Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la micro » Ned pro 24, 2023 2:49 pm

SasaKC83 napisao:Radi se božićni prototip 2023...još mi je samo to trebalo s obzirom na višak vremena... :doh: :lol:

SS Rev 18W.jpg

Vidim da si poceo projekt na velikom diy forumu. Radio sam u hornresp razne simulacije i primjetio sam da mnogi drajveri kad se stavi Pmax neka vrijednost , pa tako scanovi 18W8531G00 vec kod snaga vecih od 1W pocinju pokretanje membrana iznad dozvoljenog podrucja (Xmax).
Za male snage to pretpostavljam nije od nekog znacaja da bi doslo do ostecenja drajvera ali onda mora postojati u tom prozoru distorzija ?.

Evo snimci iz hornresp-a, podaci za drajver skinuti i ucitani sa linka
https://loudspeakerdatabase.com/ScanSpeak/18W-8531G00" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
dolje je fajl za hornresp koji sam ucitao, moguce da se potkrala i neka greska
uzet je Pmax =5W gornji crveni dijagram

Slika

Xmax drajvera crveni dijagram kod 5W

Slika
micro

PostPostao/la SasaKC83 » Ned pro 24, 2023 4:03 pm

Oj, ovo si stavio jedan driver u simulaciju? Kak si dobio tak izobličen odaziv na većoj snazi?

Ovo sve u mojoj temi je sa dva kom 18W - dupli Sd i Vas, pola Re...inače driveri se razlikuju od datasheeta, pogotovo Fs, Qes i Vas. Rezonantna nije 28 Hz, nego 33...

Sve bi trebalo biti OK na 5W i jos dosta vise od toga...

Ispod Fb nemoj ni gledat ekskurziju, to peče za oči i kod puno većih drivera... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Ned pro 24, 2023 4:07 pm

Sretan Božić svima, ostajte veseli i debeli i sretni!

:violin: :whistle:
SasaKC83

PostPostao/la micro » Ned pro 24, 2023 5:00 pm

SasaKC83 napisao:Oj, ovo si stavio jedan driver u simulaciju? Kak si dobio tak izobličen odaziv na većoj snazi?

Ovo sve u mojoj temi je sa dva kom 18W - dupli Sd i Vas, pola Re...inače driveri se razlikuju od datasheeta, pogotovo Fs, Qes i Vas. Rezonantna nije 28 Hz, nego 33...

Sve bi trebalo biti OK na 5W i jos dosta vise od toga...

Ispod Fb nemoj ni gledat ekskurziju, to peče za oči i kod puno većih drivera... :lol:

Stavi mu snagu na 2W imas u hornresp-u i dobices to sto sam stavio i 2 drajvera serijski su u simulaciji.
To sa snagom provjeravaju ovi sto prave horne za auto i razglase , to je prvi uslov odabira drajvera jer inace se mehanicki raspadne i na malim snagama, sad to ne ide bas jer mnogi na velikom diy se kunu da svaki drajver radi u TL kutiji.

Provjeravao sam projekt od MJK onaj 2 godisnji sa satori , njegov projekt nema problema ni sa Xmax , ima ali kod tih snaga slusatelj moze ostetiti gluh :) ni sa parametrom da na izlazu mora biti ispod 10m/sek strujanje ni sa nicim , "stara lisica" je to odradila kako treba, on nije ni sasvim "ubijao" prvi harmonik i odabrao drajver koji radi.
micro

PostPostao/la SasaKC83 » Ned pro 24, 2023 5:40 pm

Aha, ti si stavio u Pmax drivera 5W...pa nije to baš realistično, Stavi 60 W kao u datasheetu...nije ograničenje malih drivera el. snaga, nego Xmax...osim ako ga ne misliš razoriti do bijelog dima. :lol:

A onda u osnovnom prozoru staviš Eg (amplifier voltage) onoliko volti koliko ti treba za snagu koju želiš vidjeti...moje simulacije i jesu za dva watta, jer je stavljeno 2.83V, a sa dva drivera parlelno od 8 ohma dobiješ 4 ohma što je uz 2,83V iz pojačala zapravo 2 watta...još i više jer je Zmin manje od 4 ohma...

Drži se jako dobro i na višim razinama, tunel kontrolira hod membrane u okolici Fb..naravno ako probaš max simulaciju do 120dB da će se raspast...koji mali pederkasti audiofilski zv uopće može do 120 dB? :lol:

Zašto bi stavljao drivere serijski? Bit će standardni 2.5 way sa donjim basom da popuni ispod baffle stepa, konačna osjetljivost 89-90 dBWm4ohm....
SasaKC83

PostPostao/la micro » Ned pro 24, 2023 6:45 pm

Evo ovako, ne tvrdim da negdje nisam napravio previd ili pogresan unos
podatci koje sam kopirao i koje si uneo u zadnju simulaciju
podaci su za 2P drajvera i drajveri su 8 omski odnosno Re=5.8 i 2,83v
Slika

Simulacija za 2.83v ako sam u pravu
Slika
Kako sam dobio graph pa ukljucio stvarnu Pmax ili neku vrijednost za simulaciju , evo 60W , iako niko ne slusa na toj snazi ali evo slika, sivi graph 2.83v i crveni P=60W
Slika
Slika
Zasto 5W , pa to je ajde vec snaga koja je moguca da neko slusa i u kucnom slusanju , problem stvarni ili nije koje ovaj hornresp pokazuje je Xmax i na jako malim snagama , ili je greska negdje u mojim ulaznim setovanjima , moguce, na vecoj snazi su zvucnici na sve vecem frekventnom podrucju iznad Xmax, donji sivi graf je 2.83v (ja mislim)
Slika
micro

PostPostao/la micro » Ned pro 24, 2023 6:46 pm

Sretan Božić svima.
micro

PostPostao/la SasaKC83 » Ned pro 24, 2023 7:31 pm

Pa nije, stavi 11 volti, to je 30W i bit ćeš unutar granica...

Sa 16V ili 60W si na 120 dB ispod 100 Hz, to nije realno, normalno da prikazuje ograničenja, dva 17 cm baseka to ne mogu izdržat kako god da se zovu ili koštaju...majka priroda fizika.

Stavi onaj primjer od MJKa sa Satorijem WO24P pa ćeš vidjet da je i on začas u crvenom. Ima malo veći Xmax, ali mu ne pomaže ispod 30 Hz...

Za 120 dB trebaš lavore i trube...nekoliko njih... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la micro » Ned pro 24, 2023 9:03 pm

Pa probao sam da napravim simulaciju MJK satori TL , nema problema sa tim , neki drajveri imaju isti problem a neki drugi ne , ovo su samo simulacije u hornrespu
ovo je 12W , poslije pocinje preko Xmax, sta hornresp pokazuje
Slika

Isti projekt kutije i ubacen dayton audio papirni RS225P 8A , koji nema ni u jednoj kutiji problema , ovdje je 17W max
Slika

I ovaj drugi dijagram da sve ne stavljam, kutija je malo dampirana ali ne mjenja nista bitno
Slika

u 2P konfiguraciji ide kod RS225P cak preko 30W bez problema , normalno veca kutija
micro

PostPostao/la SasaKC83 » Pon pro 25, 2023 10:51 am

Normaliziraj si sve simulacije na 2 x Pi, na iste ohme i iste volte pojačala, ovako to sve baš nije usporedivo. Hornresp ti normalno mijenja decibele kako mijenjaš 1, 2 ili 4 Pi prostor...

I nemoj uzimat što se događa prema 10 Hz, normalno da stvari izmiču kontroli eksponencijalno prema dolje...driveri ispod rezonantne fr u ventiliranim kutijama su "odljepljeni" od zraka, samo mlataraju bez veze.Vidiš da i MJKov Satori jako brzo ide ča. Znači lavori i trube trebaju, ali ko će to držat u dnevnom boravku... :lol:
SasaKC83

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica