Već dugo nisam okačio neki PCB koji sam radio za sebe jer nije bilo vrijedno spomena, ali evo sada se to promijenilo.
Neki diy projekti za labos su pred krajem pa se polako vraćam na to da još uvijek nemam neki pošteni ispravljač sa strujnim limitom,tako da se neke stare ideje sa ponešto novih precrtavaju na PCB. Za početak treba napraviti neki nisko naponski ispravljač ako se 0-100VDC/2-3A može nazvati niskonaponski. Budući da bi tu tranzistori u ispravljaču mogli biti na finom roštiljanju ako se narihta neki niski napon i potegne veća struja iz ispravljača ubačen je predregulator koji će nadzirati napon preko tranzistora i držati ga konstantnim a predregulator će preuzeti na sebe većinu pada napona. Sam ispravljač je dobro poznata šema iz Elektora.Predregulator je na fazni pomak,nešto kao ona regulacija 0-230VAC iz Elektora sa triakom, samo što se ovdje regulira punovalno ispravljeni napon prije bulk elkosa,a serijski element za regulaciju je mosfet.
Trafo će biti veoma zanimljiv. Za jedan ovakav ispravljač trebati će 2x15VAC, 2x15VAC, 1x100VAC/3A i još 2x5AC za voltmetar/ampermetar, a trafo će imati neki minimalni zračni raspor.
PCB je manje više gotov. Naravno možda će biti neka sitna revizija u sljedećih par tjedana i uljepšavanje pa kada to riješim može se napraviti testni PCB i početi nešto lemiti.
Elektor-preregulator PCB.jpg
Kada će ovo biti gotovo sigurno vi znate bolje od mene.Ja se vodim onom starom biti će gotovo kada bude gotovo.

Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.