USUSTAVLJIVANJE DACA

USUSTAVLJIVANJE DACA

PostPostao/la tubeman » Sub tra 06, 2013 8:32 pm

Vidla žaba da konje potkivaju....
U ruke mi je dopao DAC za koji sam pomislio da bi mogao poslužiti u projektu multimedijalne sviralice oko koje se kilavim već neko vrijeme :(
Elem, radi se o CA Dac Magic uređaju.
Nakon razmišljanja o nabavci nekog od ovdje (i u okolici) opisanog projekta, na vrata je sam zakucao mr Wolfson.
Budući da se radi o dobro zaokruženom uređaju koji ima dosta potencijala za iživljavanje, odluka je pala i udomljavanje je došlo u završnu fazu :)
E sada, radi li to bolje ili lošije od ovog ili onog, "ne bi se štel mešati".
Prva stvar mi je bila spajanje na TV.
Prokletinja ima pedeset ulaza i izlaza, ali analogno spajanje zvuka na pojačalo je bolesno komplicirana misija koja ne ide bez minute klikanja i podešavanja raznih opcija.
To je naravno nešto što WAF ne bi podnio bezbolno :)
Međutim, digitalnih izlaza ima koliko hoćeš, i to je bio jedan od razloga za odabir.
Uz malo nagovaranja, to je proradilo, i to jako dobro (pouka: optičke priključke treba održavati čistim i kada se ne korist, treba ih zašepiti s priloženim čepovima).
Sljedeće je bilo priključivanje CD-a.
THULE Spirit 150 + koji standardno koristim, radi odlično i bez DAC-a, tako da se tu i nije nešto posebno dogodilo.
Ima nešto malo pomaka jer DAC upsamplira sve na 192/24, pa si umišljam da je to "bolje" od njegovih standardnih 96/24 :D :D
Kod dobrih uređaja se priključivanje na odvojeni DAC ne bi trebalo previše primijetiti.
Još nešto se dobije uključivanjem DSP-a ali to je već prevara (kojom se u izobilju koriste u "jakim" uređajima.
THULE ima samo koaksijalni izlaz (uz RCA i XLR) pa sam ga tako i spojio.
Za to vrijeme sam napravio i par kablova za tu namjenu i to sada pomalo testiram.
Napravio sam ih 5-6 komada.
Budući da bi svi trebali biti solidni (RG178, RG179, pa nekoliko neidentificiranih vrsta kablova - svi s teflonskom izolacijom i posrebrenim opletom od 2 do 3,5 mm promjera, SHF kablova s polufleksibilnim i nefleksibilnim plaštem) rezultat je otprilike isti.
Varijante s RG58, RG59 su (očekivano) čujno drugačije.
Staviti ću par slika kada mi se baterija u aparatu napuni :(

Htio sam testirati i druge izvore, a fala bogu, imam ih dosta.
Veselju nije bilo kraja kada sam iza zelenila u kutu pronašao hrpicu uređaja među kojima je bilo nekoliko CDP-ova sposobnih za isporučivanje digitalnog signala.

Slika

Trenutno je preko optike spojen PIONEER PD7700 koji je i prije dobro radio, a zbog povelike kutije je bio predviđen za lampizaciju. Sada je to upitno.

U redu čekanja je par SONY-ja, jedan DENON, dva TECHNICSA, jedna YAMAHA (SACD), BLURAY.
To je ono što sam zatekao na vidljivim mjestima a imaju digitalne izlaze.
Dakle, prvoklasna vikend zabava.
Nakon toga slijedi prekrajanje DACA, jer kakvi je to uređaj koji se ne pretvika, i koji ostane originalan u DIY zajednici ???.
.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: USUSTAVLJIVANJE DACA

PostPostao/la sonny » Sub tra 06, 2013 9:23 pm

tubeman napisao:Veselju nije bilo kraja kada sam iza zelenila u kutu pronašao hrpicu uređaja među kojima je bilo nekoliko CDP-ova sposobnih za isporučivanje digitalnog signala.

Vrlo dobro ! :D

tubeman napisao:Nakon toga slijedi prekrajanje DACA, jer kakvi je to uređaj koji se ne pretvika, i koji ostane originalan u DIY zajednici ???

Još bolje...
Svakako nas obavještavaj o napretku...
Ja se još nekako odupirem kupnji/izradi DACa, tako da će svaki info biti dobar za budućnost :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Dean » Sub tra 06, 2013 9:47 pm

Evo...gotovo je.. pao si i ti pod utjecaj audiofilstva. :o
Radiš kablove i testiraš ih :roll:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la tubeman » Sub tra 06, 2013 11:38 pm

Fućkaj ga.
Opće je poznati da su kabnlovi mračni objekt želja DIYera.
O njima se ne priča, ali, ......... :) :)
tubeman

PostPostao/la Dean » Sub tra 06, 2013 11:46 pm

Imaš pravo ! Svi mi kao nešto fučkaj kablove, a u stvari u nekom mračnom kutu, radimo i testiramo... :lol:

Reci mi (nam)...kako sa toliko puno uređaja po kuči, shvatiš kojeg želiš slušati, odnosno; svodi li se to ipak na cjelovječno testiranje?
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la tubeman » Ned tra 07, 2013 7:57 am

Moje je mišljenje da svaka komponenta zaslužuje najveću pažnju.
Zašto se onda toliko masturbira na temu radne točke, ovakvih ili onakvih kondenzatora, uglavnom oko onoga što je donekle "fluidno" i podložno miksanju s vještičjim prahom ?
Kod kablova je isto tako, dapače, razrađeno i komercijalizirano do bola.
A stvar je vrlo jednostavna, pogotovo ako se radi o "digitalnom" kabelu:
Mora imati preciznu impedanciju (konektori + kabel), dobar oplet i izolaciju te što kvalitetniji centralni vodič (sve to je u funkciji onog prvog).
Jasno, potrebno je postići što bolji odnos stojnih valova (SWR), a to i nije jednostavan zadatak jer se radi o dosta širokom frekventnom rasponu koji mora prenijeti.
Budući se radi o apsolutno kratkim kablovima i jako malim signalima to ipak relativno lako prolazi.
Otprilike kao impedancija zvučnika koja je različita na različitim frekvencijama.

No, evo obećanih slika:

PIONEER PD7700
Slika

Po sloju prašine vidi se da je dugo bio na čekanju :)
Vrlo simpatičan uređaj koji je osim po dobrim karakteristikama poseban i po ladici u kojoj je cijeli mehanizam koji cijeli izlazi iz kučišta uređaja, a CD se stavlja na mat poput gramofonske ploče (svijetlom stranom prema gore).
Laser nije u tom dijelu, već u samomkučištu.
Ima raznih objašnjenja zašto je to "revolucionarno" i dobro, ali o-tom-po-tom.

Stražnja strana DAC-a s priključenim koaksijalnim (RG179 - ali terminiranim s "običnim" chinchom spojenim na THULE ), i optičkim kabelom (spojenim na PIONEER)
Slika

Netaknuta unutrašnjost izmamila je osmjeh na pomisao o bludnim radnjama koje ću joj priuštiti :) :)
Slika
.
Zadnja izmjena: tubeman; Ned tra 07, 2013 8:26 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned tra 07, 2013 8:01 am

Dean napisao:Imaš pravo ! Svi mi kao nešto fučkaj kablove, a u stvari u nekom mračnom kutu, radimo i testiramo... :lol:

Reci mi (nam)...kako sa toliko puno uređaja po kuči, shvatiš kojeg želiš slušati, odnosno; svodi li se to ipak na cjelovječno testiranje?

Ništa ne shvatim ;)
Na dobar dio njih sam zaboravio.
Onda se razveseliš ko' beba kad naletiš na nešto što uopće ne znaš da imaš :D :D
I nema toga baš tak puno.

Inače, ovaj PD7700 će se najvjerojatnije "testirati" još koji dan ;)
tubeman

PostPostao/la joe dalton » Ned tra 07, 2013 1:59 pm

Kojije DAC chip uopće u tom Dac Magicu?
I kako je izveden analogni dio?
joe dalton

PostPostao/la Edison » Ned tra 07, 2013 3:17 pm

joe dalton napisao:Kojije DAC chip uopće u tom Dac Magicu?
I kako je izveden analogni dio?

Cambridge uglavnom koristi Wolfsone.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Ned tra 07, 2013 4:18 pm

Tako je.
Radi se o dva Wolfsona WM8740 u dualnom (paralelni diferencijalni mod - dva "dvostruka" DAC čipa).

Koliko je to dobro, prepustimo "šmekerima", ali po specifikacijama zadovoljava sve moje kriterije.
ukratko, potpune 24/192 mogućnosti. interna 32 bitna obrada.
Zgodna stvar je dodatni selektabilni DSP i digitalni filter koji upsamplira sve ono što dolazi kroz koaks, optiku ili USB na 24/192 uz dodatnu jitter korekciju.
Teoretski (a vidim i praktički), sve to ispunjava svoje zadatke.
KOd "velikih" DACova veliki dio posla odrađuju upravo DSP-ovi koji imaju zadatak "štengaste" signale izravnati i time postići "linearnost".
Pri tome se kroz njih jako falsificira (ali vrlo sofisticirano) signal koji postaje milozvučan, rezolutan "širokopozornički" itd... i time se osnažuje kult "jaako dobrih" a time i skupih uređaja.
Uglavnom, zvuk mora postati ljepši, bogatiji i "linearniji" od originala.
Opet sam malko ciničan, ali to je tu negdje.
Najnovija verzija koristi Wolfson WM8742 koji je nešto poboljšana verzija.
Poboljšanje se odražava kroz SNR od 126 dB (u odnosu na 120 kod WM8740) i DSD stream format koji omogućuje primjenu formata primjerenih kod DVD uređajima (SA, video) ...
Dakle, ništa dramatično važno za onu primjenu za koju DAC uglavnom i koristimo.

Analogni dio isto tako nije trivijalan.
Koriste se standardna NE5532D oper. pojačala u filtarskom dijelu, i to 2 po kanalu.
za sam izlaz se koristi OP275GS oper. pojačalo. Vjerojatno za postizanje što boljeg odnosa S/N.
Filtarski dio je ostao na NE5532D vjerojatno zbog cjenovnog razloga, a pitanje je ima li potrebe stavljati nešto bolje jer se radi o relativno visokom nivou signala.

XLR izlaz je izvučen direktno s filtersog dijela.

U cijeloj toj priči mi se najmanje sviđa samo napajanje uređaja koje je u startu bilo još jadnije s originalnim trafoom koji je bio preslab.
S novim trafom se razlika dosta osjeti, ali mislim da bi cijelo napajanje trebalo izbaciti i izvesti sasvim drugačije, pa ću se tome i posvetiti.
Ispravljač koristi dublersko ispravljanje, i to pozitivno i negativno, a sve je popraćeno vrlo primitivnom stabilizacijom.
Ima tu još još par stvari koje su već opisane po forumima.
Radi uštede od dvadesetak eura postiglo se to da umjesto vrhunskog uređaja dobije tek vrlo dobar.
Potencijali su veliki, i imam informacije da su se stvari drastično promijenile na bolje nakon samo nekoliko jednostavnijih zahvata.
No, o tome ću moći reči nešto konkretnije kada napravim zamišljeno.
tubeman

Sljedeće

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka