JFET Phono na slavonski

Re: JFET Phono na slavonski

PostPostao/la tom_hifi » Pon kol 10, 2020 3:25 pm

SaWa napisao:Shemu će objaviti Tom hifi,ako bude imao volje.. 8-)

Objavit ću kad napravim mjerenja, nisam još stigao. No, ovo je dorađena verzija sa dva paralelna jfet-a na ulazu u kaskodi sa bipolarcem. Kod mene već dugo radi, a bogme i jako lijepo radi.
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Pon kol 10, 2020 3:34 pm

Bepone napisao:uobicajene vrijednosti.. motif Conrad Johnson preamp takodjer pun bacvi unutra..na izlazu 30uF+2+2 = 34uF
a zasto je tako.. ima razlog, a on kosta $$$ :P

Kosta razlog, ili kostaju kondenzatori?

Lijepo stavis na izlaz Phona jedan od 30uF, pa na ulaz linijskog pretpojacala jos jedan takav, a i na izlaz, tamo je kriticno jelte. Samo nisam siguran kakav bi stavio na ulaz izlaznog pojacala? :think: Pa nije ovo olimpijada... :shock:
Edison

PostPostao/la SaWa » Pon kol 10, 2020 3:36 pm

Bepone napisao:super... razradjuj ga par sedmica i ako fali fetalja.. stavis u paralelu nekih 22nF kvalitetan, ako ti se trose pare Duelung JAM a ako ne Poljski Miflex MKCU-01 22nF :mrgreen:

Imao sam u planu staviti orange drops 22nF,ali bilo kasno sinoć,a mozak na rezervi pa sam zaboravio!
SaWa

PostPostao/la SaWa » Pon kol 10, 2020 3:48 pm

Edison napisao:
Bepone napisao:uobicajene vrijednosti.. motif Conrad Johnson preamp takodjer pun bacvi unutra..na izlazu 30uF+2+2 = 34uF
a zasto je tako.. ima razlog, a on kosta $$$ :P

Lijepo stavis na izlaz Phona jedan od 30uF, pa na ulaz linijskog pretpojacala jos jedan takav, a i na izlaz, tamo je kriticno jelte. Samo nisam siguran kakav bi stavio na ulaz izlaznog pojacala? :think: Pa nije ovo olimpijada... :shock:

I'ma razlog, sigurno nije stavljen iz zay3bancije.
Tko je ovo smislio,valjda će se javiti i objasniti!
SaWa

PostPostao/la Bepone » Pon kol 10, 2020 4:34 pm

razlog je jasan svakom tko je napravio bar 5 pojacala! i bavio se malo istrazivanjima, pokusavali ca i kako za dobit bolji saund, zasto je to tako, koje komponente izabrati?? zasto nesto svira "ovako" a ne "onako"? itd ... svi bi radili pojacala zavaljeni u kauc ili fotelju :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon kol 10, 2020 4:37 pm

Edison napisao:

kostaju najvise godine... i izgubljeno vrijeme ;)
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon kol 10, 2020 4:42 pm

SaWa napisao:
Imao sam u planu staviti orange drops 22nF,ali bilo kasno sinoć,a mozak na rezervi pa sam zaboravio!

bas me zanima ca ces rec za ovaj 40uf ako je super to je idealno jer mi samo skupljaju prasinu.. a trebat ce mi za onaj anp od Sstrsata... pise u spec da je DC link, polipropilen..samo da nije "prezivcan"
Bepone

PostPostao/la davorin » Pon kol 10, 2020 4:46 pm

Za potpunu i točnu analizu sklopa i razloge tako velike vrijednosti toga kondenzatora bi trebalo znati (izračunati) unutrašnji otpor sklopa na čiji izlaz je spojen taj kondenzator, kao i ulazni otpor linijskog pred-pojačala na koje će se to phono-korekciono pred-pojačalo spojiti.
Mala spekulacija:
Uobičajeni ulazni otpor linijskog pred-pojačala (poluvodičkog) je oko 10 kOhma, pa kondenzator od 30uF na izlazu pravi pad od -3 dB na frekvenciji od ~0,5 Hz. Analogno tome bi unutrašnji otpor izvora trebao imati ~10 puta manji otpor od kondenzatora na istoj frekvenciji (Z~10600 Ohma za 30 uF na 0,5 Hz), dakle Ri ~1 kOhma.
Realan pad signala na frekvenciji od 0,5 Hz bi bio oko ~6dB, a na 5Hz već gotovo nemjerljiv!
Ima li to uopće smisla!?
davorin

PostPostao/la Bepone » Pon kol 10, 2020 7:25 pm

pa -3dB sa donje strane je slican kao i -3dB sa gornje strane, gore je 200kHz -3dB ako zelimo flat od 20-20kHz, ali nije do racuna, jer racunski ispada overkill... vise je do "zvuka" kondenzatora :P tko jos nije na to naletio, nije se ni bavio pojacalima :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Edison » Pon kol 10, 2020 10:31 pm

SaWa napisao:I'ma razlog, sigurno nije stavljen iz zay3bancije.
Tko je ovo smislio,valjda će se javiti i objasniti!

Hajde, nek se javi i objasni.

Kako to da su ti jeftini blokovi koji smo svi pokupovali od Kutka bas bitni za dobar zvuk?
I jesu li oni zlato i srebro u ulju jos bolji? Ali ti su bas skupi...
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika