Mjerni most

Mjerni most

PostPostao/la davorin » Sub ruj 21, 2013 9:29 am

Dobio sam mjerni most (danska proizvodnja, negdje '50-ih) za mjerenje frekvencije i izobličenja u rasponu od 20HZ-20kHz, dakle audio područje.
U odličnom je stanju, vrhunske tehničke izvedbe i nevjerojatno točan. Nedostaje drveni poklopac (potreban za transportiranje) i pribor (kablovi s utikačima). Unutrašnjost mu je savršeno očuvana, a vanjski dio drveni dio bi trebalo dobro očistiti i ponovo lakirati.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Re: Mjerni most

PostPostao/la tom_hifi » Sub ruj 21, 2013 12:17 pm

Zaista iznutra izgleda kao novi. Skoro pa i izvana. Hoće li biti kakve demonstracije ovdje na forumu što može? :)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Sub ruj 21, 2013 3:00 pm

Uređaj definitivno pripada prošlosti i muzeju, iako se s njime može vrlo lijepo izmjeriti frekvencija i distorzija u navedenom području. Kad uhvatim slobodnog vremena ću vanjsku kutiju urediti, barem da izgleda kao unutrašnjost, pa da bude spreman za izlaganje.
Imam drugi uređaj za mjerenje izobličenja kojem je također mjesto u muzeju, a mlađi je od ovoga barem 20 godina! :lol:
davorin

PostPostao/la tubeman » Sub ruj 21, 2013 3:43 pm

Pa sada, u muzej spada po starosti, ali se bojim da mnogi današnji uređaji "lošije mjere" izobličenja od ovog tvog.
U principu su uređaji u "mosnom" spoju vrlo precizni, i to bez velikih kerefeka.
Danas više nema ovakvih preciznih hrga od potenciometara :)
Potrebno je samo znati način mjerenja i stvar je vrlo upotrebljiva i precizna.
Ja imam dosta takvih uređaja i recimo, ovaj dolje (SENNHEISER KB55) je puno zgodniji i točniji od mnoštva digitalnih điđa, s time da može mjeriti izobličenja na 6 značajnih frekvencija.
Svojedobno sam pisao u Sennheiser i pokušao dobiti šemu, ali nitko se toga nije više sjećao :) :)
Pronašli su u arhivi da se to proizvodilo, ali nije više bilo nikakvih materijala.
Kasnije sam dobio šemu koju je netko najvjerojatnije "skinuo" s živog uređaja.
Slika

Uređaj je originalan, jedino što sam umjesto originalnog, vrlo maštovitog izlaznog štekera na komadu koaksa stavio BNC.
Ulazni šteker sa sondom imam originalni.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Vrati se na: Zanimljivi uređaji iz davnina