U potpunosti podržavam ono što je Edison napisao, u stvari, on je uglavnom i ponovio moje riječi iz jednog teksta na AFN-u.
Namjerno sam napravio malu provokaciju na tu temu, i osim par "naivaca" koji su "zagrizli", nitko "jači" se nije javio (baš se pitam zašto?
Je li to zbog toga što rade TO ISTO, ili im je ta tema ispod nivoa, ne znam, ali slutim da je po tom pitanju situacija jako loša.
S jedne strane svi čuju sve, picajzlaju oko jittera više ili manje, krvnim zrncima optičkog kabla, o ziherungima da i ne govorimo, i sl, a s druge strane skidaju što god stignu, od YouTubea do piratskih Bayeva (naravno, ima i časnih izuzetaka, ali vrlo malo)
Kakva je kvaliteta svega toga, je li to rip u WAV, rip u FLAC ili MP3 najgore vrste u HIRES, ne bih ulazio, ali je poprilično licemjerno i malograđanski, jer je bit igre: JA ČUJEM, ja želim biti (u stvari jesam) GURU, moje mišljenje je VAŽNO, a svi vi ostali ste papci JER NE ČUJETE i imate loše uređaje.
Bojim se da je to (ne samo) hrvatski audiofilski nivo, i samo potvrđuje da bismo htjeli biti veliki dečki, pa ako nemamo CD-e, razno razne KRELLove ili WADIE, onda ćemo to nadomjestiti jeftinim (ali najboljim) DAC-ovima i izvorima zvuka od 500 kuna. Naravno, sadržaj će biti "bekapirani" diskovi.
I naravno, to će svirati do yaya, u svakom slučaju bolje od deset puta skupljih tvorničkih uređaja. Je li smiješno?
A to što su ZAMP i slični napravili, to možemo komentirati, ali ne i puno napraviti protiv toga, barem ne u ovoj državi gdje je sve zasnovano na "plemenskom" principu. Bosanci bi rekli "Kurta i Murta"
No to već počinje naginjati politici, a toga ovdje ne bi trebalo biti.
Autoamnestiranje, poput legalnog piratstva "jer nam naplaćuju unaprijed", nije nikakvo rješenje.
Na žalost, "lopov" je onaj kojega tako kao takvog opisuje zakon, iako su taj isti zakon možda inicirali pravi "lopovi", ali tako je kako je.
Ja bih isto tako mogao gundrati što plaćam "poratski namet" na medije jer ih godišnje pokurim koju tisuću (u sasvim druge, autorske, svrhe), kao i na stotine CD-a s instalacijama softvera itd....
Ne zaboravimo da se "oporezuje" i svaki stick, HD, CD ili DVD snimač (pa i player), memorija koja se ugrađuje u računalo...
Je li to pošteno?
Sigurno nije. Ali nismo pošteni niti mi zbog kojih je takva praksa (kao opravdanje) uvedena.
Tu nema baš nikakve amnestIje od piratiziranja, i u trenutku kada nam budu (a taj trenutak nije daleko) ulazili u kuće (u cloudove na netu već ulaze), nemojmo se čuditi kada zbog pet huljićevih šund pjesama (koje su najvjerojatnije upale sasvim slučajno) doživimo ovrhu, npr, stana ili auta.
Nije smiješno, već se događa.
Pokušajmo biti racionalni, i slušati, a ne hrčkati glazbu.
Nemoguće je uživati u tisućama albuma ili desecima tisuća pjesama na disku.
Normalan čovjek u mjesec dana ionako ne može apsolvirati (s razumijevanjem i užitkom) više od deset-petnaest albuma.
Osim, ako naravno, u sekundi ne stiska deset puta NEXT (sry Yoke, mada ali nisi jedini).
Nemoguće je sustići za godinu dana iskustvo i šmek onih koji se time bave desecima godina.
I ne treba. Svatko treba negdje početi i iči svojim putem.
Ovako su svi stručnjaci i obožavatelji đeza kada netko priča o đezu, klasike kada je to IN itd, a u stvari ne znaju kuda bi se sami smjestili.
U krajnjoj liniji, nije grijeh slušati dinaridsku, pa niti prekodrinsku glazbu ako te to veseli.
To što će netko na to s gnušanjem reči "fuj", a kasnije, na kraju utegnute prezentacije ili seanse, sam raspizditi do daske kakvu trofrtaljku je licemjerno.