Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la grunf » Pet sij 24, 2025 9:21 pm

Khadgar2007 napisao:Ti radiš gradele,a ja danas isto "radim" "gradele", tj. roštilj. Jučer bilo toplo pa rekoh moglo bi i danas pa sam kupio par orada. Danas pala temperatura za skoro 10°C... Roštilj mi se grijao pola sata da dostigne radnu temperaturu. :lol:

jedno kulinarsko pitanje pošto nisi čovik sa mora , kakve ti se čine te orade sa obzirom da su iz uzgoja ? ove godiner su se pojavili divlje i to u velikim količinama ali to nije išlo za dućane nego privatne škrinje :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet sij 24, 2025 9:48 pm

Bilo je kod nas na ribarnici i divljih, barem je tako pisalo i cijena im je bila otprilike 30% veća od ovih iz uzgoja pa ih nisam kupovao,ali evo ako sljedeći puta naletim kupim jednu divlju jednu iz uzgoja pa mogu iz prve ruke reći razliku. E sada usporedba,teško da mogu usporediti jer kada dođem u Split jako rijetko pojedem oradu pa nemam sa čime usporediti. Ova naša ribarnica dobije par puta na tjedan frišku ribu i orade,brancini,srdele i takve stvari su baš svježe i meso im je čvrsto tako da se ne mogu žaliti niti na okus niti na kvalitetu. Šteta je što više ne naručuju nešto ove sitne ribe od kamena jer sam si od nje baš znao napraviti nekakav brudet da nije sve samo pečena riba.
Također su mi rekli da imaju i dagnje ali to nažalost naručuju samo na "veliko" ako ima zainteresiranih inače nemaju na lageru. Čuo sam da ima o ovih koji kupuju dagnje po šoping centrima ali prođe me jeza kada to čujem. Kada vidim te dagnje u interšparu i već sa par metara udaljenosti mogu vidjeti da se hrpa njih već otvorila tako da to zaobilazim u širokom luku i ne mogu vjerovati da to netko kupuje.

E sada pitanje za tebe, jel se orade i brancini mogu i na lešo? Mislim kako bi se reklo sve se može,ali jel se inače to radi?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pet sij 24, 2025 10:30 pm

Khadgar2007 napisao: Šteta je što više ne naručuju nešto ove sitne ribe od kamena jer sam si od nje baš znao napraviti nekakav brudet da nije sve samo pečena riba.

E sada pitanje za tebe, jel se orade i brancini mogu i na lešo? Mislim kako bi se reklo sve se može,ali jel se inače to radi?

nema više migavice (mriža koja se vuče po dnu) tako da nema ni više te sitne ribe za brudet , ali uzmeš trilju, arbuna, škrpinu za brudet

a oradu i duta(brancina) moš na lešo (riblja juha) i u pećnici

inače riba iz uzgoja je masnija zbog hrane jer se ona doslovce tovi a nažalost ta uzgajališta uništavaju autothoonu ribu i zagađuju tako da su ona jedno veliko zlo koja kod nas rastu bez ikakve kontrole i inspekcija, ne kažem da su sva loša ali ova sa dozvolama izdanim zadnjih desetak godina su čisti kriminal , zato sad možeš uvati lososa i pastrvu u velebitskom kanalu :lol:

nažalost ova država se spacijalizirala za uništavanje svega i svačega jer jedino su za to sposobni

https://forbes.n1info.hr/aktualno/atlantski-losos-i-kalifornijske-pastrve-pobjegle-iz-uzgajalista-pod-velebitom-tko-stoji-iza-svega/

https://www.morski.hr/drustvene-mreze-pune-ulovljenih-lososa-u-jadranu-pobjegli-iz-uzgajalista-tko-ce-odgovarati-za-to-pa-to-su-predatori-i-nisu-autohtona-vrsta/

https://www.24sata.hr/news/ribari-zabrinuti-sve-je-vise-ovih-lososa-u-jadranskom-moru-oni-su-predatori-i-ugrozavaju-ribe-1028883
Zadnja izmjena: grunf; Pet sij 24, 2025 10:53 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet sij 24, 2025 10:36 pm

I te tri koje si nabrojao su egzotika u većini slučajeva osim ako nije badnjak i uskrs. Što se tiče pećnice baš mi se ne sviđa taj način pečenja ribe. Moguće zato jer nemam ventilator,ali riba uvijek ispadne kao da se parila a ne pekla, čak i kada ju stavim i u pećnicu zagrijanu na nekih 250°C. E sada riba u soli je druga stvar i nju obožavam.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pet sij 24, 2025 10:41 pm

jučer san negdi pročita da šveđani proizvedu tri ili šest svinja po glavi stanovnika a mi pola svinje i onda se čudimo inflaciji , čitav turizam opstaje na uvoznoj hrani i onda smo skupi , država koja ne prozvodi nije država nego distribucijski centar di se bogate samo oni koji , a zna se koji ;)
grunf

PostPostao/la grunf » Pet sij 24, 2025 10:47 pm

stigli su i do Rogoznice , užas :o

https://www.morski.hr/ribar-u-lokvi-rogoznici-izvukao-lososa-od-2-2-kilograma-odmah-sam-ga-poslao-institutu-za-oceanografiju-i-ribarstvo/

i onda se moj khan nemoj čuditi šta nema ribe na peškariji , šta krivolov već tri desetljeća ,nebriga o moru , zagađivanje, nepostojanje zakona , inspektora i sve se to odrazi na riblji fond , hobotnicu su ronioci uništili modrom galicom i koga je uvatilo , nikog , u sri bila dana u šibenskom docu ronioc sa bocama lovi ribu i nikome ništa , najveće krivolovce u mom kraju je prijavljivalo bezboj puta i nikome ništa , zato je lik napravia četri kuće i još kad je zabranilo migavicu dobija je odštetu od EU a zaslužuje doživotni zatvor , mislim da mogu ovako do sutra ujutro pisati :(

odma me tuga uvati oko srca a ne mogu ništa napraviti niti iko od nas :(
Zadnja izmjena: grunf; Pet sij 24, 2025 11:03 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
grunf

PostPostao/la Edison » Pet sij 24, 2025 10:59 pm

Nije lososa trebalo slati na Institut za oceanografiju i ribarstvo. Trebao ga je poslat u Sabor RH. Na ruke Predsjednika Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu (od 24.05.2024.), koji je inace zavrsio Strukovnu školu "Edvard Kardelj" u Vukovaru (SSS - obućarski tehničar).
Edison

PostPostao/la micro » Pet sij 24, 2025 11:32 pm

Edison napisao:

Nije lososa trebalo slati na Institut za oceanografiju i ribarstvo. Trebao ga je poslat u Sabor RH. Na ruke Predsjednika Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu (od 24.05.2024.), koji je inace zavrsio Strukovnu školu "Edvard Kardelj" u Vukovaru (SSS - obućarski tehničar).

Nije u Vukovaru , u Borovu je bila obucarska , koji su pali u Vukovaru isli u Borovo , tamo je postojala vjerojatnoca samo da padne sa stolice.
micro

PostPostao/la Edison » Pet sij 24, 2025 11:54 pm

Znaci, i biografiju malo "ukrasio"... :roll:
Edison

PostPostao/la davorin » Sub sij 25, 2025 8:10 am

Nekada smo imali u mnoge ministre, sabornike i direktore državnih (javnih) poduzeća one koji od škole završili samo partijske ili životne škole pa nam nisu valjali, a danas smo ipak napredovali: domet je strukovna škola! :lol:
Imamo mi doduše često i fakultetki školovanih ljudi u vladi i javnim poduzećima, ali nekako im je kratak rok: svakih ~2 mjeseca neki završi na doškolovavanju Remetincu! :lol:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica