Jedan zaboravljeni primjerak kojeg sam jučer izvadio iz ormara. Kupljen negdje sredinom 1985. u Virovitici u jedinoj trgovini koja je prodavala glazbene instrumente, izbora je tada bilo jako malo. Ne sjećam se da se baš previše koristio, kasnije u '90-tim sam ga preuzeo pa mi je služio kao pojačalo za Hi-Fi komponente Pioneer F-225 Tuner i Pioneer CTW-310 Cassette Deck koje i danas imam. Po njih smo išli u Bjelovar jer je tamo bio duty-free shop, sjećam se da su tada plaćeni jako skupo, negdje 700 DEM oba. Pošto nisam imao pojačalo koristio sam ih vjerojatno preko 5DIN na chinc po jednu komponentu, uglavnom kazetofon jer su tada kazete bile dostupnije i interesantnije zbog kopiranja. Jučer ga se sjetih pa rekoh idem ga izvadit i vidjet da li još radi. Namjera mi je da ga malo očistim i preventivno podmažem, za sada mi je remen primaran da ga malo ubacim u glicerin jer se dosta razvukao, ali je čitav i kompaktan. Ne vrti se motorić kada zavrtim tanjur, remen se kliže, ali kada sam ga upalio okreće ga. Mehanizam za vraćanje tonske ručice radi ali sam morao malo rukom pogurat, kasnije sam nauljio lift jer je tu ručica zapinjala, sada vraća sam ali jako sporo, vjerojatno remen preko motora nema dovoljan otpor. Pošto na internetu nisam naišao na servisnu knjigu ne znam od kuda da počnem sa rastavljanjem pa bih zamolio za poneki savjet i pomoć.
Pitanja:
1) Kako skinuti tanjur da dođem do remena da ga očistim i kako vratiti remen natrag (vidim osigurač u sredini)?
2) VU metar desni kanal ne podiže jednako, prvo uopće nije radio kasnije ga kvrcanjem dobio i proradio (Kontakt sprej)?
3) Ima li netko servisnu knjigu od Turandot 41, električnu shemu sam našao od Tosca 51?
4) Poneki savjet iz prakse što bi valjalo još odradit?
Tehničke karakteristike:
- Magnetna zvučnica QLM30 MKIII
- RPM 33 i 45 o/min
- Pojačalo: 2x20W
- Mrežni napon: 220V 50Hz
- Potrošnja: cca. 90V
- Zvučničke kutije: RIZ ELAK ZK-132 (25W)
• Radio Industrija Zagreb (RIZ)