Aktivne skretnice

Aktivne skretnice

PostPostao/la Fantocci » Pon sij 17, 2022 2:38 pm

Treba mi 2 way pa sam uzeo dvije cheapo varijante kod kineza, malo za testiranja. A ako budu OK ostat će (prvotni plan je bio miniDSP).

Plan je staviti to (uz biamping) na sub drivere Peerless XXLS (niski izlaz) + full range Mark Audio Alpair 5.3 ili Visaton B80 ili nešto treće - nemam još pa može i neki prijedlogi (na visoki izlaz).

Obe su 12dB/okt, Linkwitz-Riley znači linearne na tački preklopa. OP su NE5532 (ništa posebno ali nisu ni loša, ako sam dobro shvatio?).
Ova reže na 160Hz:
https://www.banggood.com/Dual-Op-Amp-Pr ... rehouse=CN

... i ovaj "premium" model sa 330Hz koji već ima na sebi cincheve i ugrađen stabilizator 78** + 79**:
https://www.banggood.com/Two-way-Lotus- ... rehouse=CN

Baš me zanima, da li vrijede tih 10€ po komadu sa poštarinom... namještat ne možeš ništa, osim pojačanje (zapravo atenuaciju) ako dodaš sam neke vanjske potenciometre na izlaze.
Neke simulacije sam već odradio sa WinISD i Boxsimom, u biti teoretički dobro funkcioniraju obe varijante (fali mi jedino informacija o Q faktoru da bih mogao tačno simulirati). Uzeo sam obe opcije pa ću isprobat još na uho.
A najprije ću im provjerit karakteristike sa Holmimpulsom (kao ove viewtopic.php?f=7&t=2207&start=120
Zadnja izmjena: Fantocci; Pon sij 17, 2022 3:00 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Fantocci

Re: Aktivne skretnice

PostPostao/la Fantocci » Pon sij 17, 2022 2:59 pm

Postoji još i ova opcija sa tri OP (prvo očito služi za pojačanje) i odabrati možeš jednu od fiksnih frekvencija):

https://www.banggood.com/Linkwitz-Riley ... ID=6313105
Fantocci

PostPostao/la Bepone » Pon sij 17, 2022 6:26 pm

Fantocci napisao: + full range Mark Audio Alpair 5.3 ili Visaton B80 ili nešto treće - nemam još pa može i neki prijedlogi (na visoki izlaz).

Mark Audio preporuka MAOP 10.2, ne žali pare ni da duplo dođe.. konačno sam zadovoljan sa jednim FR.. ide u 16 litara BR

ima 30tak W, ne fali mu basa ali kako ga ložim na ultraglasno za jedan FR, na nevjerovatno čuđenje zagriženih audiofila po svijetu (isto tako se i ja čudim njima, dao si masne pare za zvučnik a slušaš ga tako da ne proizvodi zvuk=? napinješ uši u tom smjeru i gledaš da li zvuk dolazi=?)
te neki put zabijam membranu do kraja do klipinga što me malo zabrinjava (više za moje navike nego za zvučnik :lol: ) , ipak ću mu se smilovat i na kraju dodat 12" bass i to će biti u FR lampaškom stilu, bass-sub od stiropora Philips Bombardon AS5201s/77..

isto tako gledan kako odraditi skretnicu za taj bass tj low pass , i dodat zasebno amp za njega, malo čitam kako to Broskie predlaže
https://www.tubecad.com/2022/01/blog0551.htm"

makar mi se ne sviđaju komplicirana rješenja za tako jednostavne stvari kao što je biamping, ali ovaj za bass recimo sa niskoporopusnim filterom spreda :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la ilimzn » Pon sij 17, 2022 7:00 pm

Linkwitz-Riley skretnice drugog reda podrazumijevaju točno određeni Q faktor filtera i lako ga je naći u bilo kakvoj literaturi o LR skretnicama... možeš ti to :)
ilimzn

PostPostao/la Fantocci » Pon sij 17, 2022 7:40 pm

Ilimzn, je li 0.5?
Bepone, ja bi nešto malo, od 3 do 4 cola, da izgleda kao pravi visokotonac :)
Biće dolje velika kutija za bas, za FR hoću maksimalno 1-2 litara (odvojena kutija). Što će mi više ako ga sečem na 160 ili 330 Hz.
Fantocci

PostPostao/la 1958 » Pon sij 17, 2022 8:23 pm

Ako pomaze imam plocice za Linkwitz-Riley 3way (Borina sema) na njoj su ispravljac i potenciometri na izlazu .Imas semu na Borinom sajtu.
Ostali mi plocice,profesionalna izvedba ,dobijas besplatno.Lako se moze premostiti za 2way i promeni frekvencija.Kod mene radi i super sam zadovoljan.
Op moze se zameniti boljim.
1958

PostPostao/la Bepone » Pon sij 17, 2022 8:48 pm

nitko vjerovatno nije pogledao link koji sam stavio i nisam ga stavio samo da zalijepim link.. ali evo jos jednom jako zanimljivo, na izlaz jednog ampa male snage dodao je amp za bass, taman za ovu FR+sub tematiku, odmah integrirana skretnica sa time
Slika
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon sij 17, 2022 8:51 pm

Fantocci napisao:Ilimzn, je li 0.5?
Bepone, ja bi nešto malo, od 3 do 4 cola, da izgleda kao pravi visokotonac :)
Biće dolje velika kutija za bas, za FR hoću maksimalno 1-2 litara (odvojena kutija). Što će mi više ako ga sečem na 160 ili 330 Hz.

zadnje ca sam zavidivao u 1 litru bio je 3" Fostex FE83SOL... i to je pocelo padat oko 200Hz da, iman nekamo grafovlje. ali snaga od 5W tog drivera mi nije odgovarala..pa sam dalje zavrsio na MAOP 10.
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Pon sij 17, 2022 8:57 pm

Zbog toga gledam VisatomB80. Ima 30W.
Nitko nema iskustva s njime?
Fantocci

PostPostao/la Bepone » Pon sij 17, 2022 9:06 pm

na velikom diyaudiju su ga hvalili..i mene zanima kako dela, kupi, kupi :P
Bepone

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika