Zmajevi i ostale bajke...

Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Čet ožu 19, 2020 11:19 pm

Evo jednog malog i jednostavnog projekta za prvi dan "smanjivanja aktivnosti i druzenja" zbog epidemije Corone. Nama starijima je preporuceno da ne izlazimo. Ja i ne moram jer sam penzic, ali zbog toga ne moram mirovat (kao kad bih bio umirovljenik). ;)

Dan je lijep, pravi proljetni i steta ga je bilo ne iskoristiti pa sam skoro cijeli dan proveo na terasi na suncu. A odlucio sam napraviti nesto sto vec dugo odgadjam. Nedavno sam od SaWe kupio kartonske kutijice za EL34 lampe. U biti, kupio sam to za prijatelja, koji ima puno lampi. Sebi sam ostavio 15-tak kutijaca, jer ja nemam tako puno lampi. Ali SaWa, vrazji kakav je, u paket stavio i nekakvih zica, da postaru bude teze. :)

Pitam ja Sawu - kakve su to zice i cemu? Veli on - Dobre zice, napravi od toga "Dragona"... Ne znam nista o Dragonu, cuo sam da je to skupa AudioQuest strujna zica, i da je na audiofilskom forumu smatraju vrhom i referentnom. A dobro... i spremih zicu za neka druga vremena. I danas kao da je dosao dan da se to sastavi. Nasao sam neke Kopp schuko utikace i Elekrokontakt IEC utikace. Ti IEC su nabavljeni pred nekih 10 godina i zadnji su koje je napravio Elektrokontakt, a jedan s audiofilskog foruma je otisao po njih u tvornicu i tamo su mu ih poklonili. Valjda nisu mogli vise to raditi zbog jeftinije konkurencije. Taj kolega je podijelio utikace zainteresiranim forumasima pa sam i ja dobio dva ili tri. Ostala su mi dva. OK. imam materijal za dva kabela od 1,5 m. Da imam jos jedan IEC mogao bih sloziti jos jedan kabel od metra.

Kabel koji je poslao SaWa je trozilni, 2,5mm2, ima dobar mrezasti oplet (kosuljicu) i crni snake skin. Odmah sam vidio da oplet i snake skin treba nekako fiksirati za krajeve jer stalno "putuju" amo-tamo pa samo problemi s njima. Za privremanu fiksaciju je posluzila izolir traka. Malo sam pogledao kakav je to kabel. Kad se presjece vide se tri debela licnasata vodica, boje bakra. Kad se skine izolator (silikonski) vidi se da su zice pokositrene. Bit ce dobar... Prvo sam oplet spojio sa zuto-zelenom zicom na strani schuko utikaca. Spoj sam prelemio i buzirao. bijela izolir traka je privremena za fiksiranje opleta i snake skina.

Dra_5239.jpg


Nakon toga sam montirao schuko utikac. Sad se lakse dise jer je jedan kraj fiksiran. Korisen je i termobuzir da na tom mjestu kabel bude "jaci".

Dra_5241.jpg


Sad je bila prilika pogledati malo "pod suknju" da vidim s cim imam posla. Zavrnuo sam skin i oplet na drugoj strani i nasao podatke...

Dra_5245.jpg


Opa, Svajcarac! StuderCables. Tko jos nije cuo za Studer? Mladjarija, naravno. Pa jos pise "Betatrans", ma to ne moze biti lose... 8-) 600/1000V i 3x2,5mm2 je takodjer OK. Dobro je SaWa rekao, pravi "Dragon".

I pade mi na pamet bivsa Predsjednica. Ono, "Bit ce kod nas kao u Svicarskoj", pa "Radit cete od kuce"... Bila je vizionarka, a mi je ne reizabrasmo. Koji promasaj... :lol: "Za osam tisuca eura! Zamislite, osam tisuca eura!" Pa da... prodam ova dva "Dragona", svakog za 4.000 eura i to je to... :dance: Ma zena je bila u pravu, a ovi kabeli ce vrijediti najmanje toliko... :lol:

Montiran je i IEC konektor. Tu je trebalo malo isturpijati unutarnje blokade jer je kabel nesto deblji. Skracena je i originalna lulica, a takodjer je koristen termobuzir.

Dra_5247.jpg


I evo zmaja vatrenog. Gotov! :D

Dra_5253.jpg


I kad me je tako dobro krenulo, a pomalo se i sunce spustalo, pozurim i sastavim i drugog zmaja. Za prvi mi je trebalo vise od 4 sata (dok sam dovukao alat, buzire, razradio tehnologiju izrade). Drugi je trebao tek malo vise od sata. Usvojila se tehnologija.

Dra_5254.jpg


Ovaj kabel definitivno nije nesto sto bi "pravi" audiofili odobrili, ali je odlican industrijski kabel. Nista nije pleteno, vuceno, uvrtano, nema specijalne geometrije. Izmedju vodica je nesto slicno nitima pamuka, a zice putuju spiralno unutar kabela. Kako ce svirati, cut ce se...

Eto mali projekt, ali da nije bilo ove posebne sitaucije tko zna kad bi bio odradjen.

Hvala SaWi na zicama. :clap:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Pet ožu 20, 2020 12:24 am

Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la SaWa » Pet ožu 20, 2020 7:22 am

Edisone ja sam se šalio za dragona,a ti ga stvarno napravi... :clap: :lol: :clap:
SaWa
 
Postovi: 1485
Pridružen: Ned stu 03, 2013 10:01 am
Lokacija: Nova Gradiška

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la tom_hifi » Pet ožu 20, 2020 8:29 am

Fora, bitno da je oklopljen, a za ostalo i što se čuje, a što ne, ne ulazim u to. :)

Ja sam iz ovog napravio, slična konstrukcija.

https://products.lappgroup.com/online-catalogue/power-and-control-cables/power-chain-applications/various-applications-certified/oelflex-fd-891-cy.html
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 5300
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Pet ožu 20, 2020 10:31 am

SaWa napisao:Edisone ja sam se šalio za dragona,a ti ga stvarno napravi... :clap: :lol: :clap:


Trgovine osim prehrane i ljekarni su zatvorene. Trebalo je vidjeti sto se materijala nakupilo kod kuce i od toga nesto napraviti. Vjerojatno se Chipoteka i Holex nece bas skoro otovriti, a i narudzbe preko interneta nisu jako brze. Treba koristiti "postojece resurse". Dovrsiti projekte koji dugo stoje...

A ovaj "dragon" je vise ispao kao krizanac crne mambe i bjelouske... :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Zmajz » Pet ožu 20, 2020 11:53 am

Ja koristim hajend žice Pegla Cotton Bride 1.5 m.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Avatar korisnika
Zmajz
 
Postovi: 2552
Pridružen: Pet svi 31, 2013 10:10 pm
Lokacija: Zagreb i Koprivnica

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Dorian » Pet ožu 20, 2020 4:02 pm

kabel je vrhunski, tehnicki ispravan, sve komponente kabela imaju atest i ne postoji audiofil koji moze raspoznati zvuk tvojeg dragona od AQ dragona, odnosno sve oni mogu nakon nekoliko litara gemista koji audiofili obicno popiju dok testiraju kako se to cuje, no takve testove necemo uzeti u obzir :lol:
uglavnom odlican kabel i odlicno napravljeno, prava lekcija onima koji nesto prtljaju bez veze po tom pitanju
Dorian
 
Postovi: 210
Pridružen: Pon stu 10, 2014 3:40 pm

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Pet ožu 20, 2020 8:54 pm

Dorian napisao:kabel je vrhunski, tehnicki ispravan, sve komponente kabela imaju atest i ne postoji audiofil koji moze raspoznati zvuk tvojeg dragona od AQ dragona


Dobro, Doriane, dobro... evo zarumenit cu se... :oops: :lol:

Drago mi je da ti se svidja.
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la SaWa » Pet ožu 20, 2020 9:12 pm

Et, šta sam ti ja rekao!... :lol:
SaWa
 
Postovi: 1485
Pridružen: Ned stu 03, 2013 10:01 am
Lokacija: Nova Gradiška

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Pet ožu 20, 2020 9:31 pm

SaWa napisao:Et, šta sam ti ja rekao!... :lol:


A e! :lol:
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost