GainWire mk2

Re: GainWire mk2

PostPostao/la aparatusonitus » Sub stu 22, 2014 1:27 pm

tom_hifi napisao:Par pitanja za dadod-a.Zabilježio sam si i isprobati Gainwire MK2 bez RC filtera na bazama izl. tranzistora.

Ako to budeš radio, skini prvo C3/8 ali ostavi R27/28, pa ako je sve ok, smanjuj R27/28 (svaki put za pola) na najmanju moguću vrijednost (do nule). Krajeve opora zalemi direktno na baze tranzistora prilikom testiranja.
aparatusonitus

PostPostao/la dadod » Sub stu 22, 2014 3:31 pm

aparatusonitus napisao:
tom_hifi napisao:Par pitanja za dadod-a.Zabilježio sam si i isprobati Gainwire MK2 bez RC filtera na bazama izl. tranzistora.

Ako to budeš radio, skini prvo C3/8 ali ostavi R27/28, pa ako je sve ok, smanjuj R27/28 (svaki put za pola) na najmanju moguću vrijednost (do nule). Krajeve opora zalemi direktno na baze tranzistora prilikom testiranja.

Moze se probati I dodavanjem manjek kondenzatora izmedju baze I kolektora, recimo direkto odotraga na nozice(zadrzati base stoppere), mozda poceti s 22pF pa ici na vise ako oscilira. To donosi poboljsanje kod visokih frekvencija izvan audio podrucja, preko 200kHz pa mi nije bilo bitno.
dadod

PostPostao/la aparatusonitus » Sub stu 22, 2014 5:26 pm

Može i to probati naravno, uz cijenu usporavanja bootstraped Tr...Da me se ne svati krivo, ne mislim da je postojeći RC filter problem, nego jednostavno ako se može izbjeći bilo kakvo dodavanje R i pogotovo C na Tr-ima, ja ću to napraviti :)
Damire jel mi možeš poslati na mail asc file...želio bih probati s spice modelima koji imaju i parazitne komponente ukomponirane.
aparatusonitus

PostPostao/la dadod » Sub stu 22, 2014 7:05 pm

aparatusonitus napisao:Može i to probati naravno, uz cijenu usporavanja bootstraped Tr...Da me se ne svati krivo, ne mislim da je postojeći RC filter problem, nego jednostavno ako se može izbjeći bilo kakvo dodavanje R i pogotovo C na Tr-ima, ja ću to napraviti :)
Damire jel mi možeš poslati na mail asc file...želio bih probati s spice modelima koji imaju i parazitne komponente ukomponirane.

Poslano!
dadod

PostPostao/la aparatusonitus » Sub stu 22, 2014 9:18 pm

Thx Damire!
aparatusonitus

PostPostao/la aparatusonitus » Sri stu 26, 2014 12:40 am

aparatusonitus napisao:Damire imam 2 pitanja vezano za shemu iz posta #2:
- da li si probao injektirati DC servo korekciju na način da raspoloviš R10 na dva jednaka otpora te spoj koristiš za injektirane servo korekcije...DC servo je taj način izvan putanje signala...(lako izvedivo za testirati na postojećoj pcb uz 2 otpora i žice u zraku)

Ovo će raditi samo u slučaju da je servo amp spojen kao invertirajući integrator!

aparatusonitus napisao:Kao shunt element u regulatorima bi bilo bolje koristiti kombinaciju IRF610/IRF9510 ili IRF710/IRF9610 bez ikakvih sufiksa na kraju (pogledati u datasheetu gm, kapacitete itd.) nego IRF640/IRF9640.

Još dva nova kandidata...Fairchild FQP3N30/FQP3P20.
aparatusonitus

PostPostao/la dadod » Sri stu 26, 2014 8:28 am

aparatusonitus napisao:
aparatusonitus napisao:Damire imam 2 pitanja vezano za shemu iz posta #2:
- da li si probao injektirati DC servo korekciju na način da raspoloviš R10 na dva jednaka otpora te spoj koristiš za injektirane servo korekcije...DC servo je taj način izvan putanje signala...(lako izvedivo za testirati na postojećoj pcb uz 2 otpora i žice u zraku)

Ovo će raditi samo u slučaju da je servo amp spojen kao invertirajući integrator!

aparatusonitus napisao:Kao shunt element u regulatorima bi bilo bolje koristiti kombinaciju IRF610/IRF9510 ili IRF710/IRF9610 bez ikakvih sufiksa na kraju (pogledati u datasheetu gm, kapacitete itd.) nego IRF640/IRF9640.

Još dva nova kandidata...Fairchild FQP3N30/FQP3P20.

Naravno da si u pravu za DC servo. Ja sam to simulirao u CFA s invertirajucim integratorom I dosao do zakljucka da nema prednosti samo neke mane. Ako nekoga zanima jos neke ideje kako spojiti DC servo moze pogledati u diyaudio.com 200W CFA mosfet, molo je dugi thread, ali mozda nekome interesantan.

Koliko mislis da su vazni mosfet kapaciteti u shunt dijelu regulatora, IRF640/9640 daju manju izlaznu impedanciju, a to ipak napaja A klasu preampa?
dadod

PostPostao/la aparatusonitus » Sri stu 26, 2014 9:44 am

Trenutno nemam vremena da usporedim kapacitete svih nabrojanih m-feta, kao i njihove gm-ove, ali korištenje m-feta s većim gm će rezultirati manjom izlaznom Zac. Međutim, korištenje M-feta s manjim kapacitetima će zadržati nešto višu Zac i pri višim frek. Ukoliko razlika između Zac dva m-feta nije prevelika i od presudne važnosti za sklop koji se napaja, ja ni sam nisam baš siguran da li bi išao na mosfet s manjim kapacitetima i manjim gm. To ti mene već dulje vrijeme "peru" nelinearni kapaciteti svih vrsta i elemenata, nekako sam stava da upravo zbog tih kapaciteta ampovi/sklopovi bilo koje vrste i kad su shematski/konceptualno savršeni, jednostavno ne daju mogući max. u smislu zvučne kvalitete kako je ja čujem/doživljavam. Ukratko, sklon sam žrtvovati spekse ne bih li imao aktivne elemente s manjim nelinearnim kapacitetima kad je to moguće i ima smisla.
aparatusonitus

PostPostao/la dadod » Sri stu 26, 2014 9:54 am

SaWa napisao:kud svi,tu i mali mujo.. :D

zendra 1
pammok 1
yoke 2
LesFaul 1
Schultz 1
sinisap 1
SaWa 1

Nisam jos stigao otici naruciti plocice, imao sam neke popravke na krovu. Danas bih otisao do Markovca I narucio 10 plocica. Da li je cijena od 85 kuna u redu plus postarina. Tko moze doci do mene po plocice nece placate postarinu. Nemam pojma kolika bi mogla biti postarina.
dadod

PostPostao/la drazenK » Sri stu 26, 2014 10:02 am

meni ok. ja ću svoju skupiti osobno.
dadod hvala
drazenK

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika