Ovaj vikend sam pobrisao prašinu sa onog rusa kojeg držim zarobljenog u labosu, da nakon nekih godinu dana zatočeništva probam dobiti nekakve informacije.

Između ostalih početnih podešavanja trebalo je i natjerati skalu za mA na nulu uz pomoć dva potenciometra, naravno ništa od toga kao što se vidi na slici. Tako da sam ajde to za sada preskočio i probao naći neku lampu da ju "testiram".
viber_image_2023-12-03_22-50-07-371.jpg
Znači lampa za probno testiranje, teško je naći nekakvu jer kartice su naravno za ruske lampe a ja od ruskih nemam ništa što bi bilo među tim karticama...ali sam za divno čudo ipak sam našao jednu koju mi je Dacho prije nekoliko godina dao sa još nekoliko drugih.
viber_image_2023-12-05_18-03-05-710.jpg
viber_image_2023-12-05_18-03-06-362.jpg
viber_image_2023-12-05_18-03-07-253.jpg
Ako sam dobro postavio parametre za mjerenje ova lampa koju sam upiknuo trebala bi biti u odličnom stanju. Za sada instrument ima dva "problema" koja nisu neriješiva.
Prvi, na kojeg me Davorin već davno upozorio je taj da tester ima samo jedan instrument.Znači očitavanje vrijednosti parametara koji se moraju podesiti se vrši tako da se pri njihovom podešavanju mora jedan rotacioni preklopnik preklopiti,recimo za narihtati anodni napon, preklopnik se prebaci na Ua i onda se podesi anodni napon i očita na instrumentu, ista situacija je i sa Ug1,Uh itd... Možda kod nekih cijevi taj parametar je već odabran uz pomoć ubodnih pinova ali do toga nisam došao.
Drugi problem je činjenica da instrument ima samo jednu skalu, a to je 0-150 pa ako na kartici piše da je skala recimo 0-75 onda treba kalkulator u ruke i izračunati koliko je stvarno očitanje. To se isto da riješiti jer je jedna firma već riješila taj problem i nacrtala novu "naljepnicu" za instrument sa tri skale tako da ne treba ništa računati.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.