Stigle cijevi.
Zahvala
S@kiju.

Slijedi malo analitike koja potvrđuje moja razmišljanja o ruskim cijevima generalno.
Dopalo me deset cijevi koje sam odmah stavio na metar.
Velike su razlike među njima tako da je je pitanje zašto sve nose istu oznaku

Ipak, stvar uopće nije crna jer cijevi NISU potrošene i izgledaju posve nove osim što se ponašaju kao klasične ruske.
Zbog toga UVIJEK treba uzeti barem duplo više nego što ti treba jer će se u većoj količini uspjeti "upariti" ili koristiti prema specifikacijama barem dio.
To je (mislim Edison ili tko već) i prije napisao jer je pomalo naivno očekivati da će, ako trebam dvije i kupim dvije to štimati

Ovakva je situacija:
Prije svega, treba napomenuti da se kod takvih dugoodstajalih (pogotovo) ruskih cijevi ne smije zdravo za gotovo uzeti prvo mjerenje.
Potrebna su barem dva, ili još bolje tri s razmakom od po 10-15 minuta.
Katode su obično malo "zahrđale" pa ih treba podsjetiti na njihovu osnovnu funkciju.
Tu dobro pomaže funkcija testera koja u startu drmne dvostruko veći napon grijanja pa ga skida do nominalnog. Tako se katode malo šokiraju i dalje bolje reagiraju.
Napravio sam skraćeno mjerenje gdje me je zanimala emisija i
transkonduktancija.
Emisija u cijeloj priči i nije najzanimljivija pa sam ih poredao po transkonduktanciji:
1. 132 %- 20,9 ma/V
2. 161 % - 19,8 mA/V
3. 180 % - 18,3 mA/V
4. 111 % - 18 mA/V
5. 170 % - 17,4 mA/V
6. 87 % - 14 mA/V
7. 81 % - 13,3 mA/V
8. 70 % - 12,7 mA/V
9. 53 % - 12 mA/V
10. 35 % - 2,2 mA/V
Vidi se da prvih pet zadovoljavaju (nominalno 19 mA/V)
od 6-9 su upotrebljive ali relativno daleko od nominalnog s tim da je deveta negdje pri dnu normalne emisije. To treba još jednom provjeriti kasnije - možda "živne".
Zadnja je definitivno za baciti.
Mjereno je s g1 na -1,5V što je malko niže od preporučenih -1,1
S - 1,1V cijev vuče neku čudnu preveliku struju dok je transkonduktancija otprilike kao i s -1,5 V
Dakle od ovih deset cijevi moglo bi se upariti njih 4 "kak spada" i još četiri "kak-tak" Jedna može biti "slobodan strijelac" a jedna ide u kantu za smeće.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......