HELLO WORLD ;)

HELLO WORLD ;)

PostPostao/la tubeman » Ned kol 21, 2022 9:14 pm

Prošlo je nešto malo manje od dvije godine od kad sam se zadnji put oglasio.
Ne, nisam "otišao" s foruma. Dapače, svaki dan sam tu i pokušavam uhvatiti njegovu nit koja je na žalost sve tanja i tanja.
Jedan od razloga "povratka" je (recimo :) ) što sam si dao zadatak da ću nešto napisati kad prođe bar mjesec dana od dovršetka Grunfovog "refreša starog daca ) :lol: :lol: :lol: .
Skoro mi je uspjelo tamo negdje u veljači ali ne da se on :) :). Jest da je nastavio u drugoj temi ali nećemo sad cjepidlačiti :)
Šalim se naravno.
Zadnje dvije-tri godine su bile dosta naporne i izazovne a vrijeme je dragocjeno, pogotovo nama malko starijima.
Bilo je dosta ohrabrivanja da se nešto napiše ali pravi razlog je što smatram da forum ipak nije zaslužio da ode ( na žalost, krenuo je) stopama nekih drugih foruma koji su ili krepali ili su blizu. Ako mogu barem malo pomoći da živne biti će mi jako drago.
Pogotovo zato jer ovdje ipak ima dosta dobrih i dragih ljudi koji isto imaju puno svojih problema i prioriteta ali sam siguran da će ih neki poticaj malko "osokoliti" da nešto naprave ili da barem sudjeluju u kakvoj diskusiji ( po mogućnosti na razumljivom jeziku :) ).

Ima par stvari (koje sam primijetio) na kojima bi trebalo poraditi:
Prvo je administriranje.
Mislim da tu ne treba puno pojašnjavati jer je svima sve jasno.
Prije svega, S@ki bi se ili trebao više uključiti što vjerujem da zbog obaveza vjerojatno neće biti realno.
Zato bi trebao dati neke tvrđe ovlasti barem jednom pomoćnom administratoru koji bi mogao brisati bedastoće kojih je sve više i više.
Kao i sve drugo i forumi se sve više "napadaju" s reklamama i razno-raznim "istinama" što treba nemilosrdno uklanjati.
Ovako su trenutni administratori što nezainteresirani za obavljanje svojih "dužnosti" ili se puno aktivnije motaju po "nekim susjednim forumima".
Jasno da i oni imaju svoje životne okupacije i obaveze ali sve se mijenja pa i forumi te treba razmisliti o budućem načinu funkcioniranja.

Iz toga proizlazi i druga stvar, a to je da bi možda trebalo uvesti odobravanje članstva.
Znam da će neki odmah naskočiti ali time bi se riješili nasilnika koji ovamo ne spadaju.
Druga mogućnost rješenja je da administratori dobiju mogućnost trenutnog brisanja TAKVIH korisnika.
To samo zagađuje forum a u zadnje vrijeme ionako nema previše suvislih postova pa ovo bombardiranje reklamama daje još sumorniji dojam.
Ostali će (ako su zainteresirani - a jesu) bez problema pričekati koji sat do aktivacije.
Kratka analiza je pokazala da je od zadnjih pedesetak "novopridošlih" puno previše onih koji spadaju u promicatelje istine ili svojih proizvoda.
Od preostalih je dosta njih onih koji se prijave samo zato da ostvare neki kontakt. Barem mene je samo od proljeća ove godine kontaktiralo njih petnaestak.
Kad dobiju svoje informacije obično se više ne javljaju.
Onih "pravih" novih korisnika je ionako malo.

Treća stvar, koju će biti teško riješiti je da treba pokušati promijeniti kvalitetu sadržaja. Totalno su prevladali kineski kitovi u profesionalnim kutijama.
Nemojte se ljutiti, ali to mi je pomalo degutantno jer se pomalo kosi s pojmom DIY, i taj stav imam od od uvijek.

Da nema Davorina i par drugih bljeskova ne znam što se drugo može pronaći.
Shvaćam da je ovaj hobi relativno skup i kad se nešto radi pokušava se stvoriti nekakva vrijednost koja će se eventualno moći unovčiti.
Vjerujem da smo konačno na čistu da se od ovog hobija NE MOŽE napraviti neki "biznis" (čast iznimkama) a biti će još teže.
U tih desetak godina foruma bilo je i previše kvalitetnih "edukativnih" sadržaja a da se prktički sve završi na KK.
Zato imam osjećaj da se netko novi koji bi možda nešto htio napraviti (sjetimo se SVI kakvi su nam bili počeci) jednostavno uplaši jer se tu previše barata s "jakim" pojmovima, fancy komponentama sve u stilu "ako nije najbolje - ne valja".
Prisjetimo se samo gdje je zbog takvog, usudio bih se napisati skorojevićkog pristupa, završio AFN.

Evo, post je namjerno malo dulji da se izazove malo diskusije :)

Inače, nije da se nije ništa radilo pa ću, koliko stignem, pokušati barem slikama uprizoriti neke od stotinjak "projekata koje sam umjesto da pišem besplodne postove ( :) :) ) odradio kroz ovo vrijeme :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
Avatar korisnika
tubeman
 
Postovi: 3119
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 2:18 pm
Lokacija: Varaždin, Hrvatska

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la grunf » Ned kol 21, 2022 9:39 pm

eto na , opet ja ne valjam a koliko vidim kod mene i lemilica i tastaura jedino rade :?
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
Avatar korisnika
grunf
 
Postovi: 2446
Pridružen: Čet ožu 21, 2013 8:01 pm
Lokacija: Šibenik

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la Edison » Ned kol 21, 2022 10:46 pm

grunf napisao:eto na , opet ja ne valjam a koliko vidim kod mene i lemilica i tastaura jedino rade :?


Valjas ti grunfe, i samo radi dalje. Ti si jedan od rijetkih koji "vuce", i stalno lemi. :clap:

Drago mi je sto se tubeman napokon javio. I sam vidim probleme koje je naveo. Zaista bi trebalo malo poboljsati administriranje, ali tko ce s toga uvatiti?

Ne protivim se sastavljanju kineskih kitova, bolje i to nego nista ne raditi. Ti kitovi su jeftini, sve se dobije pa ne treba narucivati sa sedam adresa, i to cekati kroz nasu postu (koja je u puno gorem stanju nego nas Forum). Te kitove, ako se vec sastavljaju, treba sloziti s razumijevanjem, vidjeti sto je "pisac htio reci"... Razumjeti kako stvar funkcionira, unaprijediti sklop ako znamo i mozemo... I onda se nesto nauci, a to je cilj.

I sam se pomalo osjecam krivcem sto je Forum lagano "zamro". Prije sam puno vise radio, objavljivao i pisao. Sad napisem nesto tek ponekad, kad netko ima problem, pa ako znam rjesenje pokusam pomoci... A zasto sam smanjio aktivnost ovdje duga je prica, a ima veze sa zivotom... Pokusat cu objasniti u posebnom postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la Edison » Pon kol 22, 2022 12:19 am

Vecina vas zna da sam ranije puno vise radio i objavljivao projekte ovdje. No zadnjih godinu dana to je prestalo, a postoji razlog. Prestao sam raditi na ovom hobiju jer sam trebao napraviti nesto vaznije, srediti stan, tj. dio stana... napraviti slusaonicu. Zivim u zgradi izgradjenoj prije 150 godina. U stanju je bas kako to godiste i mislite da izgleda... :(

Dok sam radio, nisam se stigao upustati u vece adaptacijske radove, ali sada sam u penziji (nisam u mirovini ;)). Posred stana je najveca prostorija, soba mojih roditelja kojih vise nema. Vremenom se to pretvorilo u skladiste svega sto se rijetko koristi, pa i dosta mojih uredjaja. Sad ipak imam vremena da mogu biti s majstorima i vidjeti sto rade, a i corona je malo popustila. Od susjeda koji ima prazan stan do mene sam dobio dozvolu da ga koristim za stvari, dok se ne napravi adaptacija. Trebalo je isprazniti sobu od 24m2 koja je bila dupke ispunjena do visine 1,8m. Trecinu sam prenio kod susjeda, trecinu darovao prijateljima, i trecinu bacio u smece. Oko prenosenja su mi puno pomogli prijatelji. Bez njih ne bih uspio.

I sad dolazimo do onog dijela koji ima veze s Forumom. Moji uredjaji koje sam radio zadnjih 13-14 godina. Onih gotovih, skutijanih, ili 95% skutijanih, ima oko 100 (slovima sto). Brojio sam nekoliko puta, i jednom sam nabrojio 104, jednom 96, odustao sam i zakljucio da pojacala, pretpojacala, phono stupnjeva, pojacala za slusalice, DAC-ova... imam oko 100. Sve skutijano i u radnom stanju, sto s cijevima, sto s tranzistorima. Procjenjena tezina toga je oko jedne tone, a zauzima i prilicno veliki volumen. Trebalo je to zamotati u folije i prenijeti kod susjeda. Punooo posla.

Kad se spoba ispraznila, bolje su se vidjeli problemi. Plafon popucao i iskrivio se, prezivio bar 4 poplave koje su ostavile smedje fleke. Zidovi raspucani. Pod lelujav i skripav kad se hoda (na drvenim gredama daske, a na njima lesonit). Struja iz 50-tih... dobro da uopce ide... ;). Kad sam otvorio skure, napola su otpale. Prvo su dosli elektricari, razbili zidove i pocupali stare vodove i stavili novu instalaciju, 10 novih linija, od toga 5 linija s 4 uticnice na kraju. Stavljeni su novi prozori s troslojnim staklom. Onda pitur, sve sastrugao, pokrpao, stavio plasticnu mrezicu na plafon, jedan zid, i u sve kutove i volte. Gletao dva puta, brusio, dao jednu ruku boje. Sve je trajalo 7 radnih dana.

Skinuli smo lesonit s poda. Srecom su grede i daske bile dobre. Daske sam dodatno ucvrstio vijcima i premazao s dva sloja drvocida. Na to je polozena spuzvica od 5mm, na nju OSB ploce debljine 22mm. Opet spuzvica od 3mm i laminat od 10mm. Pitur je dao drugu ruku boje, a elektricari su sve spojili. Moglo se useliti...

Prvo sam donio hi-fi policu i napunio je, postavio zvucnike i u praznu prostoriju stavio dvije kuhinjske stolice. Poslusao s prijateljem, i jako se razocarao. Jeka, jeka... prazna prostorija, uzasan zvuk, ne da se slusati. Trebalo je pomalo napuniti prostor i vracati stvari od susjeda. Nabavljeno je 8 najvisih Ikea korpusa (4 za ormar, 3 za opremu i jedan za biblioteku). Svi su ormari znacajno ojacani metalnim kutnicima i aluminijskim profilima, bez toga bi se sve raspalao. U biblioteci ima oko 400 kg knjiga, a u 3 ormara za uredjaje ima oko 800 kg pojacala. Sa svakim dodavanjem namjestaja zvuk se popravljao.

Sad sam pri kraju namjestanja prostorije. Trebam jos slike postaviti na zid i mislim da bih s tim zavrsio. Zvuk je sad uz sav namjestaj, dvosjed, fotelju, tepih, zidne police, postao odlican. Nemam se na sto zaliti, nikad nisam imao bolji zvuk. Rade pojacala i cjevna i tranzistorska, gramofon i moj phono. Relativno lako mogu presloziti sistem. Ostalo mi je fino postavljanje zvucnika, i fino namjestanje prostorije (dekoracije i cvijece).

Gdje mi je lemilica, znam. Gdje su mi dijelovi (otpornici, kondenzatori i ostalo) ne znam, tj. znam da su "tamo negdje". Selilo se to puno puta u kratko vrijeme, i sve se izmjesalo. Ne mogu nista naci, trebat ce puno vremana da sve to slozim i organiziram. A imam bar jos 30 - 40 projekata u radu, poludovrsenih, tek zapocetih. A i da ih zavrsim, kamo s njima? Jedva sam slozio i ovih 100 postojecih.

Valjda je sad jasno zasto sam malo "popustio" s projektima i javljanjem na forumu. Trebat ce mi oko godinu dana da slozim dijelove da se mogu nekako normalnije koristiti. Radio bih ja rado jos, ali kamo s tim kad napravim? No ipak nisam stao. Obnavljam prijatelju jedno staro i vrijedno cjevno pojacalo. Prakticno se mijenjjaju svi dijelovi, osim transformatora koji su vrhunski. Fotografiram kad sto napravim pa cu to u dogledno vrijeme staviti na Forum.

Eto, ovo sa slusaonicom sam morao napraviti. Nisam bio siguran da li cu uspjeti, ali ipak sam uspio. Sad imam ugodan prostor za slusanje muzike, mogu doc i prijatelji, a i uredjaji su puno bolje slozeni/izlozeni. Forum sigurno necu napustiti i pomoci cu koliko budem mogao. No sigurno necu vise raditi 10+ uredjaja godisnje.

Molio bih vas da ovaj post ne komentirate. Zelio sam objasniti zbog cega sam "posustao" ovdje na forumu. Vjerujem da ima jos slucajeva gdje zivot malo skrene covjeka iz uhodanog toka. Koncentrirajmo se na ono sto je tubeman naveo u pocetnom postu, tj. kako "ojacati" forum.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la pinco » Pon kol 22, 2022 12:43 am

Najveći problem foruma je bija u samome startu, šta se mala diy zajednica razbila u dva foruma. Razlog nakon tolko godina sada sasvin nebitan.
Kad se sitin da smo imali ilimzna za moderatora :)
To su bila vrimena....
Stariji članovi su krenili u ozbiljnije projekte koji su obično skupi, zadnjih dvi god. sve je poskupilo, a dostupnih dijelova sve manje.
Postoje neke životne obaveze, edison sređiva stan.
Srića je uzeja meštre a isto se ispizdija.
Ja san prošlu i pritprošlu god. sređiva, većinu sam, kolko san moga.
OK sve prošlo, ima san sriće i sa meštrima koje san mora angažirat. Keramićar, vodonistalater, i zidar za inkartat zahod
Posli san radija gastroskopiju, i UZ abdomena, jel me želudac uvatija posli svega od sekirancije... :roll:
Avatar korisnika
pinco
 
Postovi: 555
Pridružen: Sri tra 10, 2013 7:35 pm

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la tom_hifi » Pon kol 22, 2022 7:45 am

Ja se javljam koliko ima potreba, a inače, manje/više svaki dan pratim forum.

Odradio sam podosta projekata, imam ih još par u planu, ponajviše phono stupnjevi i 12E1 izlaz. Problem DIY-a je što je baš sve skupo ili jako poskupilo. Puno je lakše kupiti nešto gotovo i skutijati.

Administracija je veliki problem, slažem se i Saša zaista mora dati ovlasti nekome.

No, i nas par koji se češće javljamo ne možemo vući one koji se ne javljaju. Imam takav posao da dobar dio tjedna radim od kuće, pa uz djecu i obaveze ne stignem apsolutno ništa slušati glazbe, a tako je vjerojatno i većini, pa im je "zamro" DIY duh, a ako se i pojavi imalo "svjetla", ponavljam, cijene im to jako brzo ugase.

Uz sve to, počeo sam skupljati/kupovati elektronke (cijevi) koliko mi to god financije dopuštaju. :)

Inače, jako mi je drago da si se odlučio, ponovno, javiti ovdje!
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 5300
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la cappucino » Pon kol 22, 2022 8:12 am

U ovih šest postova je sve rečeno.
sve je poskupilo ali ja od DIY-a ne odustajem.
Sigurno na jesen i zimu objavljujem jedan ili dva projekta...započeta od prije.
Da napomenem da mi je posebno drago da se Tubeman javio!
Avatar korisnika
cappucino
 
Postovi: 1613
Pridružen: Pon stu 25, 2013 9:43 am
Lokacija: Poreč

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon kol 22, 2022 10:09 am

Administracija i je i nije problem. U teoriji je u praksi baš i nije jer obrišem dovoljno često razne botove,iako sam i ja imao dosta obaveza u zadnje vrijeme pa se nisam nešto prijavljivao na forum. Kao što je već tko zna koliko puta rečeno, Pamook i sada ja smo samo po-kazni moderatori/admini. Znači sve glavne ovlasti ima S@ki i on ih ne može/ne zna kako prenesti na nekog drugog. Vezano za autorizaciju novih članova ne znam da li postoji ta opcija u forumskim postavkama ali dafinitivno bi bilo dobro.
Imam prijatelja koji se odlično kuži u programiranje/web dizajn ali uvijek ga zaboravim pitati kada će imati vremena da pogleda naš forum i vidi jel ima kakva opcija koju S@ki nije vidio vezano za davanje ovlasti drugom članu forurma.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Avatar korisnika
Khadgar2007
 
Postovi: 5709
Pridružen: Uto tra 09, 2013 12:20 pm
Lokacija: Sisak

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la pamook » Pon kol 22, 2022 10:31 am

....ja cu samo (opet) ponoviti ono sto je vec visekratno bilo receno oko administracije....

U startu je bio S@ki i on je imao sve moguce ovlasti, i te ovlasti mu rade kako treba i moze sve - od brisanja i moderiranja pojedninih postova, do gasenja foruma. Onda je dodao (sad nazalost praškastog) naseg Deana, sa svim istim tim ovlastima, ali nesto nije funkcioniralo pa je Dean mogao samo djelomicno administrirati forum, tj. brisati samo clanove i njihove postove, ali ne i teme u kojima su se oglasili i drugi clanovi....

onda je nakon nesto vremena S@ki dodao mene u admine i pokazao se isti problem - nesto ne radi kako treba, imas SVE ovlasti, S@akiju rade i slusaju naredbe, meni ne, mogu samo obrisati temu nekog clana ako je prazna (otud ono grintanje da se ne javlja u teme otvorene od botova, onda ih je moguce pobrisati skupa sa clanstvom doticnog bota) - znaci ukoliko je, ne znam, docent vatrena tegla odgovorio botu u temi, ne mozemo ju obrisati bez S@kija...

onda smo s@aki i ja oko toga lamentirali, pokusavalo se sve i sva, dodao me u sve moguce sfere administracije kao admina, kao utemeljitelja (ne zaeebavam se, ima i to :lol: :lol: ), dao mi je spomenicu, plaketu sedam samuraja SKOJ-a, sve moguce, ali nula bodova - i dalje ne mogu pobrisati temu ako nije prazna, eventualno mogu pobrisati člana i njegove postove ali opet ostaje tema u kojoj su se drugi javili, a cak ne mogu ni prebaciti temu u neki smece folder pa da bar ne gadi ove "radne"...

onda sam ja to batalio, unatoc dobroj placi i beneficijama (obecano mi je i da ce biti "friends with benefits" situacija, ali nije bilo onako kako sam ja to zamislio) - pa samo otisao na kvasinu.

Pa je tu nastupio Khadgar, koji se u nekom momentu zaeebao pa mi je rekao da je imao nekih iskustava sa administriranjem foruma, pa sam ga tehnicki ja uvalio u ovo u cem je sad. Sry Khad, kad vec nemas zenu i djecu, nemos ti bit bez grbe na ledjima :D

Tako da - nije krivnja trenutnih admina sto se ne brisu spam teme, vec je to dugogodisnji problem koji nije uspjesno rijesen, iz razloga sto nista poduzeto nije upalilo (a poduzimano je sve sto je bilo u mogucnosti organizatora)....

O ostalom, slazem se.... bit ce nesto napisano i nesto pofotkano, ni ja ne bih volio/dao da forum zamre kao takav, nekako ste mi srcu dragi :D

Tubeman, slobodno recimo nastavis i onu temu o JVC-u :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops:


Ja sam poceo 300B i odradio dobar dio kucista, ali je pocelo ljeto, pa sad ceka da se ponovo uzyebem oko toga :lol: , ali ima se prevrtat oko 25kg gole šasije sa nešto transformatora, pa mi se ne žuri :oops: :mrgreen:

eto....uz melankolicni uzdah svjezeg zraka s prozora, te nefokusiran pogled preko niklovanog okvira naocala (nema se za pozlatu, a ocoravilo se :D ) - nadam se da se cesce cujemo/citamo a moguce i vidimo (meni sad idu Vinkovacke jeseni pa idem kopat opkop oko kuce, nalit vodu, dodat krokodile i ljjame, a kako je ulje vraški poskupilo, izgleda da ću morati modificirati obranu zidina na neki lakše dobavljivi materijal, ne znam, trotil ili tako nešto :think: )....

:D
---- Samoukices fumo iuvat ----
Avatar korisnika
pamook
 
Postovi: 6275
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:16 pm
Lokacija: Vinkovci, predgrađe periferije, Utopija

Re: HELLO WORLD ;)

PostPostao/la davorin » Pon kol 22, 2022 11:15 am

TUBEMAN, samo se ti nastavi objavljivati, a i ja ću se nastojati češće javljati nakon što završim ovu fazu oporavka (liječenja). Kritika nikada nije nikome "skinula krunu sa glave", a pogotovo kada je opravdana pa će je i svi pravilno shvatiti (bez trajnje ljutnje barem! :lol: ).
Istina je da se većina DiY-audio radova svela na sastavljanje i "kutijanje" kineskih KIT-ova (ili gotovih modula!), no tu i tamo ima i stvarnih autorskih pokušaja, a niti renoviranje i refreširanje starih uređaja nije za podcjenjivanje.
Nisu niti svi kineski KIT-ovi loši (niti jeftini!), a to što su jeftiniji od zbroja dijelova (za jednaki uređaj) koji se mogu kupiti u domaćim trgovinama treba prije svega okriviti domaće trgovce, a ne Kineze.
Avatar korisnika
davorin
 
Postovi: 6932
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 8:43 pm
Lokacija: Zadar, Hrvatska

Sljedeće

Vrati se na: Brbljaonica

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 8 gostiju