CD-CG VAS pre/opamp

Re: CD-CG VAS pre/opamp

PostPostao/la aparatusonitus » Ned ruj 02, 2018 7:36 pm

Evo i naopaka preporučena jednostavna varijanta s novim "komplementarnim" Philips/NXP M-fetovima, na pločici treba ostaviti mjesto za C3/R11 a prave vrijednost odrediti mjerenjem (skida grbu s frekve u HF području), može se zakačiti i za AC ground umjesto na napajanje. Shema je kao na školskoj tabli, cool :ugeek:
Slika
Avatar korisnika
aparatusonitus
 
Postovi: 163
Pridružen: Čet ruj 05, 2013 11:05 am

Re: CD-CG VAS pre/opamp

PostPostao/la aparatusonitus » Uto ruj 04, 2018 1:13 am

Male promjene na shemi, uglavnom kompenzacija i clipping...i dalje vrlo stabilno GM=25dB, PM=82°. Zanimljivo je da pojačalo pokazuje iste karakteristike za Philips odnosno Supertex "komplementarne" M-fetove, osim u jednom detalju...DC gain kod Philips modela je zapanjujućih 140dB dok je kod Supertex modela 90dB. Interesantno je i to da pojačalo, ukoliko bi se izlaz iz komplementarnog pretvorio u quasi komplementarni, topologijom (ne i korištenim aktivnim elementima) liči na jedno od najpoznatijih monolitnih pojačala ikada (ne, nije NE5532/4) :o
Slika
Avatar korisnika
aparatusonitus
 
Postovi: 163
Pridružen: Čet ruj 05, 2013 11:05 am

Re: CD-CG VAS pre/opamp

PostPostao/la aparatusonitus » Čet ruj 06, 2018 11:33 am

Nešto pospremanja po shemi, uglavnom igranje s kompenzacijama kad je u igri i kaskoda poviše ulaznog diferencijala. Uglavnom i dalje vrlo stabilno, GM=24°, PM=86dB što se da vidjeti i na kvadratu pri 600R u // s 100nF na izlazu pri 16mA biasa izlaznog stupnja...odlično dampiranje na obje periode. Jedino što još nisam siguran je da li ubaciti ili ne source otpore na izlaznim M-fetovima (kad se koristi samo jedan par uz koliko-toliko uparenost istih), jer omogućavaju linearizaciju izlaznog stupnja preko lokalne npv (nešto manji THD), bolju termičku stabilnost, a cijena je veća izlazna impedancija (manji gm zbog source otpora) i nešto ranije klipanje na donjoj periodi (zbog gubitka napona preko source otpora). Svakako ću ostaviti mjesta za njih i tako sebi ostaviti prostora za korekcije strmine izlaznih M-fetova…

Huston, jel to to?

Edit: zaboravio sam vidljivu shemu cijelog opampa
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar korisnika
aparatusonitus
 
Postovi: 163
Pridružen: Čet ruj 05, 2013 11:05 am

Re: CD-CG VAS pre/opamp

PostPostao/la Gašo » Pet ruj 07, 2018 12:13 pm

Kad će stvarna izvedba tog sklopa i slušanje?
Gašo
 
Postovi: 32
Pridružen: Pon ruj 01, 2014 10:58 am

Re: CD-CG VAS pre/opamp

PostPostao/la ilimzn » Ned ruj 09, 2018 4:22 am

U stvarnosti, mislim da ce ti biti od interesa staviti source otpor(e) radi izjednacavanja karakteristika N i P MOSFET-a. Srecom, imas tracer :P pa mozes to i probati. Da, postoje uvijek tolerancije ali prate se izmedju N i P (s tim da pripremi se na rasap karakteristika kod P kanala.....)
ilimzn
 
Postovi: 977
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: CD-CG VAS pre/opamp

PostPostao/la aparatusonitus » Ned ruj 09, 2018 9:33 am

Gašo napisao:Kad će stvarna izvedba tog sklopa i slušanje?


Neće barem za mjesec dana...biti ću na otoku, ali ako bude sreće (i vremena) mogao bih razviti brzinsku testnu pločicu.

ilimzn napisao:U stvarnosti, mislim da ce ti biti od interesa staviti source otpor(e) radi izjednacavanja karakteristika N i P MOSFET-a. Srecom, imas tracer :P pa mozes to i probati. Da, postoje uvijek tolerancije ali prate se izmedju N i P (s tim da pripremi se na rasap karakteristika kod P kanala.....)


Tako sam i nekako planirao, zero Ohm na P-kanalu, a na N-kanalu ono što uparivanje na traceru pokaže. Kad je uparivanje kod istog kanala u pitanju, moja iskustva su da sam uspio između 20 komada (bulk) Zetex ZVP3310A P-ch naći 2+2 poprilično dobro uparena, izlazni DC offset +/-1mV max. pri gain=27 ako se dobro sjećam.

Ima jedna stvar koju sam zapazio i želio bih istaknuti...sve nekako upućuje na to da je bolje imati što manje i linearnije parazitne kapacitete nego veći gm kod fetova, barem kada je TIS/VAS stupanj u pitanju. Tada je moguće isti sklop jednostavnije kompezirati s manje vanjskih kapaciteta (koji su usput rečeno linearniji nego parazitni u samim fet-ovima), te na taj način manje opterećujemo VAS/TIS i/ili neki drugi stupanj. U prvom stupnju, kada želimo max. pojačanje i min. izobličenja, nema zamjene do čiste sile, mnogo struje + fetovi s visokim gm...Naravno, eve premise ne uzimaju kaskodu kao moguće rješenje za oba slučaja.
Avatar korisnika
aparatusonitus
 
Postovi: 163
Pridružen: Čet ruj 05, 2013 11:05 am

Prethodni

Vrati se na: Tranzistorska tehnika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju

cron