Ja sam samo malo direktnije rekao ono što je i Davorin napisao.
Ne ulazeći u u to što misliš pod "previše common", usuđujem se reči da nisi u pravu.
Odnosno, jesi, onoliko koliko to želiš biti, ne opterečujući pri tome ostale.
U stvari, bez ikakvih loših namjera, pitam se iz kojeg to velikog iskustva s cijevima govoriš ???
Htio sam samo reči da ubacivanjem neke egzotične cijevi kao driverice za, recimo, GM70 ne treba očekivati čuda.
Nema iole bitne razlike ako se stavi bilo što poštujući osnovna pravila, karakteristike i mogućnosti cijevi.
Jasno da svaka cijev može imati svoj "potpis", ali pitanje je radi li se o "boljem" ili "drugačijem" i koliko.
Na kraju sve ovisi o tome koliko će "brak" (da ne koristim otrcanu riječ "sinergija") drivera i izlaza (i što ti ja znam čega već) biti uspješan.
Sve izvan toga je sujetoakustika
Nešto kao otprilike PERSIL koji se proizvodi već sto godina i svaki je tjedan je kroz to razdoblje revolucionarno bolji od onog prije.
Ili kad informatičar usvoji deset naredbi i napravi neku svoju funkciju, misli da samo on to zna a svi su ostali su papci, pa čak i oni koji su osmislili dotični programski jezik
Što to znači copy-paste sve ista šema?
EL84 je pentoda, ecc83 je trioda itd.
Koja je to drugačija "šema" od onih gdje se kočopere 10y, 45 , kt88, 300b, Aa, Ec, Bi, C3D, C3M i sl. ??
Ukratko: Ako nešto mislim, ja ću to napraviti bez puno cukanja za rukav bilo koga zbog osnovnih stvari i unaprijed prodavanja magle o egzotičnosti nekakve cool lampe koju imam samo ja i još dva u Australiji, a pouzdano je very-near-sveti-gral, a šemu sam našao na internetu koju je nekakvi dripac napravio i "testirao" u SwCadu (nikada isprobanu).
Vrlo je pogrešno odabrati cijev "na slijepo" samo zato jer je egzotična i onda graditi "šemu" oko nje.
Druga stvar je "iživljavanje" i isprobavanje iz radoznalosti, pogotovo ako je imaš negdje po ladicama i ideš u to bez troškova i posebnih očekivanja.
Imena su mrska, kažu, ali tu ću ipak spomenuti ZUZIja kojega poneki doživljavaju kao freaka, no on je NAPRAVIO i ISPROBAO desetke i desetke "šema" s još više različitih cijevi.
To što mu je stil gradnje ponekad bio osebujan nikako ne treba krivo shvatiti.
Iz svega toga je proizašlo dosta zaključaka s kojima on zasigurno neće opterećivati širu zajednicu