Postao/la davorin » Pon ožu 12, 2018 9:02 am
Ispravne orgulje je jako teško naći na "buvljacima", pogotovo u Hrvatskoj jer je takve stare modele teško naći i preko oglasa. U Njemačkoj sam nekoliko puta vidio da se prodaju, uglavnom neispravne, ali nikada nisam vidio neki bolji model. Za orgulje "Hammond" su čuli svi pa ih nema na "buvljacima" jer ih vlasnici restauriraju i prodaju poznavateljima po vrlo visokim cijenama.
Ove orgulje sam dobio (još ćemo vidjeti kako ću se revanširati i zahvaliti!) od Vulkanizer -a koji je uložio ogroman trud da ih propisno spakuje i pošalje. Spakovani sanduk je bio težak 90kg i siguran sam da niti cijena slanja nije bila mala.
Model je "Godwin CD50" (firma iz Kanade) koji je zapravo najmanji koncertni model koji su svojevremeno nudili, ali ima vrlo lijep topli ton karakterističan za slične instrumente iz '60-ih i '70-ih godina prošlog stoljeća. Ima 2 manualne klavijature od po 4 oktave (+ po jedan ton) i jednu pedijalnu (jedna oktava +1 ton), rudimentalni generator ritmova, tremolo, manji broj nezavisnih registara i ručne regulacije "volumen"-a i "sustain"-a za svaki manual/pedial te zajednički nožni-regulator glasnoće.
Prekidači i potenciometri kao i nekoliko prekidača samih tipki odaju tragove starosti ("krče", prekidaju i/ili generiraju šum), ali to su očekivani problemi koje ću popraviti.
Ugrađeno je i pojačalo sa zvučnikom od 10" koje se sasvim zadovoljavajuće čuje za potrebe sobne svirke ili eventualnih proba orkestra.
Kad ih obnovim imam u planu napraviti i dodatno koncertno pojačalo veće snage po ugledu na čuvena "Leslie" pojačala