Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet vel 22, 2024 10:11 pm

"Razviti" daljinski je čas posla. Prijatelj mi to isprogramira za pola sata što se elektronike tiče. Samo napraviti kućište, tipke i sve ostalo i da bude razumna cijena je veeeeeoma zanimljiv izazov kojeg se sada neću prihvatiti. Misliš za zadnjih 10 godina nisam razmišljao da si napravim custom daljinski. I neće se nitko boriti sa univerzalcem jer će ga dobiti isprogramiranog i prst u uho.
Dantimax(koji se sigurno naprodavao svojih kitova) ima onaj IR daljinsku kontrolu glasnoće i tamo se moraš "boriti" jer on uopće ne isporučuje daljinski, već ti samo kaže da koristi RC5 kod i da svaki philipsov daljinac radi sa njegovim kitom pa se snađi druže.

Recimo da sam i ja prodavao te daljinske dok sam radio u rtv servisu i od uvijek taj servis kupuje daljince marke Superior i ti rade sasvim dobro, a takve i ja mislim koristiti,točnije ovaj https://www.ronis.hr/superior-univerzal ... 7/product/" target="_blank

E sada dok sam pisao pala mi je na pamet još jedna stvar.Imaš one kuruza daljince kojih ima u trgovinama špeceraja od kojih neki valjaju,neki ne valjaju, pa onda pitanje da li podržava sve kao i original. Ovi koje je servis kupovao se programiraju u servisu točno po modelu televizora i sa njima nije bilo problema da se zblesiraju i sl.

Samo je pitanje da li bi trebao imati onaj cece certifikat za ovo ili ne... :think: :mrgreen: :mrgreen:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet vel 22, 2024 10:38 pm

Khadgar2007 napisao:"Razviti" daljinski je čas posla. Prijatelj mi to isprogramira za pola sata što se elektronike tiče. Samo napraviti kućište, tipke i sve ostalo i da bude razumna cijena je veeeeeoma zanimljiv izazov kojeg se sada neću prihvatiti. Misliš za zadnjih 10 godina nisam razmišljao da si napravim custom daljinski. I neće se nitko boriti sa univerzalcem jer će ga dobiti isprogramiranog i prst u uho.
Dantimax(koji se sigurno naprodavao svojih kitova) ima onaj IR daljinsku kontrolu glasnoće i tamo se moraš "boriti" jer on uopće ne isporučuje daljinski, već ti samo kaže da koristi RC5 kod i da svaki philipsov daljinac radi sa njegovim kitom pa se snađi druže.

Recimo da sam i ja prodavao te daljinske dok sam radio u rtv servisu i od uvijek taj servis kupuje daljince marke Superior i ti rade sasvim dobro, a takve i ja mislim koristiti,točnije ovaj https://www.ronis.hr/superior-univerzal ... 7/product/" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

E sada dok sam pisao pala mi je na pamet još jedna stvar.Imaš one kuruza daljince kojih ima u trgovinama špeceraja od kojih neki valjaju,neki ne valjaju, pa onda pitanje da li podržava sve kao i original. Ovi koje je servis kupovao se programiraju u servisu točno po modelu televizora i sa njima nije bilo problema da se zblesiraju i sl.

Samo je pitanje da li bi trebao imati onaj cece certifikat za ovo ili ne... :think: :mrgreen: :mrgreen:

bar danas nije problem napraviti kučište i tipke , ima 3D printera za kikiriki a i Mouser ti je ima nagradnu igru za 3D printer , ja san odigra ali tamo nikad ništa ne dobijen :lol:

ili naručiš u kineza , iljadu komada iljadu dolara sa natpisom 'khan uni 01' ako misliš u biznis

ja san prodava te univerzalce u puno većoj količini nego rtv-servisi i to neke i po iljadu kuna i više (logitech i sl) pa su se svi kvarili bez obzira na cijenu , s njima triba pažljvo i dalje od male djece ali su nažalost koji put nužno zlo
inače imaš tih univerzalaca baš za hi-fi na koje možeš imati i cd-player i druge gađete , bez nepotrebnih funkcija i izgledaju kul ali sigurno ne dođu 7,3 eura
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet vel 22, 2024 11:12 pm

3D printanje mi se baš i ne sviđa. Ovo što su mi neki poznati printali u Sisku ne bi ponudio niti sebi. Jednom sam nešto naručio da mi neka inozemna firma isprinta i to ako se ne varam bilo je printanje sa nekakvim prahom i to je bilo bolje ali opet nije izgledalo kao završni proizvod. Ako bi se upustio u to onda bi trebao porazgovarati sa bivšim crvenim koji je napustio elektroniku i sada se igra sa 3d printanjem. Površina isprintanog predmeta bi trebala biti na razini odljeva sve ispod toga ne dolazi u obzir.
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Pet vel 23, 2024 12:44 am

Imaš 3dprintere i 3D PRINTERE.
Kao i svugdje, tako i ovdje vrijedi da se od ničeg ne može napraviti bogznašto.
Printer "na nit" od 200-300 eura je igračka i s tim se radi ono što se radi s igračkama, ali to ne znači da se ne može postići pristojan rezultat.
Savršeni su za nekakve "grube" dijelove i tu nemam primjedbi.
Za nešto ozbiljnije treba malo više stisnuti :)
Za našu, amatersku pa i poluprofesionalnu namjenu postoje neki drugi tipovi od kojih su možda najpopularniji, usudio bih se reči optimalni, oni koji rade sa smolama.
To je još uvijek u nekom rangu cijena koje su priuštive.

I opet, ( ;) ) koliko para, toliko muzike. Postoje jednostavni i jeftini printeri već od 200-300 eura koji mogu zadovoljiti.
Naravno, niti tu nije kraj jer kao kod TV-a I TU POSTOJE postoje gradacije poput: standard - HD - 2K - 4K - 8K.
One jeftine bi se moglo smjestiti u, recimo, HD kategoriju.
Oni bolji i koštaju više.
Osim kvalitete ispisa dobiju se i veće brzine.
Tu treba voditi računa i o smolama. Nije bilo koja smola dobra za sve, a pogotovo ne one standardne od npr 15 eura za litru.
Poštene namjenske smole idu od 30 pa do nekoliko stotina eura za litru, pa sad, tko voli nek izvoli.
I tu postoje razlike po namjeni jer one za 4K ili (K su dosta skuplje od onih za "HD".
Kod pametnog odabira se mogu dobiti predobri rezultati koji se nimalo ne razlikuju od tvornički lijevane plastike.
Postoje i mnogi drugi materijali, od elastične gume, "drveta" do vodljivog metala.

Ja sam se dosta dugo "Igrao" s vrlo ozbiljnim klasičnim printerom "na nit" (Leapfrog) i na kraju završio na (opet) dosta ozbiljnom printeru smoljavcu.
Nabavio sam Phrozen mini 8K koji doista radi fantastičan posao. Istina da nije baš jeftin ali radi praktički savršeno sve što treba.

Slika

ALI......

Problem je u formatu. Svi ti mali printeri imaju dosta ograničenu površinu printanja pa se pokazalo da se dosta željenog nije dalo isprintati :(
Zato, kao što kažu "ako ne možeš zabiti čavao čekićem... uzmi veći čekić :)"
Nabavljen je veći brat: Phrozen MEGA 8K koji ima ogromnu površinu printanja što je s jedne strane dobro a s druge opet nije jer je kompliciran za čišćenje.

Slika

Kod 3D printera ništa nije gotovo sa samim printanjem.
Potrebno je pranje modela u alkoholu ili čemu već i utvrđivanje (curing).
Za male modele je dobro služio onaj mali aparat za nokte ali za veliki... :think:
Trebalo je nabaviti i odgovarajuću "pećnicu".
Sve to skupa zauzima puno mjesta i najveći dio vremena služi kao ormar :)
Ne smije se zaboraviti i malo veća UZV kada za pranje :) :) :)
Uglavnom, to je pogon koji ne stane baš u stan i ispod kreveta.
K tomu ide i par desetaka litara smole, etilnog alkohola sredstva za čišćenje.......
Ali zato imaš zadovoljstvo da možeš napraviti praktički što god zamisliš.
Naravno, ako stigneš :mrgreen:
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la drazenK » Pet vel 23, 2024 12:56 am

Edit edit edit
Zadnja izmjena: drazenK; Pet vel 23, 2024 9:06 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
drazenK

PostPostao/la drazenK » Pet vel 23, 2024 12:59 am

Tubeman, detaljna analiza kao i uvijek..
drazenK

PostPostao/la drazenK » Pet vel 23, 2024 9:08 am

Khadgar2007 napisao:"Razviti" daljinski je čas posla. Prijatelj mi to isprogramira za pola sata što se elektronike tiče. Samo napraviti kućište, tipke i sve ostalo i da bude razumna cijena je veeeeeoma zanimljiv izazov kojeg se sada neću prihvatiti. Misliš za zadnjih 10 godina nisam razmišljao da si napravim custom daljinski. I neće se nitko boriti sa univerzalcem jer će ga dobiti isprogramiranog i prst u uho.

Recimo da sam i ja prodavao te daljinske dok sam radio u rtv servisu i od uvijek taj servis kupuje daljince marke Superior i ti rade sasvim dobro, a takve i ja mislim koristiti,točnije ovaj https://www.ronis.hr/superior-univerzal ... 7/product/" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Mene zanima takav daljinac, ili da je kit ili gotov sistem. Da ima selektor ulaza i volume kontrol. Xlrx2. Bomba. Sve extra je opet bombax2.
drazenK

PostPostao/la Fantocci » Pet vel 23, 2024 3:25 pm

Baš sam prije neki dan gledao CarSOS kako su uz pomoć 3D skenera i printera izradili kopiju središnje police za starog Forda, koja se više ne može nabaviti:
https://www.dailymotion.com/video/x819joo
(od 14 minute dalje)
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet vel 23, 2024 5:57 pm

Hvala na dobrim informacijama Tubemane. Osobno se ne bi u nekoj približnoj budućnosti okrenuo da idem sam sebi printati takve stvari već bi dao nekome da mi to napravi jer ja sigurno neću uspjeti dobiti tako dobar rezultat kao netko tko se time profesionalno bavi. Za sada je plan unverzalni daljinski koji će sigurno biti dobar za 90% populacije, a za onih 10% bi trebalo jednog dana napraviti nekakav daljinski za kojim bi i audiofiličari počeli sliniti,ali o tom potom...
Khadgar2007

PostPostao/la Topolino » Pet vel 23, 2024 7:19 pm

Pogledaj Kenwood RC-557
Jednostavan, mali i ergonomski daljinski
Topolino

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica