NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

Re: NOVOSTI S BUVLJAKA (tech :) )

PostPostao/la ilimzn » Pet ožu 16, 2018 1:24 am

5B255M bez kapice su zakon. Jos uz nesto loktala za driver, tipa 7N7, i jako lijepo izgledaju. Jest da ih iz nekih kineskih podnozja ne bi ni pajserom izvadio, ali eto... bas su cool :) Steta je samo sto postaju sve skuplje...
ilimzn

PostPostao/la davorin » Pet ožu 16, 2018 8:00 pm

Pristigle NOS/NIB 5B/254A koje su jednake onima 5B/254M po električnim podacima, ali su "ugurane" u UX5 bazu i zapravo se mogu ubaciti na bilo koje mjesto gdje radi "obična" 807-ica.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la audio kutak » Pet ožu 16, 2018 11:26 pm

davorin napisao:Pristigle NOS/NIB 5B/254A koje su jednake onima 5B/254M po električnim podacima, ali su "ugurane" u UX5 bazu i zapravo se mogu ubaciti na bilo koje mjesto gdje radi "obična" 807-ica.

davorine, dali se umjesto 807-ice moze ubaciti 5B/255M bez nekih promjena?

jest da su 254a po 13$ a 255m su po 24$ ... razlika je dupla..
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Pet ožu 16, 2018 11:41 pm

5B/254A se može direktno ubaciti u podnožje 807-ice, ali anodna "kapica" se razlikuje! 807-ica ima promjer anodnog kontakta ~9,144mm (0,36") dok je kod 5B/254A anodni kontakt promjera ~6,35mm (1/4" ili 0,25"). Elektronka 5B/255M je po podacima jednaka njima, ali se za nju mora imati loktal podnožje i odgovarajući spoj.
davorin

PostPostao/la audio kutak » Sub ožu 17, 2018 12:04 am

davorin napisao:Elektronka 5B/255M je po podacima jednaka njima, ali se za nju mora imati loktal podnožje i odgovarajući spoj.

ok, podnozje se nabavi... ali, sto podrazumijevas pod "odgovarajuci spoj"?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Sub ožu 17, 2018 12:11 am

Svakako treba voditi računa o rasporedu pinova 5B/255M jer sam redoslijed nije jednak kao kod 5B/254M za koju također treba loktal podnožje.
davorin

PostPostao/la tubeman » Sub ožu 24, 2018 12:26 pm

Ne volim se više previše "slikati" u rubrici ali danas je ostvaren doista vrijedan "ulet" :)

RIZ TRANSIWATT 8 pojačalo.
Prelijepo malo pojačalo, vjerojatno prvo tranzistorsko koje je proizveo RIZ.
Tranzistorska su bila još TRANSIWATT44 i TRANSIWATT80 koje isto imam.
Navodno postoji i "mitski" TRANSIWATT10 koje nikada nisam vidio.

Ne znam točno godinu jer ga još nisam otvorio, ali moglo bi biti negdje od sredine šezdesetih pa do početka sedamdesetih.
Neki gumbi su se "zapekli" na osovinama pa ih nisam htio na silu skidati da se nešto ne potrga. Kada to napravim (otvorim, a ne potrgam :) ) će biti i koja slika unutrašnjosti.
S pojačalom je došao i par originalnih zvučnika u kojima se nalaze "legendarni" ovali pa je za vjerovati da je sve to proizvedeno prije sedamdesetih.
U kompletu je došao i pripadajući stereo gramofon i sve skupa sačinjava savršeni "HI-FI" komplet. I on je dizajnom kutije i samim mehanizmom sličan gramofonima proizvedenim 1965-1967. godine, pa bi i to bio argument za procjenu godišta.

Pojačalo je izvana u gotovo savršenom stanju dok će sa zvučnika prvo trebati odlijepiti masu naljepnica :(
Više detalja će biti kod restauracije.

Slike su "as is" - u stanju kakvo je došlo.
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Master of disaster » Sub ožu 24, 2018 12:59 pm

Stvarno je rijetkost da takvi kompleti prođu sve ove godine nerastureni. Dobar ulov :dance:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tubeman » Sub ožu 24, 2018 6:09 pm

Zbilja je tako :)

No, zaboravio sam još jednu "ribu" u današnjoj mreži.
Donio poklon moj stari dobavljač koji je nešto rjeđi zadnjih godinu dana pa dolazi samo prije Božića i Uskrsa.
Kad dođe, donese dobre stvari koje jako brzo planu.
U pravilu više ne uzimam ništa veliko, ali nisam smio odbiti.
Radi se o prezrenom EU uratku firme LOEWE iz serije HI-FI Sound Project koji su od sredine sedamdesetih zajedno razvijala zvučna EU imena (PHILIPS, LOEWE, ERRES, DUX, HORNYPHON, SCHNEIDER (France), MEDIATOR i PYE - vjerojatno sam pokojeg još zaboravio navesti).
Ovo je najveći model iz serije: TA 12000 iz 1979. godine.
Uređaj je zbilja impresivan. Velik, težak, posve metalan, dobro koncipiran a i lijepo izgleda.
Razvija 2 x 90W netto na 4 Ohma, ima dva phono priključka, podržava tri para zvučnika i ima sve ono što uređaji takve (više) klase trebaju imati.
U snagu mogu povjerovati budući je transformator povelik (400W).
Opisi po internetu tvrde da ima izuzetno dobar zvuk. Vidjeti ćemo :)
Na žalost, u to vrijeme su Japanci haračili pa u našim krajevima nije bio zapažen, vjerojatno i zbog cijene.

U to vrijeme su se EU firme još uvijek tvrdoglavo držale DIN priključaka pa je tako i kod ovog uređaja.

Uređaj sam dobio pod "neispravnog" zbog toga što je "gluh" na FM-u.
Ovaj sigurno ide u temeljitu obnovu uz malo tvikanja (RCA priključci) jer mislim da to zaslužuje.
Nakon toga nekud u udomljavanje jer bi bilo šteta da se izležava na kakvoj polici.

Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Schultz » Sub ožu 24, 2018 8:15 pm

Ja imam broj manji Philips.
Taj svira odlično a ovaj bi trebao još bolje.

Potencijalni sam kandidat za udomljavanje....
Malvazijski tigar
Schultz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica