Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ruj 04, 2025 5:30 pm

Stolni PC star 17 godina? Ja sam još dobar sa svojim koji ima 10 godina. :lol:

Ja sam u labosu kupio(možda si zapamtio) miniitx ploču sa integriranim CPU i 16Gb rama za nekih 150€ što je ja mislim itekako povoljno. Ja mislim da će biti dovoljno za pokretanje raznoraznog softvera vezanih za mjerenje i sl.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet ruj 04, 2025 8:42 pm

Khadgar2007 napisao:Stolni PC star 17 godina? Ja sam još dobar sa svojim koji ima 10 godina. :lol:

Ja sam u labosu kupio(možda si zapamtio) miniitx ploču sa integriranim CPU i 16Gb rama za nekih 150€ što je ja mislim itekako povoljno. Ja mislim da će biti dovoljno za pokretanje raznoraznog softvera vezanih za mjerenje i sl.

ae, star 17 godina ,onda san raddia u IT i sam san složia igraču konfiguraciju od tada najboljih djelova , taman prije izalska i5 od intela , jednino šta se minjalo je grafička i HDD , sve ostalo je isto od provog dana
on još radi ali je nekako spor i ne mogu skužiti zašto , svi naponi napajanja su u redu , win7 ne bacaju nikakvu grešku ali sve traje na njemu , LTspice žvače u minutama , pretpostavljan da je problem sa matičnom ili cpu - dvojezgrenim intelom , nekakvi elektronički kuršlus sto posto jer se to grijalo i te kako sa 500W napajanjem i mrcinom od grafičke :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ruj 04, 2025 8:49 pm

E upravo takve probleme sam ja imao na kompu(još je imao DDR2 memoriju) u labosu. Prvo mi se komp restartao iz čista mira pa sam mu promijenio napajanje. Onda je prije nekih pola godine počeo izbacivati BSOD na win10,što je veoma znakovito jer onda 110% znaš da si u gadnim problemima. Tako da sam kupio novi.
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Čet ruj 04, 2025 10:49 pm

grunf napisao:ae, star 17 godina ,onda san raddia u IT i sam san složia igraču konfiguraciju od tada najboljih djelova , taman prije izalska i5 od intela , jednino šta se minjalo je grafička i HDD , sve ostalo je isto od provog dana
on još radi ali je nekako spor i ne mogu skužiti zašto , svi naponi napajanja su u redu , win7 ne bacaju nikakvu grešku ali sve traje na njemu , LTspice žvače u minutama , pretpostavljan da je problem sa matičnom ili cpu - dvojezgrenim intelom

Grunfe, stavi mu operativni sistem i programe kakvi su se korisili prije 17 godina i opet ce ti raditi brzo i fino... ;)

Kompjuter se mora mijenjati nakon 4 - 5 godina, iako jos radi, novi verzije programa nece raditi na starim verzijama operativnog sistema i na starom hardveru. Rade, ali sporo, ruse se, izbacuju cudne greske... A ima dosta razloga zasto je tome tako...
Edison

PostPostao/la grunf » Čet ruj 04, 2025 11:43 pm

Edison napisao:
grunf napisao:ae, star 17 godina ,onda san raddia u IT i sam san složia igraču konfiguraciju od tada najboljih djelova , taman prije izalska i5 od intela , jednino šta se minjalo je grafička i HDD , sve ostalo je isto od provog dana
on još radi ali je nekako spor i ne mogu skužiti zašto , svi naponi napajanja su u redu , win7 ne bacaju nikakvu grešku ali sve traje na njemu , LTspice žvače u minutama , pretpostavljan da je problem sa matičnom ili cpu - dvojezgrenim intelom

Grunfe, stavi mu operativni sistem i programe kakvi su se korisili prije 17 godina i opet ce ti raditi brzo i fino... ;)

Kompjuter se mora mijenjati nakon 4 - 5 godina, iako jos radi, novi verzije programa nece raditi na starim verzijama operativnog sistema i na starom hardveru. Rade, ali sporo, ruse se, izbacuju cudne greske... A ima dosta razloga zasto je tome tako...

ne bi se baš složia s tobon ,radia san u prodaji i servisu IT opreme skoro 7 godina i vrlo dobro znan da dobar komp može raditi godinama a onaj ko ne zna minjati će ga ko čarape jer misli da je zastaria a to i je cilj IT industrije
ovi je bia dobar do nekidan ,ne pitaj kolika mu je bila cijena kad je kupljen a elemente san dobia po nižoj cijeni ko zaposlenik, samo matična je onda koštala u dućanu oko 3000kn i bila je najjači gigabajtov model ,napajanje 500kn koje je i dan danas ispravno ...., radia je sa orginalnim win7 bez problema godinama i nije se srušia niti jedanput od ugradnje zadnjeg HDD od prije 5 godina niti je izbaciva čudne greške samo je odjednom posta spor a razlog nije otkria ni jedan IT alat za to namjenjen tako da je vjerovatno problem elektroničke prirode ka šta san prije napisa
a ako imaš orginal win onda si miran , imaš update ,podršku a ako imaš prženac onda imaš probleme koje ti opisuješ , meni su win7 dan prije nego šta sam umirovio stari komp imali update bez obzira šta je win ukinia podršku za 7 i sad san opet uzea komp i orginal win11 i miran san ;)

meni je najbitnije da je HDD iz starog u novome i da su mi svi podaci sa njega i dalje dostupni i sačuvani , pa čak i firefox sa koim je sad otvorena ova stranica di pišem je dignut sa tog HDD-a , i LTspice i još dosta programa dižem s tog HDD-a bez problema
Zadnja izmjena: grunf; Čet ruj 04, 2025 11:59 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
grunf

PostPostao/la grunf » Čet ruj 04, 2025 11:55 pm

inače novi LTspice je dizaster , izbacuje toliko glupih erora da te dovede do ludila , posebno u bibliotekama komponenti , ako ima dupli model, pa neki parametar i to stalno ponavlja s svakim klikom na RUN ,izludi čovika , zato i koristin staru verziju koja nije imala te bugove koje će valjda riješiti
i moram priznati da je nova baza podataka dosta manja tako da triba čuvati stare baze ko oči u glavi ili ih opet skidati sa neta
grunf

PostPostao/la Fantocci » Čet ruj 04, 2025 11:58 pm

Može se i starome PC neko vrijeme produžavati život.
Ja sam prošle godine uzeo rabljeni Dell T3500 koji je izašao 2009, za nekih 100€. Privukao me je procesor Xeon X5660 koji još uvijek može dosta, iako je star 16 godina. Dodao sam mu 40GB RAMa DDR3 (jeftino iz Aliexpressa) i rabljenu GTX1080Ti sa 11GB VRAM (našao za 120€ na njuškalu) i baš danas još i NVMe disk od 1TB, preko PCI-e adaptera pošto sama matična ne podupire NVMe. Ovaj je 7 puta brži od SSD (a bio bi još brži da imam noviju matičnu, jer moja ima samo 2x brzinu PCI-e).
Ovdje je test brzina (diskovi C, E i F su SSD a D je NVMe):
Test diskov.jpg

I tako sam za nekih 350€ dobio PC, koji mi preko 4 monitora tjera DCS simulator aviona. Tri su glavna monitora za pogled iz kabine + jedan manji na kojemu je radar ili MFCD (multi-function color display).
Ukupna rezolucija preko sva četiri monitora iznosi 7126 x 1200 a to nije baš lagani zalogaj za odradit. Grafička je obično na 100% (i samim time najslabija karika) a procesor i RAM imaju još dosta rezerve, obično su na 50% opterećenja.
Tako to izgleda:
Northrop F5-A.jpg

Suhoi - 25T.jpg

P.S. Dole desno ispod stola je i JAMO SUB250 koji se pobrine, da explozije uzdrmaju okolinu, kako i treba da bude :)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Fantocci; Pet ruj 05, 2025 12:05 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ruj 05, 2025 12:03 am

Upravo tako Grunfe. Ja sam svoj komp kupio 2015te, bio neki i3, ddr3,ništa posebno, onako srednji donji segment. Vrtio je sve programe koje koristim bez nekakvih problema, jedino onih par igara što igram bile su problem iako sam kupio novu grafičku za vrijeme korone. Onda sam prije dvije godine dobio na poklon of prijatelja iz njemačke njegov stari komp(kupio ga isto 2015), ali on je kupio top model, i7,dd4 16Gb, jedino je zamijenio grafičku sa nekom novim top modelom pred kraj korone. Što reći, manje više svi programi,youtube i sl. ne vidim nikakvu razliku između i3 i i7, osim naravno u igrama gdje mogu igrati na najjačim grafičkim postavkama. Što bi se reklo programi koje ja koristim uopće ne opterećuju komp.

Ono što ubije kompjuter su po meni smeće koje se taloži u sistemskim fajlovima windoza i programa.Kada sam dobio taj stari-novi komp kupio sam M2 SSD i dignuo friške windowse. Znači od trena kada sam stisnuo power gumb do login ekrana je doslovce prošlo par sekundi, sada je to već 10tak sekundi nakon što su prošle dvije godine od instalacije windoza.

Što se tiče original i pržence windoza, ja već odavno ne koristim pržence. Do ove promjene kompa sam koristio one jeftine windoze koji se vežu za hardver, tako da kada sam promijenio komp nisam ih više mogao koristiti i sada imam watermark "activate windows" u kutu ekrana, meni ne smeta, a lijen sam da kupim nove windoze.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pet ruj 05, 2025 12:04 am

Fantocci napisao:Može se i starome PC neko vrijeme produžavati život.
Ja sam prošle godine uzeo rabljeni Dell T3500 koji je izašao 2009, za nekih 100€. Privukao me je procesor Xeon X5660 koji još uvijek može dosta, iako je star 16 godina. Dodao sam mu 40GB RAMa DDR3 (jeftino iz Aliexpressa) i rabljenu GTX1080Ti sa 11GB VRAM (našao za 120€ na njuškalu) i baš danas još i NVMe disk od 1TB, preko PCIe-e adaptera pošto sama matična ne podupire NVMe. Ovaj je 7 puta brži od SSD (a bio bi još brži da imam noviju matičnu, jer moja ima samo 2x brzinu PCI-e).
Ovdje je test brzina (diskovi C, E i F su SSD a D je NVMe):
Test diskov.jpg

I tako sam za nekih 350€ dobio PC, koji mi preko 4 monitora tjera DCS simulator aviona. Tri su glavna monitora za pogled iz kabine + jedan manji na kojemu je radar ili MFCD (multi-function color display).
Ukupna rezolucija preko sva četiri monitora iznosi 7126 x 1200 a to nije baš lagani zalogaj za odradit. Grafička je obično na 100% (i samim time najslabija karika) a procesor i RAM imaju još dosta rezerve, obično su na 50% opterećenja.
Tako to izgleda:
Northrop F5-A.jpg

Suhoi - 25T.jpg

P.S. Dole desno ispod stola je i JAMO SUB250 koji se pobrine, da explozije uzdrmaju okolinu, kako i treba da bude :)

o tome ja pričam , svaka čast :clap:

ja više neman volje igrati se sa IT-om , neman više vrimena pa mi je lakše kupiti ali ovaj stari je odradia 17 godina bez ikakvih velikih problema osim stradavanja HDD-a i grafičke šta je normalno
grunf

PostPostao/la grunf » Pet ruj 05, 2025 12:12 am

Khadgar2007 napisao:Upravo tako Grunfe. Ja sam svoj komp kupio 2015te

moj je bia 2008 , zadnji dani Vemila i dobili smo priliku po niskim cijenama kupiti zamjenske komponete tj one bez kutije i dodatne opreme koje su se koristile u servisu , tako da sam onda kupia možda za 1000kn stroj u vridnosti preko 10000kn i bratu složia isto tako jedan za 500kn koji mu je radia do prije par godina :D
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica