cijevno pretpojačalo

Re: cijevno pretpojačalo

PostPostao/la davorin » Pet svi 03, 2013 2:20 pm

Ne treba dalje "potezati mačaka za rep" i izazivati sudbinu da izgori trafo!
Prikazani podaci govore da je trafo dobar i potpuno upotrebljiv.
Tolerancija napona grijanja za trajni rad većine elektronki je +/-5%, a za povremeni +/-7% (za neke elektronke i +/-10%!).
davorin

PostPostao/la družba4elektron » Pet svi 03, 2013 2:26 pm

e sada nadalje noćas sam rova po netu i naišao na "simulator" dublera napona i još koječega http://www.indiabix.com/electronics-cir ... e-doubler/" target="_blank

ubacio sam u njega napon od 190 V ( to sam izmjerio na svom trafu- bez opterečenja ) i dobio cca 2x sada imam par pitanja
1. glede toga simulatora jel to vrijedi ili to nema veze sa zdravim mozgom
2. koji je zapravo referentan napon za ubaciti unutra (napon izvora) onaj izmjereni (bez opterečenja) 195 V, deklarirani 160 v , ili dobiven izračunam iz snage
3. budući da mi je napon potreban za pojačalo 285 v koliko tu mogu ići van te vrijednosti , te možda koje bi bile idealne vrijednosti kondenzatora za to ostvariti (primječujem da se u onom grafikonu također nešto mijenja mjenjanjem kondova)
duplač.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka
družba4elektron

PostPostao/la družba4elektron » Pet svi 03, 2013 2:29 pm

znači da smo trafo za grijanje manje više riješili - čak mislim da sam negdje pročitao da manji napon produžava radni vijek cijev - jel to istina ili je bolje za dugotrajnost točno ko oko 6.3 - mislim trajnost mi ne igra ulogu zanima me premda se fino pogodilo ovo sada je unutar 5%
družba4elektron

PostPostao/la davorin » Pet svi 03, 2013 2:33 pm

družba4elektron napisao:e sada nadalje noćas sam rova po netu i naišao na "simulator" dublera napona i još koječega http://www.indiabix.com/electronics-cir ... e-doubler/" target="_blank" target="_blank

ubacio sam u njega napon od 190 V ( to sam izmjerio na svom trafu- bez opterečenja ) i dobio cca 2x sada imam par pitanja
1. glede toga simulatora jel to vrijedi ili to nema veze sa zdravim mozgom
2. koji je zapravo referentan napon za ubaciti unutra (napon izvora) onaj izmjereni (bez opterečenja) 195 V, deklarirani 160 v , ili dobiven izračunam iz snage
3. budući da mi je napon potreban za pojačalo 285 v koliko tu mogu ići van te vrijednosti , te možda koje bi bile idealne vrijednosti kondenzatora za to ostvariti (primječujem da se u onom grafikonu također nešto mijenja mjenjanjem kondova)
duplač.jpg

Nema potrebe raditi sa udvostručivačem napona, trafo strujno u tom slučaju ne može izdržati teret, već treba predpojačalo prilagoditi postojećim naponima.
Za "dobru" matematiku simulacije ispravljenih napona treba uzeti napon bez tereta, ali u formulu za unutrašnji otpor trafa treba uvrstiti realne (izmjerene) otpore namotaja.
davorin

PostPostao/la družba4elektron » Pet svi 03, 2013 2:46 pm

uh sada ste me zbunili ja sam shvatio da je dubler napona manje više obavezan da bi se ostvarili radni uvijeti kako treba
doduše ne razumijem razliku između harkonenove sheme i vaseg prijedloga izmjene tako da sad stvarno neznam
družba4elektron

PostPostao/la harkonen » Sub svi 04, 2013 7:24 am

Ukupna potrošnja bi sa bleederima bila negdje oko 60-tak mA za oba kanala i tu doubler ne bi štucao, no situacija je malo izmjenjena u odnosu
na početak teme, tamo je spomenuto da je sekundar 160V ako se dobro sjećam, što bi u konačnici za 6n1p bilo malo premalo da se dobro isfiltrira i da
anodni teret bude dovoljno velik da se postigne zadovoljavajuća linearnost, nije ni cca 180V (koliko će biti ako je 190V u praznom hodu)
nešto posebno sretnio, no ako ne idemo na DC vezu između stupnjeva moglo bi se to napraviti i sa standardnim ispravljačem, CLCRC.

Ja bi ipak s takvim sekundarom išao na doubler i neko od predloženih rješenja s početka teme. Ili mijenjati 6n1p za 6n23p, 6n6p .....
Što se ne isključuje, imaš 6n1p u drajvu DAH-a, tako da u preamp stavi nekaj drugo.
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la davorin » Sub svi 04, 2013 7:44 am

harkonen napisao:Ukupna potrošnja bi sa bleederima bila negdje oko 60-tak mA za oba kanala i tu doubler ne bi štucao, no situacija je malo izmjenjena u odnosu
na početak teme, tamo je spomenuto da je sekundar 160V ako se dobro sjećam, što bi u konačnici za 6n1p bilo malo premalo da se dobro isfiltrira i da
anodni teret bude dovoljno velik da se postigne zadovoljavajuća linearnost, nije ni cca 180V (koliko će biti ako je 190V u praznom hodu)
nešto posebno sretnio, no ako ne idemo na DC vezu između stupnjeva moglo bi se to napraviti i sa standardnim ispravljačem, CLCRC.

Ja bi ipak s takvim sekundarom išao na doubler i neko od predloženih rješenja s početka teme. Ili mijenjati 6n1p za 6n23p, 6n6p .....
Što se ne isključuje, imaš 6n1p u drajvu DAH-a, tako da u preamp stavi nekaj drugo.

Ukoliko bi ukupna potrošnja bila za oba kanala oko 60mA (ili ukupno 64mA bez "bleeder"a, plus 2-3mA za struju kroz "bleeder"/djelitelj za podizanje DC komponente grijanja; realno je to ukupno oko 70mA), trajna struja kroz namotaj trafa u udvostručivaču napona bi bila minimalno dvostruka (točnije bi bila oko 2,6x veća od te struje), što znači bi se kretala oko 140mA (minimum, a realno ~200mA).
Namotaj je predviđen za trajnu struju od 90mA, pa nisam siguran koliko bi dugo izdržao trajnu struju od 140-200mA.
Problem bi riješio bilo kakav, manje više standardni, mrežni trafo za stare "lampaške" radio prijamnike (pogledat ću imam li što slično ispravno u radioni) koji bi imao namotaje za 2x250V/70mA (do 2x270V).
davorin

PostPostao/la davorin » Sub svi 04, 2013 8:11 am

Mislim da sam našao jedan trafo koji bi mogao odgovarati (nisam još izmjerio napone, ali bio je "svrstan" u ispravne! :lol: ) izvađen iz nekakvog "lampaškog" radija. Ima dvostruki namotaj sa izvodnom sredinom za anodni napon (2x250V ili malo veći), namotaj za grijanje elektronki u radiju (6,3V/2,7A; žica je 1,10mmCuLak) i još jedan namotaj za grijanje ispravljačice (kad izmjerim sve sekundarne napone ću znati za koju ispravljačicu je predviđen: 4V za AZ1, ili 6,3V za EZ80).
Trafo je namotan na jezgri EI-96 (paket je "debel" 28mm, dakle presjek je ~9cm2 bruto) i mislim da je za ~50-60VA.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la harkonen » Sub svi 04, 2013 3:23 pm

Gdje se to, muku mu ljutu, spominjala struja sekundara postojećeg trafoa? Valjda sam propustio to negdje u hrpi postova s opaskama o prodaji i neprodaji DIY projekata, o prženju ampermetrom, no ako je zaista tako niska, onda zaista ne ići na takvo opterećenje doublerom, naravno... eto i mene da se opečem na offtopic u temi.
No, ne vjerujem da ću odustati od istoga ;)
A glede trafoa iz radioaparata, nije li ti danas primopredan? Zaboravio si ga u radioni, 4elektron?
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la družba4elektron » Sub svi 04, 2013 8:23 pm

ja sam uhvaćen , sa ženom nad vratom pa se to ne računa doduše stali smo kod mjerenja trafa bolje da ga ja ne mjerim - da nebu čvarak
ok dodem do radione u pon , neko brusi ja davim sastrane a možemo ga i izmjerit - baš s doma friško pofarbo pa neka bude ljepo bar koji dan
glede struje, stvarno neznam ali mogu izmjeriti Ako ništa bumo vidli na kolko probija 40 g star trafo
sada stvarno - glede lampi - ovo sa 6n1p je oja neka fix ideja mogu biti bilo koje druge pogotovo ako bi bile primjerenije ( ovih samo ima doma )evo jedino ako može molba da nebudu baš 6n23 jer mislim da su im rusi bezobrazno digli cijene u zadnjih 2 godine ali opet nemam ja kaj za reč ,neka bu dobro
družba4elektron

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika