Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la davorin » Ned lis 29, 2023 8:29 pm

Jučer sam dobio jedan "vintage" zvučnik za gitaru u odličnom i originalnom stanju (dakle nije premotavana i/ili zamijenjena zavojnica niti ovjes/membrana!)!
Model je Celestion-Powercel-12-150 impedancije 15 Ohma namijenjen prvenstveno za gitaru. Kako se i može iz naziva zaključiti radi se o zvučniku promjera 12" (~30,4cm) i trajne snage od 150W (RMS) koji je proizveden u Engleskoj u drugoj polovini ~70-ih godina prošlog stoljeća, a kao svojevrsni "odgovor" firme na pojavu zvućnika JBL-D120F koji je postao prilično popularan među gitaristima u ono dobe.
Nisam ga vagao, ali vrlo je težak (~10-ak kg!) i jako čvrste izvedbe sa "korpom" od lijevanog aluminija i jako masivnim magnetom.
Bio je svojevremeno prilično skup i nije proizveden u velikim serijama čemu je pridonijelo i to da ga zbog visoke cijene nisu ugrađivali proizvođači pojačala u svoje standardne modele.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lis 29, 2023 11:52 pm

Netko je nestrpljiv :roll: i hoće pločice za 6c33c circlotron već jučer tako da njemu idu neizbušene. Druga pločica za 13DR7 koja ide našem zadraninu će biti izbušena po PSu od strane nižepotpisanog. :)

PCBi.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Master of disaster » Pon lis 30, 2023 7:51 am

davorin napisao:Jučer sam dobio jedan "vintage" zvučnik za gitaru u odličnom i originalnom stanju (dakle nije premotavana i/ili zamijenjena zavojnica niti ovjes/membrana!)!
Model je Celestion-Powercel-12-150 impedancije 15 Ohma namijenjen prvenstveno za gitaru. Kako se i može iz naziva zaključiti radi se o zvučniku promjera 12" (~30,4cm) i trajne snage od 150W (RMS) koji je proizveden u Engleskoj u drugoj polovini ~70-ih godina prošlog stoljeća, a kao svojevrsni "odgovor" firme na pojavu zvućnika JBL-D120F koji je postao prilično popularan među gitaristima u ono dobe.
Nisam ga vagao, ali vrlo je težak (~10-ak kg!) i jako čvrste izvedbe sa "korpom" od lijevanog aluminija i jako masivnim magnetom.
Bio je svojevremeno prilično skup i nije proizveden u velikim serijama čemu je pridonijelo i to da ga zbog visoke cijene nisu ugrađivali proizvođači pojačala u svoje standardne modele.

Baš me zanimaju dohmovi kada padane proba.

Khadgar2007 napisao:Netko je nestrpljiv :roll: i hoće pločice za 6c33c circlotron već jučer tako da njemu idu neizbušene. Druga pločica za 13DR7 koja ide našem zadraninu će biti izbušena po PSu od strane nižepotpisanog. :)

PCBi.jpg

I ovaj projekt pratim sa zanimanjem :D
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Sub stu 04, 2023 10:49 am

odmah prvo delo za motalicu ce biti popravak starog punjaca baterija koji je kihnuo
IMG_20231104_093516.jpg

IMG_20231104_093710.jpg
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub stu 04, 2023 11:47 am

nesto kasnije..
IMG_20231104_104754__01.jpg
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub stu 04, 2023 12:19 pm

bobinu sam uspio spasiti ,da ni ne trazin drugu.. izbrusen nagoreni dio..
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub stu 04, 2023 3:02 pm

primar gotov
IMG_20231104_135914__01.jpg
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub stu 04, 2023 3:03 pm

primar je bio terecen sa 1.5T ca je izazivalo vise zagrijavanja od uobicajenog, stavili su manje bakra, nesto sam to popravio i dodao jos par redova vise od originala, spustio tok na 1.35T.. znam da je to punjac i da dela povremeno ali zasto ne kad je vec tu
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub stu 04, 2023 9:06 pm

i sekundar zgotovljen, bobina potopljena u trafo lak i sad je na susenju
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto stu 07, 2023 5:39 pm

Danas sam našao nešto vremena i malo se pozabavio sa novopridošlim sredstvom za čišćenje.

Malo po vakuumu i malo po siliciju. Lijevo je onaj RFTov VTVM kakav isti ima i Phobon, a desno dio Tektronixovog skopa. Znači lagano sprejem po prekidačima i malo ih razraditi, nipošto zaliti jer em je sprej skup em nema nikakve svrhe. Iako bi više volio sve rastaviti na sastavne dijelove i još sa četkicom očistiti kontakte od VTVMa nisam toliki mazohist da odlemljujem 101 žicu sa rotacionih prekidača. PCB od Tektronixa sam nakon sprejanja i razrade ostavio okomito da prekidači gledaju prema dolje.Tako da se sve ostaci spreja slijevaju prema prema mogućim ostacima masti za podmazivanje, a ne da se mast slijeva prema kontaktima... Na prvu ruku je sprej lijepo "podmazao" prekidače i sada ne zapinju pri radu, ali vidjeti ćemo jel će se i dalje tako ponašati nakon par dana kada sprej kompletno ishlapi.
deoxit test.jpg

Inače našao sam na nekoliko mjesta da nakon čišćenja ovakvih Tektronixovih prekidača poželjno je kapnuti jako malu kapljicu ulja(da ne dospije do kontakata kojim slučajem) u mehanizam unutar prekidača da se on podmaže,
Zadnja izmjena: Khadgar2007; Uto stu 07, 2023 6:16 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica