stressman napisao:inace je eloksiran crno. pofarbal sam samo rezove, to su hladnjaci za cobove. iako, crno hladilo disipira 10% bolje od boje aluminija...
s@ki napisao:Odakle si tih 10% isčupao?
Nije prc, već mi ej ta tema prilično interesantna pa sam našao i dosta tekstova koji upučuju na malu razliku (ako je uopće i ima).
Zapravo palniram malo konzultirai stručnu literaturu, ako još čuvak knjige s faksa. o istom je predavao g.Flegar na faksu u SL.Brodu, meni je držao u ZG druge predmete pa siguno ima štiva...
Edison napisao:stressman napisao:inace je eloksiran crno. pofarbal sam samo rezove, to su hladnjaci za cobove. iako, crno hladilo disipira 10% bolje od boje aluminija...
Ta razlika od 10% bas i ne stoji, vise bi to islo u urbane legende... Boja hladnjaka u nasem slucaju, hladjenje poluvodica, nema utjecaja. Misli se da ima, ono crni auto i bijeli auto ljeti na suncu... Ali ako razmotrimo situaciju u kojoj rade nasi hladnjaci, negdje u rasponu od 15 do 65 stupnjeva, a cesto je to od 20 do 45 stupnjeva, to je vrlo mali raspon da bi boja hladnjaka imala utjecaja na hladjenje. Da se tocno izracunati, ali zaista nema potrebe. Da nasi hladnjaci rade na temperaturi od 200°C, onda bi boja imala prilican utjecaj. Na kraju, Fischer radi "ciste" aluminijske hladnjake, a ima i potpuno iste ali crno eloksirane. Treba pricvrstiti na dva takva hladnjaka, koja se razlikuju samo bojom, isti element koji dobro grije i mjeriti. Razlike ce biti minorne i uglavnom ce ovisiti koliko je dobro privrsceno grijace tijelo za hladnjak.
micro napisao:Ja sam imao pitanje na ispitu iz termotehnike ili termodinamike (ne znam vise kako se tocno zvao ispit) na "takozvanom" usmenom o tome, znaci li to da su mene prije 25 godina ucili urbane legende na faksu:)
PS.
Ima kratak tekst na vikipediji pogledati po zracenje
http://sr.wikipedia.org/wiki/Prenos_toplote" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 10 gostiju