Presjeci vodiča i tipovi

Presjeci vodiča i tipovi

PostPostao/la Schultz » Pon tra 14, 2014 8:39 pm

Naime, krenuo sam (napokon) u malo oziljnije radove oko GU50 pojačala i odmah sam stao. Tj. nisam stao ali imam nedoumicu koja je vezana za presjeke vodiča sa kojima vodimo napajanja i grijanja po pojačalu.

Imam PF-a (finožični kabel) presjeka 0,75 mm2 u dvije boje.

Trebao bi u nabavku još par boja... E sad. Da li da tjeram sve dalje sa 0,75 ili da se spustim na 0,5 ili je to preslabo pa da idem sa 1 mm2.

0,75 mm2 Cu drži cca 12A ako me sjećanje služi. To bi trebalo biti dovoljno za sve što mi radimo.

Probojni napon je druga stvar ali pošto smo tu na 450V H-05 V-K (kako se P/F vodič danas naziva) bi to trebao izdržati. Ispitni napon mu je 2 kV.

Da li ići na veće probojne napone? H07 V-K

Da li je 0,75 mm2 ok za nabavku u nekoliko boja pa da je čovjek na miru neko vrijeme?
Malvazijski tigar
Schultz

Re: Presjeci vodiča i tipovi

PostPostao/la tom_hifi » Pon tra 14, 2014 8:47 pm

Ja bih rekao da je to više nego dovoljno.

1mm2 bih stavio za grijanje elektronki, no za anodne napone, 0.75mm2 je overkill. A i puno lakše se ufrče :)

S tim rečenim, da opet radim DAH-1, ovaj put bi puno bolje izgledao. Sviđa mi se i ono što je sonny napravio s "punom" žicom (solid core) i vođenje masa. :)
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Pon tra 14, 2014 9:04 pm

Schultz, napravi plan vodjenja zica grijanja. Ne moras s jednom zicom obici sva postolja. Ja to s trafoa razvucem zvjezdasto prema potrosnji...

Za grijanje volim koristiti krutu zicu promjera 0,8mm (to bi bilo pola kvadrata). Do sad sam s takvom vodio do 1,5A i nikad problema. Nastojim da zice ne budu duze od 20cm, cesto je to puno manje. Zice se dobro upredu i stoje tamo gdje ih postavim, dovoljno su krute da drze polozaj uz rubove kutije, ili kako vec moraju.

Kroz istu takvu zicu vucem i visoki napon. Izolacija ima dosta visok probojni napon od 900V.

https://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php?products_id=3548

Gdje je bas kriticno, a vidi se pa moze biti i ubojito, kao kad se ide na anodne kapice, navucem na takvu zicu izolaciju od 2,5mm2 kabela. Gdje je bas visoki napon, preko 500V, na zicu stavljam buzir (nije termo, vec pleteni pamucni buzir s vanjskom teflonskom izolacijom).

https://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php?products_id=4400

Do sad uvijek sve u redu.

Imaju i licnaste visokonaponske zice:

https://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php?products_id=5856

Ako budes sto narucivao iz tube-grada, javi se... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la sonny » Pon tra 14, 2014 9:06 pm

Neka me isprave iskusniji, ali smatram da je 0,75 kvadrata i više nego dovoljno...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Schultz » Pon tra 14, 2014 9:10 pm

Nije ni to loša ideja sa punom žicom od 0,5 mm2.

Ne namjeravam kupovati žice izvana jer mislim da to nema smisla je ako se pogleda katalog, recimo, Tim Kabela, sve to se može nabaviti kod nas i to od provjerenih proizvođača.

Vodiče ću kupiti lokalno u Rijeci.

Mogu nešto i šerati, nije problem. Za sada imam P/F-a 0,75 mm2 po 100 m u bijeloj i narančastoj boji. Namjeravam nabaviti još dva bunta u recimo crvenoj i plavoj eventualno crnoj.

P vodič ću probati nabaviti u debljina 0,5 mm2 pa ćemo vidjeti što se nudi. Malo je to problematična mjera ali mislim da po 100 metara ne bi smjelo biti problema...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Schultz » Pon tra 14, 2014 9:13 pm

Edison napisao:Za grijanje volim koristiti krutu zicu promjera 0,8mm (to bi bilo pola kvadrata). Do sad sam s takvom vodio do 1,5A i nikad problema. Nastojim da zice ne budu duze od 20cm, cesto je to puno manje. Zice se dobro upredu i stoje tamo gdje ih postavim, dovoljno su krute da drze polozaj uz rubove kutije, ili kako vec moraju.

Ček, ček, ček...

To je u principu parica od tzv. telefonca. Y(St)Y 2 x 2 x 0,8.

Toga bi trebalo biti okolo ko salate....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Edison » Pon tra 14, 2014 9:21 pm

Schultz napisao:Ček, ček, ček...

To je u principu parica od tzv. telefonca. Y(St)Y 2 x 2 x 0,8.

Toga bi trebalo biti okolo ko salate....

Meni se uvijek izolacija na tim telefonskim zicama cinila slabasna, no mozda sam u krivu...

Vjerujem da se sva zica koju sam naveo kod svaba moze nabaviti i kod nas, ali ja bas nisam u tome i ne znam gdje, a pogotovo male kolicine koje meni trebaju...
Edison

PostPostao/la joe dalton » Pon tra 14, 2014 9:27 pm

Edison napisao:Vjerujem da se sva zica koju sam naveo kod svaba moze nabaviti i kod nas, ali ja bas nisam u tome i ne znam gdje, a pogotovo male kolicine koje meni trebaju...

Za tu lovu koju daš tamo za te male količine ovdje kupiš velike.
Iste takve žice. 8-)
joe dalton

PostPostao/la Edison » Pon tra 14, 2014 9:29 pm

joe dalton napisao:Za tu lovu koju daš tamo za te male količine ovdje kupiš velike.
Iste takve žice. 8-)

Pa vjerujem, ali gdje god pitam u rodnom mi gradu i okolini, nemaju nista. Samo zice za nocne lampe, stednjake i za pod zid... pa ti radi pojacalo s time... :(
Edison

PostPostao/la Schultz » Pon tra 14, 2014 9:34 pm

Zato znam ja... ;-)
Malvazijski tigar
Schultz

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika