Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Fantocci » Uto tra 08, 2025 8:49 am

bolje izgleda :)
Svidjaju mi se Dynaudio monitori, to su BM15 pasivci?
A koji su oni iznad njih?
Fantocci

PostPostao/la DrFireBottle » Uto tra 08, 2025 11:14 pm

Fantocci napisao:bolje izgleda :)
Svidjaju mi se Dynaudio monitori, to su BM15 pasivci?
A koji su oni iznad njih?

Da, dobro oko, Dynaudio BM15 studijski monitori, obožavam ih.

Gore je Hi-Fi Holland iz 1972 8"bass i neki masivno teški visokotonci u njima, imam i jedne manje sa identičnim driverima iz 1976, uglavnom to je Philips TA-nešto model, rebrand ko-fol 70s hifi wannabe uz Wharfedale i slicne takve.

Svatko tko voli perverzije će reći da je ovo teški trash, ali imaju takav prekrasan mekan i gotovo širokopojasan zvuk da izraubane Wishbone Ash i Deep Purple vinilke bolje zvuče na tom nego na biločem drugom koliko ukusno farbaju zvuk s low-middle frekvencijama, i predivno ih je odvinut skoro do kraja da pumpaju u manjoj sobi.

Upareno sa Sony TA-F30 ampom kojeg sam refreshao nedugo.

Izuzev toga skupio sam toliko krame a i dobrih stvari da sam jedno 30 kvadrata kompletno pored garaže zafilao svim od Quada, Wharfedalea, Audiolaba a i ostalog studijskog/profi, dosta toga ću i poklanjat ili davat za badava gablec cifre jer je za slagat i iskoristit, odbijam bacit iako stari doma sili s tim jer sam mu se popeo na ***** koliko sam gluposti dovukao od autodijelova na dalje da se neda disat, za to ću otvorit zasebnu temu vjerojatno uskoro, pa nek nosi netko šta ga je volja, pogotovo prazne zvučničke kutije od npr Vardusa, diamond centra itd.

jazbina.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Uto tra 08, 2025 11:26 pm

polica.jpg

Ima još puno posla i muzikalija dodat tu, Revoxa, 2 kazića, neki dobar CD, i polako obložit sobu da upija basove
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto tra 08, 2025 11:57 pm

I dodati nekakvog Quada,možda 405, da nad njime svijetli taj natpis. :D
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la DrFireBottle » Čet tra 17, 2025 2:41 am

Ey svima ponovno.
Volio bih si napravit stereo lampaša da vrti doma drivere od 25-100 watta, dakle ništa pre fancy, nikakvi mosfeti, regulacije napona i ostalo, već teška "analogija".
Sa gitarskim ampovima imam već "dosta" iskustva i od DIY pa do svakodnevnog kopanja i popravljanja istog zadnjih 6 godina, ali o "HiFI" ampovima nemam blage veze.

Kako ne bih otvarao novu temu i zapunjavao forum, neka netko preporuči neki jednostavni, možda čak i 2x single ended build. Od lampa imam EL84, EL34, ECC81, 82, 83, zapravo svega i svačega.
Volio bih da imaju mrvicu ipak "mesa" da pumpaju baseve, da farbaju zvuk (dakle neki slatki LoFi).

Preporučite neku već otvorenu temu na forumu od čeg da krenem i kako da se igram.
Od trafoa izlazne ni nemam baš, ali jedan ili dva mrežna iz gitarskih ampova koji bi mogli igrati imam!

Ako idem na push pull, imam dva nova trafa za el84 PP (može i 6V6 po speckama navodno isto), kupio unazad par godina u elmatisu :)

EDIT* imam i dvije nove novcate 300B i dvije 2A3 od JJ neko vrijeme i možda bi i to iskoristio, ali je to velika egzotika za mene...
DrFireBottle

PostPostao/la davorin » Čet tra 17, 2025 6:47 am

Za iole ozbiljniji bas ti par EL84 ne može dati dovoljno snage, ukoliko nemaš nekakve visoko-efikasne zvučne kutije sa više od ~100dB/1W/1m.
Možda po 2 para EL84 za svaki kanal, ili po par EL34, ali onda ti već kupljeni izlazni trafoi iz Elmatisa nisu dovoljno veliki (jaki).
Po 2 para EL84 ti mogu dati do ~30W po kanalu, a malo više bi dobio sa parom EL34 po kanalu. Ukoliko bi preferirao triodni zvuk, onda je i to slabo jer par EL34 u triodnom spoju može dati ~15-20W po kanalu, slično kao i parovi EL84 u pentodnom spoju. EL84 u triodnom spoju daju jednostavno premalo snage za zvučnike prosječnih osjetljivosti, čak i kada bi ih stavio 6 komada po kanalu.
UL-spoj bi bio prihvatljiv kompromis između triodnog i pentodnog spoja što se tiče izobličenja, harmonijske strukture signala i intermodulacija, a korisna snaga bi bila negdje na pola puta između triodnog i pentodnog spoja, barem sa navedenim elektronkama.
Cijelo vrijeme govorim o klasičnim protufaznim spojevima u klasi AB1, dakle bez struje prve rešetke.
Korištenjem nekih drugih elektronki bi bilo lakše i jednostavnije postići ciljanu-potrebnu izlaznu snagu, a i neki malo drugačiji spojevi izlaznih stupnjeva te klasa AB2 (sa strujom na G1) su relativno komplicirani (barem u odnosu na standardne protufazne izlazne stupnjeve u klasi AB1) pa možda i nisu primjereni za tvoje do sada stečeno iskustvo.
Najveća bi šteta bila započeti skup i kompliciran projekt i ne završiti ga, odnosno biti razočaran lošim rezultatima.
davorin

PostPostao/la DrFireBottle » Čet tra 17, 2025 6:32 pm

davorin napisao:Najveća bi šteta bila započeti skup i kompliciran projekt i ne završiti ga, odnosno biti razočaran lošim rezultatima.

Iskustvo je u tome super faktor, ali da, bilo bi žalosno ubiti sredstva i vrijeme a da to zuji, bruji, ne može pogurat ni manje monitore itd.

Hvala davorine za lepi odgovor :violin:
DrFireBottle

PostPostao/la Bepone » Čet tra 17, 2025 8:55 pm

Izmedju 15 i 30w nema skoro nikakve slusne razlike pa 2 el84 ili oko 14w mogu pogoniti sve zvucnike za kucna slusanja pa samo napred..
Bepone

PostPostao/la davorin » Pet tra 18, 2025 10:47 pm

Bepone napisao:Izmedju 15 i 30w nema skoro nikakve slusne razlike pa 2 el84 ili oko 14w mogu pogoniti sve zvucnike za kucna slusanja pa samo napred..

Tvrdnja zapravo nije u praksi potpuno točna (barem kada se tiče slušanja glazbe u HI-FI okvirima), ali to je jako kompleksna tema koja uključuje izuzetno puno parametara koji ovdje nisu poznati, a rasprava bi se mogla otegnuti u nedogled bez izgleda da se donesu konkretni zaključci.
Jedino je izgledno da bi nakon toga DrFireBottle mogao biti u većoj nedoumici što napraviti! :lol:
davorin

PostPostao/la DrFireBottle » Pet tra 18, 2025 11:09 pm

Da skratim, pala je odluka PP EL84 x2, možda ih i kao monoblokove napravim :)
DrFireBottle

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica