Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la davorin » Ned vel 02, 2025 9:35 pm

Najčešća greška je u mjerenjima, odnosno izobličeni signali ne čine pravilne sinusoide pa je i snaga veća.
Maksimalna korisna snaga pojačala u klasi A (teorija to kaže, a matematički dokazi to i potvrđuju) jeste stvarno 25% od potrošene, ali je u praksi uvijek manja jer niti jedno pojačalo nije napravljeno sa idealnim, savršenim elementima koji nemaju vlastite gubitke uzrokovane mikro odstupanjima od idealnih vrijednosti u realnim radnim promjenjivim uvjetima.
Druga se greška javlja pri mjerenjima snage gdje do kalkulacije dolazi automatskim putem pomoću nekog programa (današnji "True RMS" voltmetri i vatmetri). Taj program ima softver koji ne mora biti idealan (uglavnom ne radi precizni integralni račun ispod krivulje signala!), uzorak signala mora biti konvertiran u digitalni oblik (tu je dakle ADC sa svojim softverom i "stepenicama" koje aproksimira kao da su krivulje), a moram i napomenuti da nitko nije imun na čuvenu Zuzijevu izjavu:
"Postoje dobra pojačala, postoje loša pojačala i postoje moja pojačala!". :lol:
davorin

PostPostao/la grunf » Ned vel 02, 2025 10:13 pm

Edison napisao:
Ma nije po mome, nego po matematici i fizici, nisam ja to izmislio, pise u knjigama.

- Hiraga Le Monstre: 8/24 = 33,3% iskoristivosti
- Hiraga 20W A-class: 20/40 = 50% iskoristivosti ?!?
- Pass Aleph 3: 25/100 = 25% iskoristivosti
- Pass Zen : 10/68W = 14,7% iskoristivosti
- grunf A-class: 14/40 = 35% iskoristivosti

Passova mjerenja prolaze, a ova druga ne.

Nije mi do natezanja, svadjanja, istjerivanja pravde... zanima me zasto je to tako? Gdje je greska? :think:

nema greške , iskoristivost kod A klase ide od 12,5% do 50% i nigdi u novim knjigama ne piše da je to fiksnih 25% niti je to upisano u kamenu , Hiragin Le Monstre može imati iskoritivost i do 50 % ali Passov ZEN ne može više od 25% , kvaka je u načinu rada pojačala koji određuje iskoristivost ,JLH69 nije ni na nebu ni na zemlji ako niste znali pa i njemu ako ga okarteriziramo kao push-pull iskoristivost može biti do 50% , ako ga krstimo kao single-ended onda je to 25% a do sad još nitko nije načisto to utvrdio :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Edison » Ned vel 02, 2025 11:26 pm

Davorin je odlicno objasnio! :D
Malo neprecizna mjerenja, malo "moje pojacalo" (copyright: zuzi)... i lagano se predje teorijska granica od 25%.

Grunfe, mislim da je onih 25% za A-klasu kod biasiranja otporom "zapisano u kamenu". Dao bi se izvesti matematicki dokaz. Ali meni se to sad ne da raditi. Ja znam da je tako, i davorin zna, i jos njih dosta, a tebe mozda necu uvjeriti, mada mislim da i ti znas... ;) To je kao da idem dokazivati da je Zemlja okrugla. Treba puno vremena i truda... i u konacnici se ne isplati.

A kod biasiranja induktivitetom (prigusnica ili trafo) moze ici efikasnost do 50% bas zbog tog induktiviteta. On se ponasa kao harmonika, moze se "rastegnuti" i primiti dvostruku kolicinu. Normalno, kao i harmonika mora se kasnije "stisnuti". Otud tih 50%. Malo je seljacki objasnjeno, ali razumjet ce se...

BTW, napravio sam svojedobno i jednostavno pojacalo u A-klasi koje je biasirano s prigusnicom.
viewtopic.php?f=7&t=3548&hilit=MOFO

MoFo iliti Mosfet Follower. Napajanje je 24V, a struja kroz prigusnicu i mosfet je 2,5A. Znaci trosim 60W, a na izlazu dobijem 14W. 14/60 = 23,3% iskoristivosti. Kod ovakvog pojacala bi to moglo ici do 50%, ali nije jer bi trebalo povecati struju na oko 5A. Prigusnica bi bila barem 4x veca, a ni tranzistor ni vec postojeci veliki hladnjak ne bi izdrzali disipaciju. Mogao sam ici i na povecanje napona napajanja, ali opet je problem s postojecim tranzistorom i hladnjakom. Prema originalnoj shemi to pojacalo daje 9-10W. Moje je malo jaca verzija i daje 14W.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la grunf » Ned vel 02, 2025 11:59 pm

vidin da nema smisla i treba san prije odustati, mislin da ima još vrimena za pročitati koju knjigu pa najprije u ruke Audio Power Amplifier Design Handbook 3 ili novije izdanje od Douglas Self

isto tako Douglas Self kao i Ben Duncan za tvoje biasiranje otporom navode 12,5% umjesto 25% za koje smatraju da su greška koja se već dugo vuče po literaturi ,s tim da je u praksi to teško postići ,velika većina komercijalnih pojačala u A klasi ima iskoristivost do 50% i ima puno načina kako to postići , zamisli koliki bi tek bio Krell KSA-50 da ima iskorisivost 25% i ko bi ga onda kupia a ovako ga rade i diyeri ;)

a šta se tiče pojačala u A klasi namjerno san nabroja neke od onih koje sam napravio i vrlo dobro znam kako rade i zbog čega imaju iskoristivost koju imaju

još jedna stvar koju spominješ je biasiranje otporom a ni jedno od pojačala koje ovdje spominjemo nema takav bias(imaju ga neka Passova diy pojačala ali to su radijatori a ne pojačala ) , već imaju CCS ili su push-pull šta im automatski povećava učinkovitost i u tome leži razlika , zato ZEN ima 14.7% a Le Monstre 33% , ovdi pretostavljam da misliš na način rada pojačala, a to može biti sa otprnikom ili CCS-om ako je single ended ili razne varijacije push-pulla

vidim da ti je bilo teško pročitati i članak o jlh69 i njegovom načinu rada koji sam stavio u prilog pa evo i link https://sound-au.com/tcaas/jlhoutput.pdf

ostavljam te u tvom uvjerenju od 25% , baš se slučajno poklapa i sa našim PDV-om :D
grunf

PostPostao/la Edison » Pon vel 03, 2025 12:53 am

Necu vise nastavljati ovu raspravu, primjecujem da te pomalo ljuti, a nije mi to bio cilj, niti rasprava vise ima svrhe.
Mogu ti odgovoriti na vecinu ovog iz gornjeg tvog posta, ali cemu? Mozemo popricati kad/ako se opet sretnemo...
Slazem se s tobom da bih trebao vise citati i proucavati po knjigama. To je i tebi, i svima na ovom forumu, preporucljivo... pa koliko tko stigne. :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Pon vel 03, 2025 7:20 am

Koga briga jel 24 ili 26% ili 12% ili 50%?

Mene prvog nije. Svatko treba pronaći ono svoje što voli i "udarati" po tome. ;)
tom_hifi

PostPostao/la Bepone » Pon vel 03, 2025 11:34 am

a sta kaze walt jung?
Bepone

PostPostao/la davorin » Sri vel 19, 2025 10:02 pm

Evo još jedna varijanta pojačala JLH-1969.
Ovaj puta stereo pločica sa TTC5200 (Toshiba) izlaznim tranzistorima u TO247 kućištu.
Nisam ga još isprobao.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la grunf » Sri vel 19, 2025 11:27 pm

Davorine zamini taj TIP41C na vrime , nešto sa manjim Cob i većim hfe , i TO218 je OK , neće poginiti
Taj tranzistor je najbitniji u JLH69 pojačalu ,ima utjecaj da pojačalo bude neslušljivo ili na drugu stranu odlično i zarazno zvukom , ja san tu proba čak i BC337 koji je zbilja odličan na toj poziciji dok mu dozvoljava disipacija , philipsvov bd139-16 isto tako ali japanci tu briljiraju , kao stvoreni ,toshibe ili sanyo , nec ,a ža mi je šta nisan proba ZTX851 , i on mi se čini dobrim izborom , ima vrimena možda osvane i JLH SMD verzija :D
grunf

PostPostao/la grunf » Sri vel 19, 2025 11:30 pm

na slici je samo dio tranzistora koje san testira na toj poziciji , bar dok san vodia evidenciju :D

pobjenik je bia NEC 2SC1941K
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica