Opet se nakupila hrpa postova u kojima se ništa ne kaže.
Trenutno smo došli do podataka iz datasheeta (iskreno rečeno jedinih mjerodavnih) koji je svatko već trebao vidjeti ako želi nešto raditi po tom pitanju.
Počeli smo od jedne gotovo standardne šeme koju je Harkonen malo modificirao, dodao drugačiji ulazni dio i uobličio u prihvatljivi, dobro zvučeči uređaj.
Koliko znam, unutra nije stavljao nikakvu egzotiku već komponente vrlo široko nabavljive, transformatore od "prezrenih" domaćih motača i sl.
Znači, može se i na lak i jednostavan način napraviti dobra stvar.
E, sada i ovdje, izmišljati napamet stvari možda nije primjereno mjestu i uspomeni (ako je doista želimo zadržati).
Po meni postoje dva puta:
1. krenuti u izradu UPRAVO TAKVOG pojačala kakvog je Dražen iskemijao ili
2. krenuti u izradu nečeg drugačijeg, ali "nadahnutog" tim uređajem.
Po meni SAMO opciju 1 bi bilo kulturno povezivati s Harkonenom i nazvati DAH-3 iili štovećdrugo, ali već vidim da su strasti (barem verbalne) puno veće

Da ne filozofiramo previše, predlažem:
Ako itko ima doista želju i namjeru napraviti nešto na tom tragu neka se prijavi u (još nepostojeći

) "projekt" u kojem će jedan napraviti UPRAVO tu verziju, drugi varijantu s Mundorfima, Alpsima, TDKima i sličnim "jakim" komponentama itd.
Šema (ovih drugih ) neka bude proizvoljna, a osnova 807 / makar ne znam zašto je sad odjednom ta cijev dobila toliku pažnju

).
Ja se mogu obavezati napraviti svoju verziju, Davorin će sigurno bez puno razmišljanja donijeti svoju itd...
I onda, na (recimo TF) napraviti usporedbe i tako ćemo najbolje znati koji put koji bi (kako komu) bio "ispravan", jer ne mora značiti da će neki zvuk svakomu biti jednak.
Usporedba ne bi trebala biti kompetetivne naravi, već tek pokušaj objašnjavanja samima sebi nekih razlika i pronalaženje najprihvatljivijeg zvuka.
Tada bi i oni neodlučni mogli odabrati nešto ako ih na kraju to uopće bude zanimalo.
U suprotnom, ovakvo oduševljeno gomilanje postova nema nikakvu svrhu.
Ponovo, ne znam zašto toliko zapinjanje na čistom triodnom spoju i to SE ?????
Zato jer se po forumima tvrdi "aut Triode SE aut nihil"

Nisam siguran da će u našim sustavima takva mala snaga biti dovoljna za doista dobar zvuk s našim (uglavnom neefikasnim) zvučnicima.
Osobno moram priznati da mi je mojih dvadesetak vata uglavnom dovoljno (uz 92 dB zvučnike), ali kada si, tu i tamo, poželim dati malo oduška (a to je ono na čemu "audiofili" inzistiraju) sve skupa pada u vodu.
Jednostavno, bez dovoljno snage nema pravog efekta.
S druge strane, onih 95% vremena koliko slušam (non-stop) radio-glazbu itd... bi mi praktički bilo dosta bilo što i nema mi smisla trošiti par sto vata struje za nikakav posebni efekt.
Po meni, bez poštenih pedesetak vata (ako se nemaju kakve ogromne horne) nema doživljaja

Osobno smatram da triodni PP (pa i pentodni), pogotovo ako se dobro naprave, nisu bitno lošiji a što se dodatno kompenzira puno većom snagom.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......