DAC chip - koji izabrati u povelkoj šumi ?

DAC chip - koji izabrati u povelkoj šumi ?

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 22, 2013 10:51 pm

Piknulo me da si idem raditi neki dac, samostalno uzeti neku provjerenu shemu sa foruma ovog ili
nekog drugog ili uzeti od kineza.... stao sam odmah na početku: koji čip izabrati?? :o

Nekih posebnih uvjeta nema osim da ima standardne ulaze (koax, usb....) i da zadovoljava osnovne potrebe, nikakve điđe...

Mnogi se kunu u prirodnost TDA1541 čipa no, on je teško nabavljiv, uvjetno rečeno... neka zamjena je TDA1543
natrpanih na hrpu u paraleli...

Vidim da ima dosta dac-ova sa CS, ESS ili AD čipovima ali nisam nijednog čuo uživo, nažalost.

Kažu da je najbolje uzeti neki sa PCM63 čipom i miran, da je taj najbolji i zvuči najprirodnije....ali, ne da vrag mira,
došao je gosp. Wolfson sa svojim čipovima i sada se svi veliki proizvođači kunu u njih.

Ima ih previše i ne znam koji je bolji i zašto pa bih vas molio da vi, koji ste imali prilike isprobati njih dosta
da kažete koju pro et kontra... preporuka, sugestija.....

ps.ili mali prijedlog, idemo projektirati naš "forumski dac"
We Are DIY-erz...
audio kutak

Re: DAC chip - koji izabrati u povelkoj šumi ?

PostPostao/la joe dalton » Ned pro 22, 2013 10:54 pm

Nije sve samo u chipu.
Puno je i u implementaciji kao i onom što ide poslije chipa.
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 22, 2013 10:57 pm

znam, neka se sada tema zadrži sada u početku na čipu...

kao što rekoh, ništa egzotičnog, "standardni" ulazi (receiver), čip, izlaz... napajanje u svakom slučaju
neko kvalitetno diy-ersko

dal će izlaz biti tube bufer ili obični OP-amp to sada nije bitno...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Ned pro 22, 2013 11:04 pm

Kutak kao i obično ili baš ne znaš što hoćeš ili nisi definirao svoje zahtjeve.
Da li ti je dovoljna CD rezolucija ili treba više?
Koliko para misliš potrošiti?
Da li želiš gotov kit ili misliš sam projektirati od početka?
Ima tu još puno pitanja na koja moraš odgovoriti da bi ti netko predložio nešto pametno.
Ja ti mogu preporučiti kit sa AK4396 koji imam i koji po meni ima odličan omjer uloženo-dobiveno.
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 22, 2013 11:28 pm

joe dalton napisao:Kutak kao i obično ili baš ne znaš što hoćeš ili nisi definirao svoje zahtjeve.
Da li ti je dovoljna CD rezolucija ili treba više?
Koliko para misliš potrošiti?
Da li želiš gotov kit ili misliš sam projektirati od početka?
Ima tu još puno pitanja na koja moraš odgovoriti da bi ti netko predložio nešto pametno.
Ja ti mogu preporučiti kit sa AK4396 koji imam i koji po meni ima odličan omjer uloženo-dobiveno.

evo da ti odgovorim....

-treba viša rezolucija od CD-a jer sam mislio na tome puštati FLAC sa kompa ili usb diska
-ne više od 100 dolara komplet (samo pločice)
-bilo moj projekt sastavljen od "svega", bilo kit od kineza + moje napajanje, kučište...), bilo...

Ne bih htio neki best-buy za mase, više bih volio dati koju kunu više a da nije skupo, neka sredina..

Evo, sada upravo čitam o malenom ali genijalnom čipu, ESS Sabre ES9023, ima sve u sebi sa malo vanjskih
komponenti i vozi... evo jednog linka za kompjuteraše, ne trebaju driveri i košta samo 34 dolara sa šipingom:
http://www.ebay.com/itm/TI-PCM2706-ESS-Sabre-ES9023-USB-DAC-44-1K-48K-16-Bit-/181253186407?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a33882367 Ne sviđa mi se implementacija, ograničena je na 48k 16bit i samo za usb ulaz...

Zašto ti je taj AK4395 dobar? Daj natukni par stvari, tvoji dojmovi...?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pon pro 23, 2013 12:04 am

Rekao si da ti treba viša rezolucija, a onda linkaš na redbook :mrgreen: :lol:

Ne možeš se zadržati samo na DAC čipu jer je od njega puno bitnija implementacija. A ti reci što hoćeš ... to je kao da veliš, EL34 lampa najbolje svira, u šumi svih ostalih.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pon pro 23, 2013 12:22 am

tom_hifi napisao:Rekao si da ti treba viša rezolucija, a onda linkaš na redbook :mrgreen: :lol:

Ne možeš se zadržati samo na DAC čipu jer je od njega puno bitnija implementacija. A ti reci što hoćeš ... to je kao da veliš, EL34 lampa najbolje svira, u šumi svih ostalih.

to je bio samo link na čip kojega hvale da za manje para svira predobro... nisam ulazio u njegove mogućnosti
iznad CD rezolucije....

Hajdemo onda ovako ako može:

-što bi preporučili za DAC za slušati CD-e? Prištekam neki bolji vanjski DAC na moj CD plejer i uživam...

-što bi preporučili za više rezolucije? mene tu konkretno zanima samo FLAC jer imam dosta mjuze u tom formatu...

doći ćemo i do implementacije, zadržimo se sada samo na dac čipu.... ako ne možemo, recite onda zašto, dajte primjer?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pon pro 23, 2013 12:25 am

FLAC može biti i redbook format (rezolucija).

Da sam na tvom mjestu, uzeo bih AK4396. Ili, AK4399. Ja ti imam PCB. Svira sve do 32bit 384khz.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pon pro 23, 2013 12:31 am

tom_hifi napisao:FLAC može biti i redbook format (rezolucija).

Da sam na tvom mjestu, uzeo bih AK4396. Ili, AK4399. Ja ti imam PCB. Svira sve do 32bit 384khz.

znam, imam nešto u nižoj i dosta u višoj rezoluciji...

konkretno, zašto ti radiš onaj TDA1541 dac? Jel ga radiš samo za točno određenu stvar ili?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Pon pro 23, 2013 12:33 am

audio kutak napisao:evo da ti odgovorim....

-treba viša rezolucija od CD-a jer sam mislio na tome puštati FLAC sa kompa ili usb diska
-ne više od 100 dolara komplet (samo pločice)
-bilo moj projekt sastavljen od "svega", bilo kit od kineza + moje napajanje, kučište...), bilo...

Ne bih htio neki best-buy za mase, više bih volio dati koju kunu više a da nije skupo, neka sredina..

Evo, sada upravo čitam o malenom ali genijalnom čipu, ESS Sabre ES9023, ima sve u sebi sa malo vanjskih
komponenti i vozi... evo jednog linka za kompjuteraše, ne trebaju driveri i košta samo 34 dolara sa šipingom:
http://www.ebay.com/itm/TI-PCM2706-ESS-Sabre-ES9023-USB-DAC-44-1K-48K-16-Bit-/181253186407?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a33882367 Ne sviđa mi se implementacija, ograničena je na 48k 16bit i samo za usb ulaz...

Zašto ti je taj AK4395 dobar? Daj natukni par stvari, tvoji dojmovi...?

Ne kužim? Znači mora biti skupo da valja?
Pogledaj specifikacije chipa. Ima ih još dobrih i od AK i Wolfsona.
Sastavi taj AK4396 i stavi na izlaz dobre trafoe (npr. Lundahl) umjesto OP-a. I eto ti vrhunski DAC.
Dosta si neodređen. Kažeš da želiš hi-res, a pričaš o TDA1541 i linkaš neki USB DAC koji je redbook i još se k tome napaja s USB sabirnice???
joe dalton

Sljedeće

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka