016 12:34 am

ima tko sto za reci? Pa makar da ne drkeljam ili trkeljam!? :?
EL84SE

PostPostao/la Edison » Pet vel 19, 2016 1:28 am

EL84SE napisao:Ima li smisla na ovu shemu dodati i taj Schade-feedback, zadrzati orginalnu povratn uvezu i spojiti u pentodni spoj preko 2.2K?

Bi li to hodalo?

???? :(

Tesko je to reci. Ako sam ne konstruiras pojacalo, onda biras shemu prema svojim saznanjima i preporukama drugih koji znaju vise, ili su to vec gradili. Ako krenes raditi prema takvoj shemi, trebas je se drzati 100%. Trebas koristiti isti izlazni trafo kakav je u originalnoj shemi. Ako koristis drugi, pa cak i bolji, povratna veza nece raditi kako je predvidjeno.

Ako nabavis izlazne trafoe koji odgovaraju po snazi i impedanciji cijevima s kojim mislis raditi, nadji neku jednostavnu shemu i slozi pojacalo. Vec sam ti preporucio RH-84, to radi dobro. Tamo je vec Schade povratna veza. Takvo pojacalo mozes modificirati i prabacivatu u razne modove (triode, UL, pentode). Mozes se poigrati s povratnom vezom, izmjeriti pojacalo, poslusati... ali ga prvo moras sloziti kako ga je konstruktor zamislio. Za mijenjati ga, trebao bi znati vise od konstruktora, ili bar priblizno kao i on. Takvo pojacalo se jednostavno slozi point-to-point metodom, ili na busenoj plocici pa se lako moze mijenjati shema tj. komponente. Na taj nacin se moze dosta nauciti.

Za odgovorit na tvoje pitanje, trebalo bi gornje pojacalo napraviti, izmjeriti ga i poslusati, onda dodati Schade povratnu vezu pa opet izmjeriti i poslusati (ovo bi trebalo raditi nekoliko puta) dok se ne nadje optimalna konfiguracija. Zato je tesko decidirano odgovoriti na tvoje pitanje.

Posto mozes postavljati ovakva pitanja, znaci da si vec dosta toga procitao, proucio, shvatio, i vrijeme je da s teorije prijedjes na praksu, tj. slozis pojacalo. :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la EL84SE » Sri ruj 05, 2018 2:58 pm

Pozdrav, da ponovno ozivim temu, nije me bilo dosta vremena, svasta se promijenilo, vidim neki i fale :(
Nisam nista napisao i javio se sa rezultatima, a mislim da za nekoga tko ce ovo citati i razmisljati da li da slaze ovako nesto ili ne, dobro ce mu doci...

Dakle, ovo pojacalo slozeno je prije vise od 2 godine i od tada radi kao prvi sistem, da kao prvi.
Prije izrade slusao sam i imao razna, i slagao razna SS pojacala no ne i cjevna,
no medjutim ovo pojacalo me toliko odusevilo da je postalo moj prvi izbor.

Preobratio sam se na cijevnu tehniku, i postao vjernikom :)

O cemu se radi, razmisljao sam i kakvi zvucnici bi mu odgovarali pa sam se upustio u pricu sa hornama
i full range fostex 206E driverima osjetljivosti 96dB/W/m. Wao to je to, legli su skoro odlicno.
Dakle ta ako i 3W tog pojacala sa tim zvucnicima odvrnuto na 2/3 doista mogu uznemiriti susjede u okolici,
nevjerojatno koliko glasno to moze zvucati.

Sto s kvalitete tice vokali i midrange jasni,izrazajni,zvucna slika mnogo dobra, uglavnom zvuk kakav bi ocekivao
od nekog skupog,ali doista skupog SS pojacala.

No jedino cime nisam skroz zadovoljan je Bass, da napomenem ima ga dosta i precizan je, ali ga fali,
Fali ga onom obliku kada se slusa koncertni bubanj nedobije se onaj mocan kick u trbuh....

Ali, svakome tko ga odluci raditi topla preporuka...pogotovo za prvi projekt cijevnog pojacala...

Ne zelim da sad ispadne da se kunem u ovo pojacalo, jer vjerojatno cu raditi i druga kad uhvatim vremena,
no obzirom da sam postao preobracenik na cjevase, i uvjerio se u neke nove stvari, a prosle su 2god,
doslo je i vrijeme za neko pretwikavanje pa ja imam i nekoliko pitanja za vas...

1. Ima li tko savjet ili ideju kako bi mogao rjesiti situaciju sa basom?
Izlazni transformatori su cbc 4,5k ok. nisu Lundahl, ali nadam se da tu nije problem.

2. Pruzila mi se prilika da nabavim Mundorf kondenzatore MCap SUPREME Silver Oil Classic pa pitanje
jel ih se isplati staviti ih na put signala (ne mislim na cijenu lol :) ili su to samo bapske price audiofila?

3. Sto bi se dogodilo ako prekinem povratnu vezu? Ili Sto mogu ocekivati... (ima razloga zasto postavljam ovo pitanje.... :)
EL84SE

PostPostao/la yoke » Sri ruj 05, 2018 4:48 pm

Ad 1. A da predjes na D klasu :lol:
Ad 2. Kad predjes na D klasu nes imat tih problema :lol:
yoke

PostPostao/la davorin » Sri ruj 05, 2018 5:40 pm

yoke napisao:Ad 1. A da predjes na D klasu :lol:
Ad 2. Kad predjes na D klasu nes imat tih problema :lol:

Da, zbog "nikakvih" problema sa basom, yoke je već promijenio xxxilion poluvodičkih pojačala! :lol: :lol:
Zvučnici "fostex 206e" se zovu širokopojasnima, ali njihovo reproduciranje frekvencija nižih od ~100Hz pada ispod 90dB/W/m pa bi za taj dio spektra trebalo dodati "pravi" bas-zvučnik (koji ima efikasnost ~96dB/W/m na ~40Hz!) i oba zvučnika razdvojiti sa skretnicom (barem prvog reda!).
davorin

PostPostao/la Zmajz » Sri ruj 05, 2018 6:07 pm

Koja horna je u pitanju? FE206e ne liježe dobro u svaku BLH!
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la EL84SE » Sri ruj 05, 2018 7:13 pm

Ova starija verzija 206: https://www.fostexinternational.com/doc ... 06erev.pdf" target="_blank" target="_blank

Ali ljudovi, ajd ovako na drugim pojacalima horne zvuce kako trebaju, odnosno imaju itekako basa...
Pa sad, ideja je bila da izbjegnem skretnice i vise drivera..... ;)

hehe a ja mislio da se yoke sprda :) lol
EL84SE

PostPostao/la Bepone » Sri ruj 05, 2018 7:32 pm

horna je kriva za bass najvise, a puno manje pojacalo... makar i pojacalo mozda moze isto bit problem..ali taj fostex nema taj bass koji se trazi
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika