EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la Zmajz » Pon vel 19, 2018 1:50 pm

Moja ti je preporuka, obzirom da je to gitarski izlazni trafo jednostavne konstrukcije, uzmi nacrt motanja koji ti je Davorin predložio i s time lijepo pravac Volta. Neka ga motaju kao mrežni (limovi 0,5) i napravit će ti to vrhunski. Neće puno koštati i bit će gotovo za par dana. Posavjetuj se još sa Davorinom na što treba obratiti pažnju kod motanja (izolacije među slojevima da ili ne itd.). Zalit će to i ispeći lak i sve što treba.
Uvjeren sam da ćeš biti zadovoljan rezultatom.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Avatar korisnika
Zmajz
 
Postovi: 2556
Pridružen: Pet svi 31, 2013 10:10 pm
Lokacija: Zagreb i Koprivnica

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la davorin » Pon vel 19, 2018 3:24 pm

Primarne namotaje treba uredno namotati (redati namotaje i slojeve), ali ako će namotaj biti lakiran i spečen, ne treba stavljati izolacije između redova (niski su naponi!). Izolacija između primarnih i sekundarnih namotaja, kao i poćetna i završna izolacija treba biti uobičajena (2 sloja prešpana ~0,1-0,2mm izmađu svake sekcije).
Potpuno lakiranje (dužim uranjanjem namotaja u lak i naknadno pečenje) znatno povećavaju kapacitet što bi se kod transformatora sa visokom primarnom impedancijom (i primjereno tome puno većem broju zavoja te tanjoj žici) znatno djelovalo na ton pojačala, ali u ovom slučaju zbog male primarne impedancije taj utjecaj neće biti jako primjetan. Bolji način fiksiranja primarnih namotaja izlaznih transformatora pojačala za gitaru, a posebno za bas gitaru (u oba slučaja iz samih transformatora čuje ton instrumenta, a na kraju zbog međusobnog udaranja namotaja žice može doći i do pucanja laka na žici i nakon toga do proboja trafa!) je upotreba mješavine 60% parafina i 40% pčelinjeg voska s kojom se pri namotavanju četkom namaže svaki sloj žice (može i sa naknadnim uranjanjem namotanog kalema jer je u praksi teško smjesu voska i parafina držati tekućom za sve vrijeme namotavanja, naime smjesa je na sobnoj temperaturi krutina!).
Većina lakova za lakiranje transformatora ima vrlo visoku dijalektičku konstantu, znatno iznad 4 (dvokomponentni lakovi i lakovi za pečenje i iznad 5!), a smjesa voska i parafina ima ~1,8-2 (ovisno o postotku sastojaka). Tako su parazitni kapaciteti puno niži kod upotrebe voska i parafina u usporedbi sa trafo-lakovima, a time i gubitci na visokim frekvencijama manji i pad frekventne karakteristike počne iznad harmonijskih frekvencija potrebnih u pojačalima za gitaru.
Avatar korisnika
davorin
 
Postovi: 6954
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 8:43 pm
Lokacija: Zadar, Hrvatska

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la DrFireBottle » Pon vel 19, 2018 11:47 pm

Kako nisam imao sve komponente iz šeme od gosp. Davorina, malo sam editirao i napravio svoju sa drugačijim mrežnim trafom...
Jako cjenim trud koj ulažete da ovo ispadne jedan završeni projekt.

Optimized-IMAG1515.jpg


Pa sad, jel bi se trebalo išta mjenjat onda kod OT ako je šema sada ovakva?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la Edison » Uto vel 20, 2018 12:21 am

Znacajno si promijenio radne tocke cijevi. Kod davorona je na anodama EL86 oko 200V, a kod tebe ce biti oko 290V. Katodni otpornik je isti pa ce teci znatno veca struja. Davorin ima prigusnicu u napajanju, a ti nemas. Nije ona tamo bez razloga. Cijevi 12AV7 imaju znacajno manje pojacanje umjesto ulaznih 12AX7 kod Davorina, a u okretacu faze ti je ECC88, cijev koja je svim karakeristima skoro pa susta suprotnost prema davorinovoj 12AX7. Ovo tvoje je sasvim neko drugo pojacalo. Da li ce raditi? Mozda hoce, ako izlazne cijevi ne budu preopterecene. Kako ce raditi? Ni priblizno kao ono koj je predlozio davorin. Trazio si da pojacalo zvuci kao britanska pojacala sredine sezdesetih. Siguran sam da bi davorinovo bilo vrlo blizu tom zvuku, on to zna, napravio je jako puno pojacala, slusao ih i svirao na njima. Za ovo tvoje sam siguran da nece tako svirati.

Cjevni uredjaji su dosta tolerantni i mogu se u njima mijenajti cijevi slicnih karakteristika, ali pojacalo se projektira tocno za odredjene napone, za odredjene cijevi, za odredjene radne tocke, i tek onda radi kako treba. Tu se radi o fizici i matematici, a te se ne mogu zaobilaziti i preskakati... Kod svake izmjene originalne sheme, treba imati jak razlog za izmjenu, i treba znati sto nam ta izmjena nosi. Za one koji ne znaju, nisu sigurni, ili nemaju dovoljno iskustva, dobro je kad se drze sheme kao pijan plota.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5686
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la davorin » Uto vel 20, 2018 12:31 am

Napominjem da pojačalo neće raditi dobro (i radit će vrlo, vrlo kratko!) sa mrežnim trafom koji ima sekundarni napon od 230V, a u opasnosti su i izlazne elektronke i izlazni trafo.
Bilo bi puno bolje na tom postojećem odvojnom trafu (230V:230V) odmotati toliko zavoja da se dobije ~150V na sekundaru, pa onda preko toga namota namotaj za grijanje (6,3V/3A). Koliko zavoja treba odmotati, treba ustanoviti eksperimentiranje (npr. prvo odmotati ~100 zavoja pa trafo spojiti na mrežu i izmjeriti novo-dobiveni sekundarni napon) te kalkulacijom izračunati koliko zavoja treba namotati za napon grijanja.
Elektronka EL86 može raditi na relativno visokim anodnim naponima (radio sam eksperimente do Ua~430V), ali napon napajanja za G2 ne smije preći u tom slučaju Ug2~220-225V. Pri tome se dobijanje negativnog prednapona ne smije dobijati sa padom napona na katodnom otporniku izlaznih elektronki već isključivo dovođenjem fiksnog negativnog napona na prve rešetke.

Ne vidim daljnji smisao u ubjeđivanju nekoga što se smije, a što ne smije u ovoj temi, pa ću sve daljnje rasprave prekinuti jer su i do sadašnje na rubu provokacije i sumnji da se iza imena ne krije 14-godišnjak. Do sada sam se uključivao u temu samo zbog toga da samograditelja odvratim od radnji opasnih po život, naravno ukoliko se ipak radi (?) o 14-godišnjaku.
Avatar korisnika
davorin
 
Postovi: 6954
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 8:43 pm
Lokacija: Zadar, Hrvatska

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la Bepone » Uto vel 20, 2018 2:06 am

ajde DrFireBottle slikaj se inace ti vise necemo pomagati :shock: , neki tekstovi su ti preslozeni za 14godisnjaka, oni su ipak vecinom nepismeni i dalje od dva reda neznaju pisat, mozda imas preko 50,60 godina pa te je sram nesto pitat?? vec te je pol foruma skuzilo :animals-chickencatch:
Bepone
 
Postovi: 5192
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la Vulkanizer » Uto vel 20, 2018 9:05 am

A meni se baš ćini da je mladac koji je malo zaglibio u virtualnoj ''stvarnosti'' :D
Once there was a way to get back homeward
Avatar korisnika
Vulkanizer
 
Postovi: 311
Pridružen: Pet stu 27, 2015 9:04 pm

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la DrFireBottle » Uto vel 20, 2018 10:25 am

Oke, bilo je relativno glupo od mene napraviti neešto ovakvo, samo ubaciti trafo od 220v ne pazeći na specifikacije.
Radiću od sada isključivo po shemi od gospodina Davorina. :(
Htio sam nešto pokušati sa ovim trafom zato jer sam puno novaca pljuno za njega i žao mi ga je samo ostaviti po strani.
Ovo nije provokacija i DOISTA puno toga neznam.
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la DrFireBottle » Uto vel 20, 2018 10:48 am

Mojih slika neće biti na internetu al daću jednu ovdje samo vas molim da ju ne zlouporabite.

imag1523.jpg


Slika mene od prije nekih mj. dana...
Trudim se pričati što opsežnijim vokabularom kako me nebi opet špotali zbog žargonizama :D
Velike isprike za ovaj pokušaj preformuliranja sheme...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la s@ki » Uto vel 20, 2018 11:27 am

nitko ti neće zamjeriti što nešto pokušavaš promjeniti ako je isto u svrhu boljeg razumjevanja tematike.
Ono što sam ti i ja probao par postova prije reći je da pokušaš shvatiti da je ovo prvenstveno tehnički forum, te iako nam je komunikacija prilično neozbiljna, radi se o ozbiljnim stvarima za koje ti nitko neće bubnuti informaciju bez da razmisli a to košta vremena. (o pogubnim voltažama su te već upozorili višestruko).
Shodno tome, opet ti ponavljam, sagradi nešto po preporuci iskusnijih članova (UZ NADZOR PUNOLJETNE OSOBE!!!!!!!!!!!!!!!)
Steći ćeš iskustvo, naučiti ćeš nešto novo, a dobiti na kredibilitetu i sigurno će ti ostali biti spremniji pomoći i još više jer će vidjeti da njihov trud ima nekakvog smisla ;)
i šut u dupe je korak prema naprijed
Avatar korisnika
s@ki
 
Postovi: 2415
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 12:21 pm
Lokacija: Zagreb

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pojačala

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost