Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la norrinraddhr » Ned lip 30, 2024 3:25 pm

Radim popis što bi mi trebalo pa naletih na ovo ulje od Dynovoxa u Ematisu. Da ne košta toliko ne bih se dvoumio ali mi se čini da pretjeruju jer ga Dynavox sigurno ne proizvodi, pa ga prodaje po cijeni kao da je čisto zlato. Imam slično fino ulje za podmazivanje lakirerskih pištolja i pneumatika, ulje je bez silikona. Vrijedi li to ulje uzet pa zaboravit na cijenu, ili naći neki ekvivalent tipa finog ulja za šivanje ili sličnog, ili i dalje koristit ovo što imam?

Sutra idem u Zagreb pa bih naišao do Elmatisa po neke sitnice.

- DYNAVOX ulje za lagere 22ml - 15,53€
• Koristi se za podmazivanje ležaja "tanjura" kod gramafona i ležaja motora, te uklanja uljni film sa remenica.

4615_DYNAVOX-PHONO80_1_2.jpg

IMAG4668_1.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 30, 2024 6:34 pm

Ne znam kakvo je to ulje za podmazivanje pištolja za lakiranje ali ja ako treba fino i tekuće ulje za podmazivanje ležajeva koristim ono za šivaće mašine. Ako treba nešto gušće to je već druga stvar. Uglavnom treba čitati servisna upustva za gramofone i vidjeti točno kakvo ulje oni preporučuju za koji ležaj. Recimo kod onog duala 1019 točno kažu da za ležaj od tanjura treba gusto ulje/mast jer je ležaj sa donje strane otvoren i ovako ulje bi moglo iscuriti iz njega.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la norrinraddhr » Uto srp 02, 2024 10:50 am

Ovo ulje bi moralo biti vrlo slično onom za finu mehaniku ili za šivaće mašine. Vjerujem da se radi o mineralnom ulju bez dodataka aditiva, samo što je kod ovog dodatno izvučen silikon. Njime se podmazuju pokretni dijelovi na šprici i pneumatskih alata na zrak koji se brzo vrte, pa bi trebali biti prikladni za ležajeve i osovinu DC motora.

Najbolje bi bilo koristit ono koje proizvođač preporučuje ali RIZ ne navodi ništa, za Unitra gramofone ne znam da li ima štogod navedeno od njihove strane u servisnim uputama, a meni treba i neko s kojim mogu podmazati ležajeve i osovine DC motoriće raznih proizvođača.

Tražeći po internetu većina za DC motoriće koristi ovo ulje za finu mehaniku ili šivaće mašine pa ću ga nabavit prvom prilikom. Umjesto Dinavox ulja uzeo Teslanol kontakt sprej 400ml, njega sada imaju pa da iskoristim priliku, do sad su imali samo od 200ml, razlika u cijeni 4€, a njega uvijek trebam.

• Ulje za podmazivanje pištolja za lakiranje - 2,10€

DSC_0004.JPG

IMAG5592_2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
norrinraddhr

PostPostao/la norrinraddhr » Sri srp 03, 2024 9:45 am

zlatko napisao:
norrinraddhr napisao:
zlatko napisao:@zokonja 'Kakvi su vam dojmovi nakon promjene zvučnice (AT3600L vs MF-101)?'
R10 ručka nema nikakvih mogućnosti podešavanja tako da ako se želi staviti AT3600L treba modificirati nosač zvučnice jer je 'duža' oko 2 mm nego MF101, osim toga treba staviti odgovarajuću podlošku jer je 'niža' kako bi kut igle bio ispravan. MF101 se može zamijeniti sa AT95E bez preinaka, istina cijena je dupla nego AT3600L... zvučno u odnosu na MF101 obje su uglađenije

Zlatko,
da li imaš možda koju fotku u arhivi kako je bilo sve to složeno na R10 ručki sa AT-3600L zvučnicom ili neko pojašnjenje oko ugradnje, spominjane podloške i preinake? Htio bih staviti ovu AT3600L kad ju već imam, ipak je bolja od MF-101 ali pošto već imaš iskustva zamolio bih te za podjelu istog.

... nisam se odlučio na prilagodbu R10 jer za to treba ipak profi alat, 'tračnice' treba precizno izdrejati inače biti će ''više štete nego koristi'' :cry: ... položaj zvučnice/igle mora biti točan inače izobličenja rastu nekontrolirano, znači trebalo bi u neku specijaliziranu radionicu dati to napraviti da ne bude suza... ne kažem da mirna ruka i oštro oko to ne mogu ... AT zvučnice sam uspoređivao na Thorensu koji je isto ovo (UNITRA/RIZ) samo u njihovom pakiranju, naravno ručica je Thorensova ... a MF101 i AT95 na RIZ-u. ... debljinu podloške morate eksperimentalno utvrditi, za to vam mogu poslužiti plastični listići ... a kad utvrdite debljinu onda možete staviti metalne neće škoditi. :)

Drugi nosač zvučnice nabavljen, sjeo taman da ne eksperimentiran na ovom koji je gore, cijena solidna s obzirom da je rijetko dobavljiva ovako solo bez gramofona. Nakon podrobnog gledanja i odmjeravanja izgleda da je preinaka izvediva, trebam samo malo viška vremena i bacit se na posao, vjerojatno preko zime sada ga nemam. Budem si napravio kalup od mekog drveta da ju mogu stavit i nekako učvrstit da mi bude fiksna kod bušenja. Skalpel spreman, bušilica i turpijica, dremel mislim da neće bit potreban ali i on je tu ako zatreba. Bit će dosta ručnog rada da izvučem ta dva zareza, pa se nadam da ću sve proći u redu. Ako sve uspije ide na nju AT-3600L gore pa onda lagano podešavanje, isprobavanje i usporedba sa MF-101 zvučnicom.

01_IMAG4950_1.jpg

02_IMAG4955_1.jpg

03_IMAG4960_1.jpg

04_IMAG4966_1.jpg

05_IMAG4990_1.jpg

06_IMAG4994_1.jpg

07_IMAG4982_1.jpg

08_IMAG4976_1.jpg

09_IMAG4978_1.jpg

10_IMAG4716_1.jpg
norrinraddhr

PostPostao/la Edison » Sri srp 03, 2024 10:21 am

Omotas izduzeni dio olovnom trakom i tako stegnes u mali skrip (olovo je mekano i neceo ostetiti nosac, ali nece dozvoliti okretanje). Onda malom urarskom turpijicom isturpijas kanale...
Edison

PostPostao/la norrinraddhr » Čet srp 04, 2024 10:30 am

Vidjet ću još kako krenut ali svaki savjet je dobrodošao. Mislio sam prvo sa skalpelom odrezat ove dvije pregrade da napravim mjesta, pa onda dalje u kombinaciji sa skalpelom i možda bušilicom sa 1mm svrdlom izbušit desno i lijevo kanalice da mogu zavući turpijicu u utore i onda lagano vadit materijal. Volio bih da se i estetski fino odradi, da je što manje vidljiv ručni rad, a najvažnije od svega da ručica ne napukne ili slomi. Bit će tu dosta dugog rezbarenja po plastici da se posao napravi kako spada, no teorija je jedno, a praksa sasvim drugo.
norrinraddhr

PostPostao/la daluka » Čet srp 04, 2024 10:54 am

Koliko ti je razmak između centra izbušene rupe i pravokutnika. Nekako imam osjećaj da su ti neizbušeni pravokutnici upravo namjenjeni za pomicanje zvučnice i da netrebaš raditi ovalnu rupu nego samo izbušiti novu na mjestu pravokutnika ovisno u kom smjeru trebaš pomaknuti zvučnicu.
Plastika zna bit zeznuta za bušenje, općenito ljudi misle, to je samo plastika, lako ću to ja.
daluka

PostPostao/la norrinraddhr » Čet srp 04, 2024 5:45 pm

Površina gdje su rupe ima oblik kocke i veća je od od površine ostatka kao što si i sam naveo, oblika pravokutnika. Ovako na fotkama izgleda kao neka velika površina, u stvarnosti je to veličine da jedva stane svrdlo 1mm i da se izbuši rupa ali ne vidim svrhu bušenja samo rupe jer vijak tu ne bi stao, baš se mora izvadit sav materijal iz obje kanalice i onda posao ima smisla, tad se može klizno podešavati bilo koja zvučnica po potrebi.

Radio sam sa plastikom dosta, zato i navodim da s njom treba oprezno i dat si truda, razmislit kako i polako probat, ideje same dolaze kad se krene, ostalo je sreća koju moraš imat.
norrinraddhr

PostPostao/la Edison » Čet srp 04, 2024 9:50 pm

Rezbarski luk i pilice...

001.jpg
Edison

PostPostao/la daluka » Pet srp 05, 2024 8:30 am

norrinraddhr napisao: kako riješit dužinu od cca. 2mm jer AT3600L ide više prema naprijed,

norrinraddhr napisao:Površina gdje su rupe ima oblik kocke i veća je od od površine ostatka kao što si i sam naveo, oblika pravokutnika. ... i da se izbuši rupa ali ne vidim svrhu bušenja samo rupe jer vijak tu ne bi stao,

daluka napisao:Koliko ti je razmak između centra izbušene rupe i pravokutnika. Nekako imam osjećaj da su ti neizbušeni pravokutnici upravo namjenjeni za pomicanje zvučnice i da netrebaš raditi ovalnu rupu nego samo izbušiti novu na mjestu pravokutnika ovisno u kom smjeru trebaš pomaknuti zvučnicu.

Poanta pitanja je bila koliki je razmak, površina pravokutnika je nebitna, pa valjda bušiš rupu prema vidi?
daluka

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka