Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Bepone » Uto lip 11, 2024 9:09 am

interesantno pinco, otpri neku temu za to vako ce vec preksutra past u zaborav
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 22, 2024 9:11 pm

Da li netko zna način kako izračunati RC snubber preko relejnih kontakata? Malo sam progooglao i odmah mi je iskočio dobar stari Rod Elliott sa svojim člankom https://sound-au.com/articles/relays2.htm#s44 . U poglavlju 4.2 on otprilike daje odokativni "proračun" za RC pa me zanima da li da tražim dalje ili je to dovoljno dobro za upotrijebiti u praksi.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Ned lip 23, 2024 12:16 pm

Khadgar2007 napisao:Da li netko zna način kako izračunati RC snubber preko relejnih kontakata? Malo sam progooglao i odmah mi je iskočio dobar stari Rod Elliott sa svojim člankom https://sound-au.com/articles/relays2.htm#s44" target="_blank . U poglavlju 4.2 on otprilike daje odokativni "proračun" za RC pa me zanima da li da tražim dalje ili je to dovoljno dobro za upotrijebiti u praksi.

a šta spajaš preko tog releja, induktivno ili neinduktivno trošilo ?
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 23, 2024 1:49 pm

Induktivno,ali slučaj je malo specifičan. U mostnome spoju imam pojačalo koje ima napon napajanja od nekih +/-180VDC i koje pogoni motor na 230VAC pa bi bilo dobro staviti neki relej/mosfete kao DC zaštitu da ako pojačalo(a) izgore da ne povuku motor sa sobom. Kaže Ilimzn da običan relej nije nikakav problem samo mu treba staviti jedan dobar snubber za slučaj da se pojavi DC napon u slučaju kvara i ako relej izgori to je manja šteta od motora/pojačala i sl.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pon lip 24, 2024 8:21 pm

Khadgar2007 napisao:Induktivno,ali slučaj je malo specifičan. U mostnome spoju imam pojačalo koje ima napon napajanja od nekih +/-180VDC i koje pogoni motor na 230VAC pa bi bilo dobro staviti neki relej/mosfete kao DC zaštitu da ako pojačalo(a) izgore da ne povuku motor sa sobom. Kaže Ilimzn da običan relej nije nikakav problem samo mu treba staviti jedan dobar snubber za slučaj da se pojavi DC napon u slučaju kvara i ako relej izgori to je manja šteta od motora/pojačala i sl.

daj neke podatke motora i neku okvirnu shemu
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon lip 24, 2024 9:12 pm

E tu leži caka. Motor može biti sinkroni od 12VAC pa do 230VAC, struja od 200mA pa do 10mA i zato me zanima baš izračun tog RC snubbera. U međuvremenu sam našao nešto članaka vezano baš za proračun.

Pojačalo je nešto tipa ovo. Opamp se napaja sa +/-15V a napon napajanja izlaznog stupnja se mijenja ovisno kakav se motor okači na izlaz, naravno uz promjenu vrijednosti ostalih elemenata. Takva dva pojačala su onda spojena u mostni spoj.
mosfet2103.gif

inverter faze zaštita.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Uto lip 25, 2024 9:31 pm

a jesi razmišlja o crowbar zaštiti , pet elemenata i prst u uho ;)
Zadnja izmjena: grunf; Sri lip 26, 2024 1:27 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
grunf

PostPostao/la pinco » Uto lip 25, 2024 11:11 pm

A dobri stari trafo, da se ne jebeš usuvo, i doće jeftinije :))
pinco

PostPostao/la grunf » Čet lip 27, 2024 9:16 pm

Khadgar2007 napisao:E tu leži caka. Motor može biti sinkroni od 12VAC pa do 230VAC, struja od 200mA pa do 10mA i zato me zanima baš izračun tog RC snubbera. U međuvremenu sam našao nešto članaka vezano baš za proračun.

Pojačalo je nešto tipa ovo. Opamp se napaja sa +/-15V a napon napajanja izlaznog stupnja se mijenja ovisno kakav se motor okači na izlaz, naravno uz promjenu vrijednosti ostalih elemenata. Takva dva pojačala su onda spojena u mostni spoj.
mosfet2103.gif

inverter faze zaštita.jpg

jesi li uopće testira pojačalo iz priloga na +/-180V ?

malo mi je to nategnuto
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet lip 28, 2024 8:38 pm

Nisam jer je to samo slika za primjer.Pojačalo koje tu ide je provjereno i funkcionira. Poanta je samo da je teret induktivan i da me zanima proračun RC snubbera, a da li ću ga spojiti na single end,push pull ili možda drito na 230VAC je manje bitno.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica