Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la micro » Pon pro 25, 2023 1:56 pm

Da li si probao da izmjeris sa DATS te drajvere i ubacis u simulaciju. Problem nije defitivno kod 10 Hz vec pocinje kod snage od 1W i oko 60Hz , a satori to ima tek iznad 12W sto i nije nijansa.
Da citiram Troelsa koji je prije 20 godina rodjaka od tih 18W skanova izmjerio uzduz i poprijeko(i ne samo on) za klon poznate 2.5 kutije , "problem je u malom magnetu koji je skan montirao na drajver" :lol:
micro

PostPostao/la micro » Pon pro 25, 2023 2:43 pm

Dvoumio sam se sta da uzmem za mjerenje odziva , kvalitetniju exsternu zvucnu karticu ili nesto gotovo za DIY ere da radi odmah iz kutije , uzeo sam na kraju Scarlett 2i2 model MK3 onda je bio zadnji sad postoji i noviji, napravio jig za mjerenje i mjerio T/S parametre drajvera.
Recimo zlocesti scan speak je totalno lazirao podatke za svoj drajver ili nije :lol:

Tvornicki podaci su za Qts 0,4 , ja mjerenjima dobijao oko 0,53-0,55 , i ostale vrijednosti su jako odstupale , kad sam naletio na mjerenja istog ali na -20dB do +10dB jasno je da proizvodjac ne lazira podatke nego ih mjeri na vecoj snazi , ali mislim da je jasno da necu slusati zvucnike na snazi na kojoj sam ih mjerio , zvuk se ne cuje na 1m udaljenosti , stvari se pocinju komplikovati :lol:

Mjereno na ozbiljnijoj opremi od moje
Slika
micro

PostPostao/la Bepone » Pon pro 25, 2023 5:19 pm

ja ne bi vjerovao svakakvim mjerenjima T/S a na netu.. ustvari onda vjerujes covjeku da zna sto radi, a puno ih je koji uopce ne kuze nis, popili svo znanje svijeta u par dana interneta
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Pon pro 25, 2023 6:03 pm

Bepone napisao:ja ne bi vjerovao svakakvim mjerenjima T/S a na netu.. ustvari onda vjerujes covjeku da zna sto radi, a puno ih je koji uopce ne kuze nis, popili svo znanje svijeta u par dana interneta

ja ja ja :lol:
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Pon pro 25, 2023 6:07 pm

micro napisao:Da li si probao da izmjeris sa DATS te drajvere i ubacis u simulaciju. Problem nije defitivno kod 10 Hz vec pocinje kod snage od 1W i oko 60Hz , a satori to ima tek iznad 12W sto i nije nijansa.
Da citiram Troelsa koji je prije 20 godina rodjaka od tih 18W skanova izmjerio uzduz i poprijeko(i ne samo on) za klon poznate 2.5 kutije , "problem je u malom magnetu koji je skan montirao na drajver" :lol:

Da, podaci nitu isti kao u datasheetu. Ako pogledaš Fs piše 28 Hz, a na grafu imp peak iznad 30...Bacio brzi sweep jučer na hladno i u zraku, Qts puno veći i odgovara ostalim mjerenjima koja možeš naći na netu. Sad će pjevat par dana sva 4 Scana da se malo opuste i zagriju, onda ih ušarafam u prednju ploču dok ispilim pa ćemo mjerit ozbiljno. Stavim rezulatate u temu.

A ovo za simulaciju ti nije točno, budem sutra, sad nemrem tipkat od ugljikohidrata i masnoća. :lol:
SasaKC83

PostPostao/la micro » Pon pro 25, 2023 6:18 pm

Pratimo te na velikom diy forumu.

Na netu narucio hobi letvu za izbusivanje rupa za drvene tiple , oko 60E , ali mi nikad nisu poslali ponudu.
Uzeo puni alu profil 20x20 duzine 1000mm , i na glodalici mi izbusio rupe na 50mm na istom rastojanju, ja poslije narucio ureznicu na njuskalu za 14x1 i na stubnoj busilici urezao navoje , ostalo kupio na aliexpresu , nisam jos probao da li ima upotrijebnu vrijednost :lol:
Ideja je da sa strane izbusim rupe i montiram L profile ili ravne profile kada busim "na kant" ako je materijal 19mm ubacim sa strana limice od 0,5mm

Slika

skinuti ti umetci za rupe , ovi su za 6mm drvene tiple odnosno 6mm svrdla, postoje i deblji koji se mogu uviti unutra u alu profil

Slika

Slika

Radi se o ovom za rupe sa alija
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 18022pLRci" target="_blank
Zadnja izmjena: micro; Pon pro 25, 2023 6:26 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
micro

PostPostao/la micro » Pon pro 25, 2023 6:20 pm

Bepone napisao:ja ne bi vjerovao svakakvim mjerenjima T/S a na netu.. ustvari onda vjerujes covjeku da zna sto radi, a puno ih je koji uopce ne kuze nis, popili svo znanje svijeta u par dana interneta

Mjerenja je radio Troels Gravesen , nemoj sad i u njega da sumnjamo da ne zna sta radi :lol: poslije onoliko kutija :lol:
micro

PostPostao/la SasaKC83 » Pon pro 25, 2023 10:10 pm

Troelsu sve slučajno ispadne... :lol: :mrgreen:

Super mu je ispao onaj 3 way Revelator kojeg je zadnjeg napravio...
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Pon pro 25, 2023 10:30 pm

a taj svakih par godina ponisti neki svoj stari projekt i daje nove skretnice :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la micro » Uto pro 26, 2023 1:19 am

I tebi da je scan speak sponzor pravio bi takve 8-)
micro

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica