Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la audio kutak » Pet lis 18, 2013 8:11 pm

pamook napisao:to sve zbog djece :D

al da je gromada, jest, iznenadih se :shock:

ipak je to odvojni trafo.... samo ti to montiraj.....

ja bi na tvom mjestu uzeo par kanalica, pribio ih na zid i digo kabele sa poda (odigo od poda) i pokrio da se ne vide...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la audio kutak » Ned lis 20, 2013 10:20 pm

jedno brzinsko pitanje: dali su tube 6N3 i 6N3P iste ili su 2 različite ??
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la midruzin » Pon lis 21, 2013 5:49 am

Iste su, samo se razlikuju po zvuku. Testirao sam 5 verzija koje imam. 6N3 je kineska verzija, oštrija u visokim i srednjim tonovima, tvrđi bas. 6N3P, 6N3P-E i 6N3P-EV su ruske verzije koje se međusobno razlikuju u boji tona,imaju topliji karakter zvuka, mekše su u srednjim i visokim i sa nešto mekšim, dubljim i izraženijim basom. Testirao sam i američku skuplju mini verziju 6N3, a to je JAN-SYLVANIA 5670. To je dobro izbalansirana cijev, otvorenog karaktera zvuka, svjetliji, lepršavi,vrlo detaljni visoki i srednji tonovi, nešto potisnutiji basovi u odnosu na ostale izvedbe, ali ima ih dovoljno. Meni osobno po mojem ukusu (subjektivan dojam) najljepšu zvučnu sliku imala je obična, najjeftinija ruska 6N3P. Napominjem da ih nisam testirao u njihovim optimalnim radnim točkama, nego na 80-100V anodnog napona i 3-4 mA struje u SE ampu sa PL504. PL504 je prilično neutralna u zvuku, tako da se lijepo čuju razlike među pobudnim cijevima. Sada radim mali SE 6N3P - 6P1P u SRPP spoju sa trafoima iz starih radija, pa ću vidjeti kako zvuči u optimalnijim radnim uvjetima i u tom spoju.
midruzin

PostPostao/la audio kutak » Pon lis 21, 2013 11:54 am

hvala na odgovoru, midruzine!

zaboravih, navesti, treba mi za nekoga da mu stavim cijevni buffer u uređaj na izlazu i želi kineski kit sa 6N3 cijevi a ja
bih tu cijev zamijenio sa nekom boljom...

vidim da ima dosta zamjena; 6N3P / 6N3P-E / 6N3P-DR / 2C51 / 5670 / 6385 / ECC42 .... pa me zanima koju staviti
umjesto kineske bez da se išta mijenja od okolnih dijelova? Dali je tko koristio ove 5670 ili 6385?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la midruzin » Pon lis 21, 2013 12:43 pm

Meni se zvuk svih ruskih i američke dopao, osim kineske 6N3. Imam taj kit, koji sam kupio na promotivnoj prodaji za 20$ zajedno s poštarinom prije 3 godine, ali ga još nisam isprobao. S njime nisam dobio ni shemu, ni upute, pa sam se morao potruditi skinuti shemu s dvostrane pločice. Dobra stvar je bila što sam s njime dobio greškom i dva elektrolita od 270mF/500V, iako je radni napon tog preampa od 150 do 200V.
midruzin

PostPostao/la davorin » Pon lis 21, 2013 12:52 pm

audio kutak napisao:hvala na odgovoru, midruzine!

zaboravih, navesti, treba mi za nekoga da mu stavim cijevni buffer u uređaj na izlazu i želi kineski kit sa 6N3 cijevi a ja
bih tu cijev zamijenio sa nekom boljom...

vidim da ima dosta zamjena; 6N3P / 6N3P-E / 6N3P-DR / 2C51 / 5670 / 6385 / ECC42 .... pa me zanima koju staviti
umjesto kineske bez da se išta mijenja od okolnih dijelova? Dali je tko koristio ove 5670 ili 6385?

Ukoliko je taj BUFFER samo katodno slijedilo s pojačanjem manjim od jedinice, mislim da se neke razlike u zvuku neće čuti bez obzira na varijantu iste elektronke od različitih proizvođača. Uvjet je da su elektronke ispravne i sa sličnim emisionim mogućnostima.
Ukoliko se ipak radi o BUFFER-u s nekakvim pojačanjem, moja iskustva mi kažu da je van konkurencije 396A (Western Electric), ali je u zadnje vrijeme na eBay-u postala prilično skupa.
Mala napomena: nisam siguran postoji li uopće elektronka ECC42, a ako postoji onda traži 8-pinsko RIMLOK podnožje i sigurno nije izmjenjiva s ostalima navedenim elektronkama. Predpostavljam da ste mislili na 6CC42 (oznaka kakvu je koristila firma TESLA prije '60.-ih), koja je jako rijetka za naći (nisam niti jedan primjerak vidio uživo do sada!).
davorin

PostPostao/la joe dalton » Pon lis 21, 2013 8:19 pm

davorin napisao:Ukoliko se ipak radi o BUFFER-u s nekakvim pojačanjem, moja iskustva mi kažu da je van konkurencije 396A (Western Electric), ali je u zadnje vrijeme na eBay-u postala prilično skupa.

Pogledaj WE 407A. Razlika je samo u naponu grijača koji je 20V. Mogu se naći po još relativno normalnoj cijeni. Svojevremeno sam imao jedan par, sada su kod Edisona. Ne znam da li ih je iskoristio i gdje :shhh:
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Pon lis 21, 2013 8:32 pm

joe dalton napisao:
davorin napisao:Ukoliko se ipak radi o BUFFER-u s nekakvim pojačanjem, moja iskustva mi kažu da je van konkurencije 396A (Western Electric), ali je u zadnje vrijeme na eBay-u postala prilično skupa.

Pogledaj WE 407A. Razlika je samo u naponu grijača koji je 20V. Mogu se naći po još relativno normalnoj cijeni. Svojevremeno sam imao jedan par, sada su kod Edisona. Ne znam da li ih je iskoristio i gdje :shhh:

nije problem, ionako se trafo mota po narudžbi.... znaći, ta 407A bi trebala biti sasvim ok za buffer bez pojačanja ?

stavim nju umjesto 6N3 i samo stavim 20V grijanje?

davorin napisao:Mala napomena: nisam siguran postoji li uopće elektronka ECC42, a ako postoji onda traži 8-pinsko RIMLOK podnožje i sigurno nije izmjenjiva s ostalima navedenim elektronkama. Predpostavljam da ste mislili na 6CC42 (oznaka kakvu je koristila firma TESLA prije '60.-ih), koja je jako rijetka za naći (nisam niti jedan primjerak vidio uživo do sada!).

da, radi se o 6CC42 lampi....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Pon lis 21, 2013 8:41 pm

Vidi što je Davorin napisao. Ako ideš na katodno sljedilo stavi bilo koju od navedenih.
Za neki drugi spoj s pojačanjem razmisli o WE.
joe dalton

PostPostao/la davorin » Pon lis 21, 2013 8:45 pm

Mislim da u BUFFER-u BEZ pojačanja nije toliko bitno od kojeg proizvođača je elektronka, već bi bilo važnije izabrati one s većom strminom.
Projektiranjem BUFFER-a bez pojačanja sa elektronkom WE407A nećeš imati mogućnosti isprobavanja elektronki različitih proizvođača, pa ti takvu isključivu konstrukciju ne preporučujem.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica