tubeman napisao:Povukao sam se iz diskusije jer moja razmišljanja očekivanja su puno veća od ovoga što je opisano na ove tri stranice.
A i ovo što slijedi nije "diskusija" već zaključno MOJE razmišljanje u ovom dijelu teme.
Naravno, kada budem imao konkretne rezultate svojeg sustava, javiti ću se.
Sviralica ovakvog tipa me uopće ne zanima, a svatko ozbiljan zna da se od toga ne može očekivati više (ili manje) od prosjeka, a to ne budi moj interes jer to (ili bolje) već imam.
Kad pišeš o prosjeku vjerojatno misliš na mogućnosti i širinu upotrebe. Jer što se tiče zvuka odnosno nula i jedinica preko USB-a digitala radi ili ne radi.
Jasno je da su tvoje potrebe i zahtjevi veći i da te ovakvo računalo ne zadovoljava. Mene je zanimala tvoja preporuka za zahtjeve koji su minimalni i koje sam definirao u svojim postovima. Čini mi se da si u nastavku posta nešto i natuknuo.
tubeman napisao:DAC:
Nisam siguran što se može očekivati od minimalističkih izvedbi DAC-ova kakvi se na veliko hvale po forumima, a kakav je i ovdje opcija
SVAKI iole ozbiljniji DAC čip je dobar, i neozbiljno je proizvoljno tvrditi da je DAC A puuuno bolji od DACa B.
Zašto danas svi sline za starim Philipsovim TDA čipom kada je po svemu inferiorniji od desetaka novijih ?
Dobar DAC ne čini sam čip već njegovo okruženje, počevši od clocka do (posebno) audio filtera.
Mnogi bolji DAC-ovi (ne čipovi) imaju DSP-ove koji, u stvari (zajedno s ovim prije navedenim), stvaraju razliku između uređaja A, B ili C..., s tim da ne ulazim u rasprave je li to na kraju tek psihoakustička prevara ili "prava" stvarnost![]()
Kako drugačije objasniti "neopisivo bolji" zvuk iz raznik Krellova, Wadia, Gamuta i sl. kada se i tu radi o klasičnom RedBooku, više manje običnim DAC čipovima i sl.
Zato mi ovakvi simple "twoChipOnly" DAC-ovi nisu neka garancija da će oni biti ne-znam-što.
Ostavimo DAC sa strane da ne širimo priču previše. Ima tema s DAC-ovima na forumu nekoliko....
tubeman napisao:CIJENA:
Rekao sam da se kompletan board s procesorom s vrlo raskošnom periferijom može nabaviti za iznos neznatno veći od Maline.
Bilo je već i nekih slika koje se u to uklapaju, i doista, za 200-500 kuna se može dobiti vrlo, vrlo kvalitetan hardver.
Kao i Malinu, treba ga nadograditi s memorijom, i za dodatnih dvjestotinjak kuna imamo 2 ili čak i 4 GB.
Trenutno je IN Intelov J1900 procesor board (4core 4thread 2 GHz) koji ne treba prisilno hlađenje (10W) itd.
Proizvode ga gotovo svi ozbiljniji proizvođaći.
Razliku u cijeni čini broj disk i video portova, broj i vrsta slotova, zvučna kartica (5 ili 7 Ch s S/PDIF izlazom) i slično.
Ako dio toga ne treba, cijena može drastično pasti.
Za razliku od starog ARM-a koji se koristi u Malini s ekvivalentom snage manjim od 200 MHz Pentiuma II, prema "prava" (?) 2 GHz, nema se što puno reči
Druga stvar je da NITI JEDNA varijanta neće biti previše jeftina, pogotovo ako želimo ozbiljniji uređaj, jer treba dodati ovo, treba dodati ono i za čas se nađeš barem na 1.000-1.500 kn i opet nema garancije da će rezultat biti ne-znam-što.
Dakle, sam board i nije najznačajnija stavka, ali je od ogromne važnosti kod bilo kakve nadogradnje.
Ponavljam, ako je cilj samo nekakva jednostavna sviralica, nemam više argumenata
Ovo je već konkretniji odgovor kakav sam i očekivao
Preporučio si matičnu što mi se čini ok. A što s kućištem za mini PC?
Može li se iskoristiti napajanje od laptopa?
Znači kada bi išao sam slagati nešto tipa Igel....
tubeman napisao:PITANJE ZA KRAJ: Zašto je toliko važno da procesor ne smije imati ventilator i zašto se ne smije koristiti "pravi" hard disk ????
Mislim da se radi o dogmama preuzetim iz "prethistorije" računalnog zvuka i korištenja loših i jeftinih komponenti.
Današnji iole kvalitetniji ventilatori i diskovi ne proizvode praktički nikakav zvuk ili vibracije koji bi bili čujni osim ako se baš ne turi uho u njih![]()
Ventilator bi izbjegavao ne samo zbog buke već i zbog toga što su svi pokretni dijelovi podložni habanju i kad-tad će ležaj ventilatora zaribati. Uostalom ako nije nužan čemu komplicirati stvar.
Pasiva je ovdje po meni prednost (pogotovo u rangu cijene) ali nije uvjet.
Hard disk opet traži mjesta u kućištu a ako je muzika na serveru onda čemu? Samo za OS?
Znači moji zahtjevi su što jednostavnije, po mogućnosti pouzdano, minimalno koliko treba da vrti muziku i ima USB izlaz.
Recimo da imam vanjski DAC i USB/SPDIF konverter koji podržava sve sampling rate.