Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la daluka » Sri pro 06, 2023 9:15 am

Zar se skala nemože doterati (spustiti) vijkom na samom instrumentu?

Khadgar2007 napisao:
Znači lampa za probno testiranje, teško je naći nekakvu jer kartice su naravno za ruske lampe

L1
daluka

PostPostao/la daluka » Sri pro 06, 2023 12:59 pm

Ovo me podsjetilo da izvučem sa šufita svoj L1-3.
L1_3.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
daluka

PostPostao/la tubeman » Sri pro 06, 2023 8:52 pm

Malo proguglaj i pronaći će se usporedne tablice ruskih i US i EU cijevi.
Rusi su kopirali skoro cijevi pa se na kartone može dopisati paralelno US/EU ime cijevi.
Tu i tamo će trebati malo korigirati neke sitnice ali to nije neki problem.
Ono s 75 /150 mA isto ne bi trebao biti neki problem jer se praktički sve može izmjerii na 150.
Da je nespretno s jednim instrumentom - je :(
Ruska je to tehnologija i treba je se riješiti što prije.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Sri pro 06, 2023 9:52 pm

Taj ruski tester je zapravo kopirana i unaprijeđena varijanta nekog američkog testera (zaboravio sam mu točan naziv) namijenjenog za servis vojnih i komercijalnih uređaja na terenu, odnosno kao sekundarni prijenosni uređaj, a glavni i bolji ispitivač elektronki bi se trebao nalaziti u stacionarnom servisu. Ne mogu se točno sjetiti niti svih detalja na šemi, ali se sjećam da je u odnosu na američki izvornik imao neke od pozitivnih napona stabilizirane uz one negativne za prednapone (američki je mislim imao stabiliziran samo jedan referentni napon i to negativni?).
Nije to u osnovi loš uređaj, ali kao i svi stari uređaji je njegova isplativost i upotrebljivost ovisna o očuvanosti i nađenom stanju.
Lako ga se da unaprijediti sa nekoliko vanjskih (ili čak ugrađenih, jer prostora ima?) digitalnih pokazivača voltaže pa čak i dodatni digitalni glavni pokazivač struje uz postojeći analogni.
Dugi niz godina koristim RPM-370 ispitivač elektronki koji ima 5 analognih instrumenata i predviđenu mogućnost priključka 10 vanjskih voltmetara i 6 vanjskih ampermetara, ali rijetko sam koristio takve opcije jer je upitno kada je tolika preciznost uopće potrebna?
davorin

PostPostao/la Edison » Sri pro 06, 2023 10:31 pm

Davorine, ti si zivi prirucnik za amatere i tehnicare elektronicare. :D
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri pro 06, 2023 10:38 pm

Gledam šemu i ima stabilizirano Ua,Ug2,Ug1 i još nekoliko pomoćnih napona. Kod nekih su korištene zenerice a kod nekih lampe za stabilizaciju. Definitivno će tester doći na radni stol kao pacijent i biti će zamjenjeno sve što je potrebno.

Što se tiče usporednih kartica,u teoriji recimo nije neki problem. Problem je ćirilica, sigurno mi bolje ide kineski nego ona, tako da pratim upute prevedene na engleski i onda jedva pikam po prekidačima na testeru čiji su nazivi na ćirilici itd. Sigurno bi sa vremenom išlo bolje ali čemu se mučiti kada dobijem za 50€ 180 kartica. :) Inače palo mi je na pamet napraviti "novu prednju ploču" od hamera(papir) i napisati nazive na engleskom/hrvatskom i nekako ju pričvrstiti(nipošto ljepilom i sličnim varijantama) na gornju ploču testera,ali o tom potom.

Tako da ruska tehnika se može slobodno sakupljati i nipošto je se ne treba riješavati! Samo treba riješiti problem ćirilice za nas nepismene. :lol:

Osim toga kao što mi je već Davorin prije nego što sam kupio tester rekao da se ovaj tester ne treba ničega sramiti,pogotovo jer sam ga dobio stvarno za bagatelu.Dok bi za bilo koji zapadnjački ili diy/kit komplet varijantu ovog ranga potrošio barem 2-3 puta više.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » Sri pro 06, 2023 11:40 pm

Khadgar2007 napisao:.Dok bi za bilo koji zapadnjački ili diy/kit komplet varijantu ovog ranga potrošio barem 2-3 puta više.

2-3x više u odnosu na 50€? Mislim da ti fali jedna nula u 2-3x više :mrgreen: Svaki ozbiljniji tester za lampe košta minimalno 500€, a može samo više od toga. Imao sam ih dosta komada, pa mogu iz prve ruke reći ponešto o tome :D
tom_hifi

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet pro 07, 2023 12:15 am

Ajde jos jednom procitaj sto cu kupiti za 50 dolarcina.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Čet pro 07, 2023 12:52 am

Khadgar2007 napisao:Tako da ruska tehnika se može slobodno sakupljati i nipošto je se ne treba riješavati! Samo treba riješiti problem ćirilice za nas nepismene.

A da naucis cirilicu? Nije to tako tesko, 70% slova je isto kao i u latinici, ali se drugacije izgovaraju. Moja generacija je to ucila u osnovnoj skoli, i skoro svi su naucili. Cak i oni gluplji... ;)
Sto vise pisama znas, vise vrijedis. Uzdam se u te... ;)
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 07, 2023 12:59 am

Khadgar2007 napisao:Ajde jos jednom procitaj sto cu kupiti za 50 dolarcina.

Ma ok, kartice ... no i nije te (ako se dobro sjećam) puno koštao, pa svakako možeš još par malih 'metera' si ugraditi na preporuku Davorina. Puno ti bude lakše jer ćeš vidjeti točan napon pod opterećenjem, a taj napon je bitan :)
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica