kojeg?

Re: kojeg?

PostPostao/la Bepone » Uto tra 08, 2025 1:11 pm

Kad se osjetno zamuti saund! Iman prijatelja kome ni to nije smetalo da ostavi jod 5 godina zvucnicu gore :P
Fantocci napisao:Kad promjeniti iglu?
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Pet pro 05, 2025 3:42 pm

Na OM-10 igli imam tek oko 50 sati dakle nije još vrijeme za promjenu.
Ali ipak pomalo gledam pojedine opcije i glede upgrejda. Naletio sam na ovu ponudu: DaCapo "OM-40" repliku za jeftinih 53€
https://www.dacapoaudio.com/4541-133444 ... -origin-ch

Sad - jasno mi je da to nema nikakve veze sa originalnom OM-40 iglom, koja je tipa shibata i košta deset puta više: https://ortofon.com/products/stylus-40? ... SK1dq6tS9e

Koliko sam pronašao informacija, tu se se radi o eliptičnom umjetnom diamantu nude variante (znači non-bonded). Kao takav, mogao bi biti zanimljiva alternativa originalu OM-10 koji jeste pravi diamant, ali tipa bonded.
Ima li netko iskustva sa DeCapo iglama?
Fantocci

PostPostao/la zlatko » Uto pro 09, 2025 7:26 pm

...uzimao sam ja od njih nekoliko igala u zadnjih dvije godine, ali se ne sjećam da su tad bile neke kao njihove nego bile su Analogis 'Black Diamond' (nude) Swiss proizvodnja i takvu jednu sam uzeo za Shure M97. Original je bila HE i nema je a razne zamjene su vrlo veselih cijena - od 150 pa do nekoliko stotina eura. Ova je bila eliptična i cijena je s dostavom bila 60 eura. Nisam mogao direktno je usporediti s originalom jer je originalna igla potpuno oderana i zvučnica je skupljala prašinu u ladici već 10-ak i više godina ali ova je Analogis 'Black Diamond' zvučala jako dobro - jasno svima treba nešto sati usviravanja. Uzeo sam poslije još neke ali te su bile Tonar prozvodnja, dosta su lošije od originala (takva im je bila i cijena cca 25 eura), ali ne mogu reći da ne mogu naći svoje mjesto i poslužiti u nekim slučajevima. Treba imati na umu da zamjenske igle nisu replika originala i u pravilu zvuče različito tako da je do slušača i njegovog doživljaja hoće li mu i koliko odgovarati ili ne. U tvom slučaju, pretpostavljam da si se već navikao na zvuk originalnog Ortofona, bilo koja od ovih zamjena zvučat će drukčije a koliko ćeš biti zadovoljan ovisit će prije svega o tvom doživljaju... :)
zlatko

Prethodni

Vrati se na: Analogni izvori zvuka