Aikido pretpojacalo - 5687

Aikido pretpojacalo - 5687

PostPostao/la Edison » Pon lis 28, 2013 12:43 pm

Vec nekoliko godina imam plocicu za Aikido pretpojacalo, verziju za 5687 izlaznu cijev. 5687 je slicna ECC99 ili ruskoj 6N6, samo ima nestandardan raspored nozica. Aikido je pretpojacalo Johna Broskiea. Na ulazu se nalazi konfiguracija slicna SRPP sklopu, mada nije SRPP, vec tzv. mju-polovina (spoj sa zajednickom katodom s aktivnim opterecenjem). Pojacanje tog sklopa je mju/2, otud i naziv. Izlaz je direktno vezan na Broskijevu verziju katodnog sljedila. Sklop je karakteristican po tom sto ima i dio za ponistavnje bruma iz napajanja, injektiranjem dijela bruma u izlazni dio, samo u protufazi pa se brujanje ponistava. Aikido nema standardni izbor cijevi i napajanja. Moze se koristiti veliki broj dvostrukih trioda, i veliki raspon napona napajanja. Pretpojacalo je dobro zamisljeno i vrlo konfigurabilno.

Ova moja verzija plocice je jednom bila na popustu od 20% pa sam iskoristio priliku. Za ulazne cijevi sam izabrao 6CG7 (noval verzija poznate 6SN7 cijevi). Izlazna cijev je definirana plocicom i to je 5687. Kroz 6CG7 tece 6,5-7mA struje, a kroz izlazne 5687 16mA. To je dobar izbor za smjestanje cijevi u linearno podrucje, i dovoljna struja za izlaz. Izlazna impedancija je ispod 350 Ohma pa nije problem s ovim pretpojacalom potjerati bilo kakvo izlazno pojacalo i kroz duze interkonekcijske kabele. Pojacanje pretpojacala je 10x. To je za danasnja pojacala malo previse, ali moci ce posluziti. No, imam i power buffere, izlazna pojacala bez pojacanja, kojima ce ovo pojacanje biti taman. U slucaju potrebe jos veceg pojacanja, umjesto 6CG7 umetnu se ECC88 i pojacanje je 15x, nista drugo nije potrebno mijenjati.

Evo i popunjene plocice. Inace, Broskiejeve plocice su najvise kvalitete, debljine 2,5mm, dvostrane, dobro oznacene i omogucuju montazu elementa na obje strane (podnozja cijevi, naravno, moraju ici na predvidjenu stranu).

A-5687-2751.jpg

Za potrebe ispitivanja i ugadjanja slozio sam prototipno pretpojacalo.

A-5687-2725.jpg

Nakon toga bacio sam se na limariju kucista. Raspolozivi lim diktirao je raspored. Osim gornjeg lima, sve ostalo su L-profili.

A-5687-2759.jpg

A-5687-2760.jpg

Razmak izmedju transformatora i plocice pretpojacala definirao je povrsinu busene plocice za napajanje. Napajanje visokog napona ima jaku filtraciju i nakon toga regulator. Napon se moze podesavati od 230 do 280V. Postavljen je na 255V. Regulirano je i napajanje grijanja, za ovu plocicu to je 12,6V. Oba napajanja su obilato dizajnirana, a i trafo je predimenzioniran. Sve skupa se jako malo grije.

A-5687-2755.jpg

Elementi smjesteni u kuciste...

A-5687-2762.jpg

... i oziceni...

A-5687-2765.jpg

Pogled odozdo...

A-5687-2771.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Aikido pretpojacalo - 5687

PostPostao/la Edison » Pon lis 28, 2013 12:46 pm

I evo gotovog pretpojacala.

A-5687-2770.jpg

:whistle:

Na prvo slusanje, radi jako dobro. Zvuk je pun, bogat, velik, brz... No morat cu pretpojacalo jos malo usvirati i detaljnije poslusati. Bruma i suma nema. Kad se uho zabije bas u membranu zvucnika, cuje se lagani "hisss", koji je necujan vec kad se glava odmakne 10-15cm od zvucnika. Nema "thumpa" kod paljenja, ali ima kod gasenja pretpojacala. Morat cu napraviti skop s relejom i zadrskom kod ukljucivanja. To ce prekinuti signal i kod iskljucivanja, i rijesiti taj "thump". Dobro bi dosle i mahagonijske bocnice, ali ovaj put nisam htio gnjaviti Deana pa sam sam napravio bocnice od aluminijskih profila. Nisu toliko lijepe kao kad bi bile drvene, ali...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la pamook » Pon lis 28, 2013 12:49 pm

...evo sam doruckovao, pa malo pilio i busio i u tri do pet slika - eto pretpojacalo :lol: :lol:

Another fine product Edison, a pls. javi koje ti dimenzije bocnica trebaju da pogledam u onoj hrpici da li se nesto moze upotrijebit pa saljem :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tom_hifi » Pon lis 28, 2013 12:49 pm

Dobro kažeš Edisone. Ovi PCB-i zaista izgledaju i djeluju vrlo kvalitetno. Već vidim, na pomolu je, još jedan odličan preamp. I ja se nećkam oko izrade cijevnog preampa za svog Sony-a, ali mislim da će to još pričekati jedno određeno vrijeme.
tom_hifi

PostPostao/la Dean » Pon lis 28, 2013 6:57 pm

:think: Hm.... Nesviđa mi se. Daj ti ipak mjere za mahagonij ! :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Edison » Pon lis 28, 2013 7:29 pm

pamook napisao:...evo sam doruckovao, pa malo pilio i busio i u tri do pet slika - eto pretpojacalo :lol: :lol:

I ti? Daj fotografije... :D

pamook napisao:Another fine product Edison, a pls. javi koje ti dimenzije bocnica trebaju da pogledam u onoj hrpici da li se nesto moze upotrijebit pa saljem :D

180mm x 60mm, debljina 10-16mm, 2 komada.
Edison

PostPostao/la Edison » Pon lis 28, 2013 7:31 pm

Dean napisao::think: Hm.... Nesviđa mi se. Daj ti ipak mjere za mahagonij ! :mrgreen:

Pa nije bas SteamPunk style, jelte...

A mjere su u postu iznad... :D
Edison

PostPostao/la Edison » Pon lis 28, 2013 7:53 pm

Inace, kuciste je vrlo kruto i cvrsto. Ima tu aluminija za napravit jedan prozor, i jos ostane... ;) Ni na vijcima se nije stedjelo, sve sami inox. Sve se rastavi u 15 minuta, a za sastavljane treba sat-dva... Nije lose ni ispalo, buduci da je sve rezano rucnom pilom za metal... Hand crafted in Croatia... :D

Put signala je relativno kratak. Bitno je da je pretpojacalo u kutiji, i u funkciji. Naknadno mogu dodati mute relej za paljenje i gasenje, bocnice od plemenita drveta, eventualno bolje izlazne kondenzatore, a i preklopnik za izbor izlaznog kondenzatora. Naime, specificnost Aikida je sto Broskie stavlaja mjesto za dva izlazna kondenzatora, npr. jedan polipropilen veceg kapaciteta za pogon tranzistorskih izlaza, i drugi papir-u-ulju manjeg kapaciteta za cijevne izlaze. Kod mene su ti kondenzatori trenutno spojeni paralelno, ali mogu se razdvojiti i poslati svaki na svoje cincheve izlaza, ili preklopnikom birati.

Ulaznih cijevi imam dva para, a izlaznih tri. Bit ce dovoljno za dugo vremena. Pretpojacalo ima tri ulaza i dva izlaza. Potenciometar je plavi Alps.
Edison

PostPostao/la kaligula » Uto sij 21, 2014 10:21 pm

Pretpostavljam da je štampana pločica izrađena prema ovoj shemi:
Aikido%20Octal-Schematic.jpg

Nisu mi bitne vrijednosti elemenata, nego mi nije jasno šta se dešava na mrežici V1 preko otpora R10, kad je istosmjerni napon B+ blokiran kondenzatorom C6, a onda dijeljen otporima R15 i R16.
Ništa ne radi šta neznaš kako radi!
kaligula

PostPostao/la joe dalton » Uto sij 21, 2014 10:52 pm

Ovako na prvu rekao bi poništavanje bruma iz napajanja...
joe dalton

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika