kojeg?

kojeg?

PostPostao/la Fantocci » Pon pro 16, 2024 12:31 pm

AT.jpg

Ako se ne varam, razlika između ta dva je samo u crnom klavir lak finišu kod LPW50? Sve ostalo (karbon ručica, VM95E sa eliptičnom iglom, MDF šasija i belt drive) je jednako?
Kako to zvuči, ima netko? I kakvo je ugrađeno RIAA pretpojačalo, jel upotrebljivo?

Svojevremeno (osamdesete) sam imao AKAI AP-D33C, je li to negde sličan rang barem? Ne bih na lošije.
https://www.vinylengine.com/library/akai/ap-d33.shtml

Postoji nešto bolje za tu cijenu, od drugih firmi?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

Re: kojeg?

PostPostao/la Bepone » Pon pro 16, 2024 6:44 pm

za gramofone neznan ali za RIAA je lahko, iman ja pcbe , RIAA Atlantis ili Le Pacific,
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Pon pro 30, 2024 5:16 pm

Šta je, niko više nije na igli?
Ja sam se skinuo prije nekih 30 godina ali opet me vrag mami... i tad sam podijelio svih 50-60 ploća nekome poznaniku (čak ni prijatelju) pa bi sad valjda trebao ići do njega i reći mu "Sječaš li se onih albuma koje sam ti dao prije 30 godina? Hoću ih natrag :) "

Ništa od toga, morat ću iz početka.

Bepone, za sada sam poručio ovaj kit iz Alija pa ću za trening malo lemit i onda vidjet što če ispasti. Jeftino je, ako ne bude OK još uvijek mogu kupit/napravit nešto bolje,
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1802V1Ue8u
Ne da mi se sad tražit elemente naokolo, pošto su mi ladice prazne. Znam da ću u paketu dobiti fake 5532 ali imam doma originale. I sve ostalo mogu provjerit prije nego zalemim.
Fantocci

PostPostao/la pinco » Pon pro 30, 2024 7:03 pm

Ostani u diy duhu :)
Ima dosta polovnih gramofona za male pare, koji su odlični.
Ako ne biraš one skroz automatske, to može radit 100 god..
Ima raznih thorensa, technicsa, lenca itd....
Iman ti od rood elliotta nacrtanu pcb, možda i doma koju, njegov riaa sa opampovima, stavija san i napajanje i izlazni buffer na pcb.
pinco

PostPostao/la Fantocci » Pon pro 30, 2024 7:31 pm

Ne tražim automatske. I neki početni modeli od Projecta sa prednastavljenim ručicama me ne zanimaju, ako sam znao podestiti gramofon kao tinejđer i danas ću.
Znam da ih ima po buvljacima kolko hoćeš; ni ta opcija nije isključena pa gledam i njih. Ali me odbija to što su im po pravilu poklopci izgrebani a to me jako smeta. Hoću da i lijepo izgleda, ne samo da dobro svira. Vizuelna smo bića.
I ne bi platio kao nešto novo, neki imaju nerealna očekivanja za 40 godina staru robu.

Ovaj Pro-ject Essential III mi je isto zapeo u oko:
https://www.amazon.de/-/en/Pro-Ject-Ess ... CK1KW&th=1

Vjerojatno je to nešto slično kao gornje Audio Technice, tu je Ortofon OM-10 (isti rang kao AT VMS-95E, eliptična igla). Pretpostavljam da najveću razliku napravi baš zvučnica.
Svidja mi se i to, da je napravljeno u Evropi, Audio Technica ne pravi gramofone sama već ih za njih prave Tajvanci, neki Hanpin. I zbog toga imaju problema sa kontrolom kvalitete:
Watch on youtube.com

Vidim i da Pro-Ject dobro drže cijenu kao polovni, ako se za neko vrijeme odlučim promijeniti na nešto bolje. Osim toga obožavam, kad CEO neke firme sa žarom priča o svojim proizvodima, podseća me to na neke prošle dane kad su se dobre stvari pravile u malim engleskim manufakturama:
Watch on youtube.com
Fantocci

PostPostao/la pinco » Pon pro 30, 2024 8:05 pm

Može se nać nešto dobro i povoljno, triba malo vrimena, iako je uvik najbolje novo, inflacija je pojila novac, zato stari uređaji držu cijenu, a nije da se baš prodaju..., uvik su isti po oglasnicima, ja sve šta san kupija to je bilo iz vani, Njemačka.
Šta se tiće poklopca, to se slažen, mada nisan primjetija neki problem na gramofonima koji su očuvani, vidi se da ima godine, al ako je očuvan vidi se nije drža čašu od čaja i mlika na poklopcu :lol:
Evo moj Lenco kojega san sredija za sebe, nije baš idealan poklopac za zaštitu od prašine, ali meni se vizualno baš sviđa, malo prašine šta se skupi otpuše sprej sa komprimiranin zrakon u dva pst pst :D

l1.jpg

l2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pinco

PostPostao/la Fantocci » Pon pro 30, 2024 9:19 pm

Super je. Koja mu je zvučnica? A što si sređivao?
Fantocci

PostPostao/la pinco » Pon pro 30, 2024 9:57 pm

Fantocci napisao:Super je. Koja mu je zvučnica? A što si sređivao?

Denon DL-103, to je MC, lenco je jednostan gramofon, triba rastavit ležaj, oprat, ima kupit nova kuglica i ona podlžna pločica, i stavit novo ulje, motor komplet rastavit, i pozmazat, centrirat namotaje ako triba, sve ima objašnjeno na netu. Ja san stavija drugu ručku, SUMIKO MMT / jelco 370, koja je dobra za MC zvučnice, malo je tribalo pilat, ali san zavida na novi plinth od šperploče, pa san zatvorija višak rupa i opitura i to je to.
Sad je to zavidano na masivni plinth od šperploče, 6 slojeva od 15mm, idu neki i na više, al meni je estetski bilo taman.
Još san se malo igra, al to baš i nije potribno, napravija PSU, taho stavija, da mogu vidit kolko vrti okretaja i precizno podesit itd, al nema tu nekoga dobitka.... Pleksi poklopac san naručija po svome nacrtu.
Dobra priporuka je i Thorens 318 MKI, MKII mi se ne sviđa ručka, i njega san ima, jednostavan i dobro napravljen, bolji od projecta kojega san ima, odličan je bija thorens 147, to je jedna od verzija 160, dosta jednostavan i odlično napravljen, on je više za MM zvučnice.
pinco

PostPostao/la Bepone » Uto pro 31, 2024 1:53 pm

Fantocci napisao:Šta je, niko više nije na igli?
Ja sam se skinuo prije nekih 30 godina ali opet me vrag mami... i tad sam podijelio svih 50-60 ploća nekome poznaniku (čak ni prijatelju) pa bi sad valjda trebao ići do njega i reći mu "Sječaš li se onih albuma koje sam ti dao prije 30 godina? Hoću ih natrag :) "

Ništa od toga, morat ću iz početka.

Bepone, za sada sam poručio ovaj kit iz Alija pa ću za trening malo lemit i onda vidjet što če ispasti. Jeftino je, ako ne bude OK još uvijek mogu kupit/napravit nešto bolje,
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1802V1Ue8u" target="_blank
Ne da mi se sad tražit elemente naokolo, pošto su mi ladice prazne. Znam da ću u paketu dobiti fake 5532 ali imam doma originale. I sve ostalo mogu provjerit prije nego zalemim.

samo daj, moras i napravit reverse RIAA za izmjerit taj sklop koliko grijesi,
npr https://hifisonix.com/wp-content/upload ... e-RIAA.pdf
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Čet sij 16, 2025 11:41 pm

I evo, stigao plattenspieler iz obližnje i nama prijateljske zemlje Austrije. Zapravo iz Češke, gdje se Pro-Jecti prave u bivšim Teslinim tvornicama, koje je djelimično u početku 90-tih kupio Herr Lichtenegger.

Uzeo sam model Essential III SB sa OM-10 glavom i elektronskim prekidačem brzine 33/45, da se ne moram gnjaviti sa premještanjem remena, što mi se ipak čini preveliki mazohizam za 21. stoljeće. A trebao bi imati i bolju stabilnost brzine, pošto ima dodatni PLL sklop za njenu kontrolu.
speed_change.jpg

Ostalih drangulija nema (pretpojačala, USBa, BT i ostalih nepotrebnih gluposti koje danas rado trpaju u neke gramofone).
Ali zato uz njega dolazi jako dobar interkonekt:
1b.JPG

Svidja mi se i njegov debeli tanjur od MDFa, koji ne zvoni kao oni od tankog aluminija kod nekih drugih firmi.
platter.jpg

Pošto od moja 4 ili 5 pojačala samo jedno ima phono ulaz, mogao sam ga samo i na njemu isprobati, dok si ne izradim svoj RIAA.
A to je stari dobri Sony receiver u spavačoj:
1.JPG

To se sluša preko specialnih zvučnika tipa Der Schrank, koje sam predstavio tu:
viewtopic.php?f=38&t=2893&p=97111&hilit=der+schrank#p97104

Uzeo sam još par ploća za prvu silu:
2.JPG

A da bude i malo DIY, odmah su počeli neki tvikovi, prvo sam stavio ferite kao RFI filter na kabel od ispravljača:
3.JPG

.. a zatim je dobio i bazu od mermerne ploće, na koju sam sa donje strane zalijepio gumu:
4.JPG

I onda je sjeo tamo gdje treba, u moj mancave iliti mušku jazzbinu:
5.JPG

6.JPG

Sad nestrpljivo čeka na pretpojačalo, koje se već pravi u DIY maniri.
Fantocci

Sljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka