Telefunken RE134 linestage

Telefunken RE134 linestage

PostPostao/la tom_hifi » Čet svi 18, 2023 11:00 am

I tako, nastavljamo u revijalnom tonu da direktno grijanim elektronkama.

Prijatelj je vidio što sam sebi napravio sa Telefunken RE084 (A415 Philips, A408 Valvo) cijevima i ostao je ugodno iznenađen kako to izgleda i "zvuči". Istina, priča oko svega je počela dok sam još eksperimentirao sa Type 30 elektronkama koje isto imaju jako lijepi ton, no odbacio sam ih zbog jake mikrofoničnosti, eufoničnosti.

Tada dok sam se još igrao sa Type 30, rekao mi je da ima neke Lundahle doma i neke starije cijevi, pa sam otišao do njega progledati. Telefunken RE134 sam odabrao je za razliku od RE084 ima duplo manji unutarnji otpor i puno lakše je koristiti linijske transformatore sa njima. RE134 ima 4.6K Ri, dok RE084 ima 10k.

U globalu, sve smo dogovorili i krenula je izrada. PCBe je nacrtao Khadgar po shemama koje sam poslao, naručili smo kod Kineza. Kučište je kupio prijatelj i sve mehanički je pripasao Danko (tubeman). Ja sam 'samo' sve pospajao i posložio.

Radna točka:
RE134.jpg


Shema visokog napona:
HV.jpg


Ostalo se tu nema što previše za dodati. U finalnoj postavi za grijanje cijevi bit će zaduženi Rod Coleman filament regulatori koji strujno griju cijevi (neka vrsta gyratora su + strujni izvor), a bias cijevi je fiksni. Što znači, na putu signala je minimalni broj elemenata. Preklopnik izvora, potenciometar, par otpornika i izlazni trafoi Lundahl.

Par slika samog pretpojačala:
1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg


Neću previše pričati o zvuku i tome, uređaj radi kako je i zamišljeno s tehničke strane. Čekam još Rod Coleman regulatore za grijanje cijevi. Ono što sam čuo, radi vrlo slično kao i moj sa Telefunken RE084 (sličan karakter zvuka). Reći ću samo da JAKO volim zvuk direktno grijanih elektronki, bez obzira koliko su osjetljive na 'sve moguće'.

Uživajte!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 5308
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Telefunken RE134 linestage

PostPostao/la Master of disaster » Pet svi 19, 2023 6:41 am

Jako ljepo!
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Avatar korisnika
Master of disaster
 
Postovi: 3255
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 6:45 am
Lokacija: epicentar


Vrati se na: Cijevna tehnika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 3 gostiju