No, da nastavim s temom. Trenutno imam tri slicna prototipa pretpojacala na busenim plocicama. Sva su iste koncepcije, pojacalo s vezanim katodama i iza toga katodno sljedilo za smanjenje izlazne impedancije. Sva tri su prema prijedlozima Johna Broskiea i ukljucuje neke njegove ideje o ponistavanju izoblicenja i ponistavanju bruma iz napajanja. Evo jos jednom fotografije sve tri plocice:
Pretpojacalo iz sredine fotografije je vec opisano na prijasnjim stranicama ove teme. To pretpojacalo odlicno radi i daje vrlo cvrst i jak bas, a i ostale zvucne kvalitete su mu visoke.
Za sljedeca dva pretpojacala potrebno je dvostruko napajanje od +/-150 do 250V. Nemam takav trafo s dvostrukim sekundarima, ali ima Schultz jedan koji mu stoji, i ima sekundare 290-240-0-240-290V. Iskoristit cu izvode 240-0-240V, iako je to malo previse, ali za sad nemam druge mogucnosti osim motanja novog trafoa, ali za probe to nije ekonomski isplativa opcija... Dakle, napravio sam s tim trafoom jednostavno napajanje, diode pa kondenzator od 22uF, Hammondova prigusnica od 40H/40mA i kondenzator od 390uF. Tako je napravljeno za pozitivnu i za negativnu granu. Napajenje ima i podizanje napona grijanja na oko 44V na pozitivnoj strani, a ima isto to i na negativnoj strani , ali se ne koristi. Cemu isto i na negativnoj grani? Da bi se dobio sto slicniji napon na obje strane jer se eventualni brum u pretpojacalu ponistava, a lakse je ponistit ako su plus i minus sto slicniji. Napajanje je jednostavno, prvi kondenzator je relativno mali da se napon sto manje dize, a onda ide prigusnica od 40H i kondenzator od 390uF sto sigurno lijepo popegla napon. Bez opterecenja dobijem oko +/-315V na izlazu tog napajanja. Pod opterecenjem napon padne na oko +/-280V. To je prilicno visok napon, u biti radi se o 560V, a na cijevi ide oko 280V, sto takodjer nije malo.
Mogao sam dodati jos koji RC clan i tako malo smanjiti napon, ali posto je ovo sve u svrhu eksperimenta to nisam radio. Kod finalizacije cu ici na jacu filtraciju.
Evo i drugog prototipa:
Shema i opis su ovdje: http://www.tubecad.com/2014/08/blog0302.htm negdje pri sredini stranice. Ulazne cijevi su ECC81, a na izlazu je ECC99. Pretpojacalo ima i povratnu vezu zbog velikog pojacanja ulaznih cijevi. Predvidjeno napajanje je +/-150V, mada Broskie veli da bi bolje bilo +/-250V, a kod mene je +/-280V. Kroz ulazne triode tece 5mA, a kroz izlaznu ECC99 11mA. Negdje sam zametnuo papire s dinamickim mjerenjima pa ne bih pisao rezultate iz pamcenja. Kad ponovo montiram tu plocicu obavit cu ponovo mjerenja. U svakom slucaju, pretpojacalo je takodjer dobro na mjerenjima kao i ono prije njega.
Pustio sam ga da se usvira i svira dobro, ali ne i kao prethodno. Minimalno je "ostrije" i bas je nesto slabiji nego u prethodnika. Zasto je tako ne znam, jer na mjerenjima je pokazalo odlicnu karakteristiku u niskim frekvancijama. Pretpostavke su da su moguca dva uzroka, prvo pretpojacalo se napajalo iz puno boljeg napajanja nego ovo s jednostavnom filtracijom. Druga mi je sumnja napon od 280V na cijevi koja je predvidjena za rad do 300V. Mozda joj je to malo previse i bilo bi dobro malo smanjiti napon. U svakom slucaju, jos cu se malo poigrati s ovim prototipom.