Aleph 60 jmm by Saša...

Re: Aleph 30 jmm by Saša...

PostPostao/la Edison » Sub ruj 26, 2015 7:45 pm

SasaKC83 napisao:Ja mogu organizirati sve tak da mi je bakrena lajsna potpuno "u zraku", znači nespojena nigdje, ni na aluminijske hladnjake, ni na kućište i naravno ni na tranzistore...

A cemu ce ti onda? Za ukras?

SasaKC83 napisao:Kolike bi se strujice mogle praktično razviti i jel to stvarno problem na te količine metala?

Pa problem je stvaran, ali mislim da u tvom slucaju nece doci do izrazaja. Prvo, hladnjaci su eloksirani pa malo teze oksidiraju. Drugo, da bi doslo do vecih galvanskih struja i korozije potrebna je voda, ili bar vlaga. Nema toga u pojacalu. Trece, svirat ce ti 5-6 godina i nista nece zahrdjati, a poslje ako i zahrdja, ma napravit ces novo i bolje pojacalo... ;)
Samo nemaoj pricati da ces napraviti samo to pojacalo, i da ti je to za cijeli zivot... :naughty:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Sub ruj 26, 2015 8:00 pm

Puno je to teksta :)

Problem je zbilja stvaran, ali zašto komplicirati kada može jednostavno :)
Zašto ne uzeti aluminijsku šinu (recimo 60 x 5 mm) koja neće biti ništa gora od bakrene.
Efekt će biti praktički isti kao s bakrom i dovoljno je staviti tek tanak sloj neke vordljive paste između šine i hladnjaka (tek da zapuni pore).
Kada se sve to stisne ne bi trebalo biti baš nikakvih problema s odvođenjem topline.
E, sada možemo do besvjesti akademski laprdati oko toga što je bolje ili lošije :)
U svakom slučaju, aluminij se s aluminijem sigurno neće svađati.
Druga stvar je ako je važno da to izgleda "cool", skupo, šmekerski ili tako nešto :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la SasaKC83 » Sub ruj 26, 2015 8:31 pm

Hvala zika za linkove!

Edison napisao:
A cemu ce ti onda? Za ukras?

Mislio sam na to da će biti električki izolirani. Imam tablu kaptona, tablu gela, tablu liskuna, 3 vrste paste i tak još neke stvari...Jedna kombinacija bude najbolja kaj se tiče izolacija vs provođenje topline, haha. Skupilo se sekundarnih metala za malu manufakturu. :)

Ovo zapravo već duže vrijeme stoji. Vidiš da su i hladnjaci malo "izdašni". Trebalo je biti nešto drugo ispošetka, sad se iskristaliziralo što želim. Svaki čoek koji drži do sebe mora imat malog Passa, halo. :D ... i onda još jednog malo većeg, ali to kad dođe vrijeme. :mrgreen:

Tebi to valjda ne treba objašnjavati. :D

Tubeman,

Naravno da mora biti šmensi, ovo je hajend, nema tu zayebantzije. Bolja škatulja, bolji saund, tak opće poznato. :whistle:

Znam da bi bilo lakše s aluminijem, ali kad već imam ovo...a i cool je, kaj ne?
Nije da patim, ali radim ovo sebi i hoću da i izgleda na nešto...

Recite vi meni kak da "eloksiram" bakar nakon poliranja da se vječno blešči pod poklopcem i da to odmah pomogne kod el. izolacije, a da ne pogoršava prolaz topline?
SasaKC83

PostPostao/la Edison » Sub ruj 26, 2015 11:26 pm

Kako mislis da blesci pod poklopcem? Zar ce poklopac biti proziran?

Malo sam razmisljao o tvojoj koncepciji hladnjaka... :think: Ona bakrena traka ne moze ohladiti tranzistore, ali moze brzo prenijeti toplinu na hladnjake koji ce u konacnici hladiti te tranzistore. Iako je bakar u ovom slucaju najbolji za odvod topline, imat ces dva zracna raspora, izmedju tranzistora i bakra, i izmedju bakra i aluminijskog hladnjaka. Skoro bih se kladio da je to manje efikasno hladjenje nego kad bi tranzistore pricvrstio direktno na aluminijski hladnjak. Ipak, tesko je reci bez probe, ali pobijedit ce direktni spoj s jednim zracnim rasporom, ili ce rezultat biti izjednacen, a ovo s bakrom je kompliciranije za izvedbu.

Dobra toplinska vodljivost bakra i brzo odvodjenje topline bili bi nam bitni kod pojacala koje se na mahove snazno zagrijava i hladi, i ako su tranzistori u tom slucaju optereceni skoro do svog maksimuma. Kod Alepha tranzistori su umjereno optereceni i rad je stabilan, nista se ne mijenja sto se razvijanja topline tice, tu nam nije bitno brzo odvodjenje topline, pojacalo se ustali na nekoj temperaturi nakon, recimo, pola sata rada i tu temperaturu stalno "drzi"...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Ned ruj 27, 2015 8:04 am

Dosta je već napisano na temu hladnjaka, provođenja topline i sl. pa nema smisla to ponavljati po devetstodevedesetdeveti put :(
Nadam se da Si se oko ovog sa sendvičiranjem (red aluminija, red kaptona, red bakra, red liskuna, pa između njih paste) šalio.
Osim toga, ti Alephi za samograditelje NIKADA nisu bili high end, niti su imali to namjeru biti.
Da mogu (ponavljam, mogu) svirati solidno, mogu, ali ne mogu pretendirati na to da će "boli glava" svirati :)
Edison ima savršenu konstataciju za sve to: "svira dobro" :)
Pri tomu se uvijek treba prisjetiti one: "dobro pojačalo, loše pojačalo, moje pojačalo" :)

Inače, "eloksiranje" bakra u smislu onom kako bi Ti htio nije nimalo jednostavno niti dostupno.
To se obično rješava lakiranjem (i to dobro funkcionira), ali je pitanje koliko bi to bilo dobro u ovom slučaju.

Možda bi najbolji način bio da se tranzistori zašarafe direktno na hladnjake (s pripadajućom izolacijom), a hladnjaci na kučište (ili što već bude) tako da čine cjelinu.
Postoje vrlo elegantni načini za to.
Ali, ako si si zapilio da mora biti bakrena šina, onda daljnja diskusija nema smisla.
Ionako ćeš to napraviti kako si zamislio :) :)
tubeman

PostPostao/la joe dalton » Ned ruj 27, 2015 3:14 pm

tubeman napisao:Osim toga, ti Alephi za samograditelje NIKADA nisu bili high end, niti su imali to namjeru biti.
Da mogu (ponavljam, mogu) svirati solidno, mogu, ali ne mogu pretendirati na to da će "boli glava" svirati :)
Pri tomu se uvijek treba prisjetiti one: "dobro pojačalo, loše pojačalo, moje pojačalo" :)

Zašto misliš da Aleph složen DIY prema istoj shemi i pravilima struke sa kvalitetnim dijelovima ne bi mogao svirati jednako kao i tvornički?
Čemu to podcjenjivanje DIY? Na trenutak sam pomislio da čitam neki drugi forum.
A i ovo s "dobro, loše i moje" ti je već isto prožvakano i deplasirano....
joe dalton

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ruj 27, 2015 3:40 pm

Ajd cure, nemojte se počupati, pliz. :lol:

Hvala svima na doprinosu, složit ću ta hladila na najjednostavniji i efikasan način, bez brige.

Čuo sam loših diyeva i onih jako dobrih, ovisi samo i jedino o izvođaču radova kak će svirati. Nisam baš tak zelen i imam u glavi što želim - audiofilija me pustila davno. Želim si napraviti par uređaja u životu od kojih sam neke čuo, a neke ne. Mali Aleph, F5turbo od 50 W (rastura! - s tim bih mogao živjeti), KT88 PP UL od 40ak W i još tak neke...

Što se tiče malog Alepha, ipak je to nejako pojačalo i traži adekvatne zvučnike. Često se zvuk ocjenjuje po nekakvim "audiofilskim" kutijicama koje su same po sebi neefikasne i neosjetljive i tu malowatni SE class A ipak ne sjaji kak bi trebao. A može stvano svirati jako dobro kad se sve pogodi. Zato i pitam Toma jel misli kakve veće škatulje za svoje GM70...

Kad nemaš na električnoj strani, dobro je malo pojačati na mehaničkoj. :D Po mom iskustvu, ovako nešto je ipak bliže realnom zvuku od većine kutija za cipele, pa makar te male koštale i milju kuna...samo što ne vole svi imati dvije vešmašine u dnevnom boravku. Tak će nešto i biti, pa se vidimo i u temi zvučnici, haha...

http://www.kogerer.ru/0605tad.html

http://drzlab.com/projekti/almm.html

Na godišnjem sam i idem sad nacrtat u CADu kak bude izgledalo gotovo pojačalo...
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ruj 27, 2015 3:45 pm

Kaj se tiče ljepote bakra, probat ću ga polakirati bezbojnim prozirnim odmah nakon poliranja, sve osim mjesta di idu trandže i donje strane gdje se prislanja na hladnjake...

Imam još neke štange za vježbu, budem to čim prije da vidim kak se ponaša na toplini.
SasaKC83

PostPostao/la tubeman » Ned ruj 27, 2015 4:59 pm

joe dalton napisao:
tubeman napisao:Osim toga, ti Alephi za samograditelje NIKADA nisu bili high end, niti su imali to namjeru biti.

Zašto misliš da Aleph složen DIY prema istoj shemi i pravilima struke sa kvalitetnim dijelovima ne bi mogao svirati jednako kao i tvornički?
Čemu to podcjenjivanje DIY? Na trenutak sam pomislio da čitam neki drugi forum.
A i ovo s "dobro, loše i moje" ti je već isto prožvakano i deplasirano....

Nema tu svađe Saša :)
Inače, ovo "dobro,loše, moje ..." ( :) ) bi nam svima trebala biti mantra, jer očito je kada netko i u primislima ima neku primjedbu na "moje", odmah se rasplamsaju strasti i iskoče žile na vratu :) :) .

Nisam napisao da je to loše. Napisao sam da nije high end i iza toga i dalje stojim.
Vidio sam i previše tih Alepha (i na vlastitom stolu) i nisu ostavili neki poseban dojam. Dakle, ono što stalno napominjem da je sve to "tu negdje +/- 2-3%".
A 2% za naše uši ne predstavlja nešto posebno, osobito ako je u funkciji cijene koja u rasponu kvalitete od 2% varira više tisuća %.
Ako nešto pojačava zvuk i pri tom ne šumi i brumi, ne znači da je i vrhunsko, koliko god naša diyerska sujeta to ne nije sposobna prihvatiti.
Uređaji koji pretendiraju da budu high end se ipak ne mogu sklopiti za 29$ uključivo s pločicom, uparenim mosfetima i svim ostalim elementima koliko god oni bili vrhunski.
Oni će najvjerojatnije solidno raditi, ali to sigurno nije high end.
O "vrhunskim komponentama" najbolje da ne započinjemo temu :) :)

Kada smo već kod Alepha...
Među inim, Imao sam na stolu i PASSa X150 koji unatoč dobrom zvuku cjenovno (sa svojih par tisuća dolara) spada u neki niži razred cijena a "pravi" audiofili ga baš i ne cijene previše. Neopravdano ali..... Vjerojatno je prejeftin pa se ne zadržava se predugo u setupima :(
Naravno, svi mi imamo svoje mišljenje o "pravim" audiofilima, ovakvo ili onakvo :)

Bitna vidljiva razlika je u znatno kompliciranijem driverskom dijelu s kompenzacijskim sklopovima koje ovi "naši" DIYerski u pravilu nemaju.
Nadalje, kako objasniti mosfete s PASS oznakom :) :) :)
Jesu li to isti oni IRFP 244 (ili bilo koji, kako Nelson predlaže) ????
Siguran sam da nisu.

Dobri čovjek Nelson je napravio veliku stvar približivši jeftin i dobar zvuk praktički svakomu tko zna držati lemilicu, ali je i jasno postavio granicu između DIYerskog amaterizma i profesionalnih, komercijalnih proizvoda.
To je možda i jedini primjer poštenja u svijetu dobrog zvuka.

I tako bismo mogi do besvjesti :) :)
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika